Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość princess19

Skuteczność prezerwatyw

Polecane posty

Gość princess19

Hej dziewczyny. Pierwszy raz tu piszę. A piszę bo nie mam się kogo poradzić i z kim o tym porozmawiać. Często tu zaglądam i czytam Wasze posty i wypowiedzi i postanowiłam napisać. Mam 19 lat a mój problem dotyczy antykoncepcji. Wiem, wiem zaraz możecie mnie zjechać, że może już był podobny post, no ale jestem nowa więc wybaczcie ;) a więc chciałabym bardzo kochać się ze swoim chłopakiem, tez pierwszy raz mam jeszcze przed sobą.. ale bardzo boję się wpadki.. Może stwierdzicie, że skoro tak to nie jestem jeszcze gotowa na seks, otóż jestem, ale nie jestem gotowa na wychowywanie dziecka. Wielokrotnie zastanawiałam się nad tabletkami ale odechciało mi się ich stosować ze względu na różne skutki uboczne. i postanowiliśmy z chłopakiem, że będziemy używać prezerwatyw, ale jakoś nie jestem co do nich przekonana i martwię się, że mogą nas zawieźć.. Co Wy na to ? Poradźcie mi coś proszę..

Gość princess19
Kobietki, napiszcie coś.. Bo ten pierwszy raz planuję w tą sobotę, więc dużo czasu do dyskusji nie mam :( od dawna chcieliśmy to zrobić, ale zawsze brakowało mi odwagi, bo ciągle myślałam o tym, że prezerwatywa zawiedzie.. Dlatego potrzebne mi Wasze wypowiedzi. Dodam, że chcę to zrobić właśnie w sobotę, bo to będzie 3 dni przed okresem, czyli dni niepłodne, do tego ustaliliśmy z chłopakiem, że on nie skończy we mnie, żebym się za dużo nie martwiła. Ale ja dalej jestem w kropce ;| pomożecie ?

Gość klikaaaaa
Jeśli chodzi o prezerwatywy to jeśli są odpowiednio użyte, a poza tym Twój facet nie skończy w Tobie i na dodatek będziesz miała prawdopodobnie dni niepłodne to nie masz się o co martwić:) Ja współżyję od ponad 1,5 i też używamy prezerwatyw i na razie (odpukać:)) nigdy mnie nie zawiodły:) a w dni około owulacji używamy dodatkowo globulek. Pierwszy raz to ważna sprawa dla kobiety, jeśli będziesz się przejmować tym czy zajdziesz w ciążę to zepsujesz całą atmosferę. W każdym razie powodzenia:)

Gość klikaaaaa
*1,5 roku miało być :)

Gość Bananaaa
Tabletki odpowiednio dobrane nie wywołują skutów ubocznych. A prezerwatywę pamiętaj żeby chłopak założył na początku stosunku, tzn. przed włożeniem penisa do pochwy, bo dla niektórych to wcale nie takie oczywiste.

Gość princess19
Dziękuję Wam za pomoc :) właśnie to pierwszy raz i dodatkowo stresuje mnie ta myśl o ciąży. Chłopak mówi, że tylko na początku współżycia będę o tym ciągle myśleć i się martwić, ale z czasem mi to minie jak się oswoję z seksem :) mam nadzieję :)

Gość agiew
Oprócz stosowania prezerwatyw możesz też określać sobie dni płodne i kiedy wystąpią zrezygnować ze współżycia. To tylko kilka dni a będziesz spokojna. To jest fajne: http://www.tester-owulacyjny-afrodyta.pl/ poczytaj sobie

Gość princess19
A stosowała go któraś z Was ? Możecie podzielić się swoimi opiniami ? :)

Gość princess19
klikaaaaa a kochasz się też w dni płodne ? czy raczej też unikasz tych dni dla bezpieczeństwa ? :)

Gość zaqwdwq
dobrze, że ja nie miałam takich jazd, może jestem bezmyślna, walnięta albo po prostu spontaniczna bo ja swój pierwszy raz miałam bez żadnego zabezpieczenia, oczywiście on nie skończył we mnie... potem chyba przez 2mies też robiliśmy to bez zabezpieczenia i jakoś się udawało... dopiero teraz biorę tabletki i nie mam żadnych skutków ubocznych- jedynym były plamienia przez całe pierwsze opakowanie i tyle.

Gość princess19
No to miałaś szczęście. Ja bym nie odważyła się tego robić bez zabezpieczenia. Chyba że wtedy jakbym była już po ślubie a wpadka nie byłaby dla mnie zmartwieniem :p

Gość kilkaaaa
Generalnie staram się unikać seksu w dni w płodne, ale jeśli jednak się zdarzy:), to dla pewności, tak jak już wspominałam oprócz prezerwatywy używamy globulek.

Gość polakposzkodziemadry
sa dobrym rozwiazaniem ale to za malo , zdarzaja sie ze pekaja nawet durexy z raz na rok ale moze byc o ten raz za duzo. ja jestem za tabsami.

Gość princess19
No ale jeśli unika się seksu podczas dni płodnych to pęknięcie prezerwatywy nie powinno nic spowodować, a poza tym zostaje jeszcze tabletka "po" :p

Gość kilkaaaa
Radzę nie traktować tabletki 'po' jako formy antykoncepcji - brałam raz w życiu i mam nadzieję nie brać już nigdy więcej. Czułam się fatalnie i rozregulowało mi cykl na dobre pół roku, a poza tym jest to drogi interes i dużo dziewczyn skarży się, że bardzo ciężko o receptę.

Gość kilkaaaa
*moja sytuacja akurat nie dotyczyła prezerwatyw,raz zdarzyło mi się kochać bez zabezpieczenia - nie mam zamiaru tego powtarzać, całe szczęście, że wszystko skończyło się dobrze:)

Gość smakwanili
nie ma co planowac dokladnie dnia bo to moze byc roznie lepij jakby to wypadlo sponanicznie. moze wystapic bol jesli bedziesz zestresowana . ale nie martw sie bedzie dobrze prezerwatywy starcza na poczatek potem pomysl o tabsach. zalezy tez czy twoj chlopak jest doswiadczony wiesz w jakim sensie, jesli nie to stosunki nie bede za dlugie.

Gość smakwanili
i moim zdaniem nie ma co brac pod uwage znanych drozszych marek w moim przypadku pekl raz durex , tak samo u moich znajomych( wyszlo tak przy okazji nie zebym pytal;D) potem kupywalismy te tansze i nie bylo rzadnego problemu ale obecnie chce przejsc na tabsy . masz 19 lat ? chodzisz jeszcze do szkoly?

Gość princess19
tak, mam 19 lat i jestem w klasie maturalnej, także to ostatni rok szkoły ;) wiesz, też uważam, że najlepiej jest wtedy, kiedy to wychodzi spontanicznie. i z wiadomych powodów najbardziej ochotę na seks mam w dni płodne, ale wtedy nie zgodzę się na niego, bo to dla mnie ryzykowne mimo że zabezpieczalibyśmy się prezerwatywą. to mój pierwszy raz dlatego dwa razy bardziej się martwię ;) i dlatego wolę ten pierwszy raz zaplanować, żeby zrobić to właśnie w dni niepłodne i mniej się stresować :)

Gość Ja bym jednak spróbowała
tabletek. Skutki uboczne wcale nie musza się pojawić (u mnie nie wystąpiły żadne) a w razie czego zawsze mozesz je odstawić.

Gość princess19
No ale nie tylko chodzi mi o te skutki uboczne, tylko też o to, że odstawiając tabletki często się cykl rozregulowuje ;/ a czekałam już bardzo długo, aby mieć w końcu regularnie i nie chcę znów czekać.

Gość To jest wlasnie skutek
ubiczny, który moze wystąpic, ale nie musi. A jak Ci gumka pęknie to co? Tabletka 72? To dopiero ma konską dawkę hormonów i niszczy organizm. Jak wolisz. Ja wolę spokój i seks bez stresu, niż późniejszą panikę w razie czego.