Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca31

umowa na zastępstwo a zasiłek macierzyński

Polecane posty

Gość pytająca31

obecnie staramy się o dziecko, do 31.8 mam umowę na zastępstwo. O ile wiem, poród przed tą datą uprawnia mnie do zasiłku macierzyńskiego. A jeżeli np. wypadnie w październiku - czy jest jakiś sposób, żeby jednak go dostać? Podobno można pójść na zwolnienie lekarskie przed końcem zatrudnienia...

Gość zau
"Zgodnie z art. 177 3 Kodeksu pracy umowa o pracę na czas określony, która miałaby się rozwiązać po upływie trzeciego miesiąca ciąży pracownicy, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Zgodnie jednak z art. 177 3 Kodeksu pracy zasady tej nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy - a więc umowa na zastępstwo nie ulega „automatycznemu przedłużeniu do dnia porodu. Pomimo, iż umowa na zastępstwo w takim wypadku nie przedłuża się do dnia porodu, to jednak ma do niej zastosowanie inny przepis Kodeksu pracy, gwarantujący pewną ochronę zatrudnienia, mianowicie przepis art. 177 kodeksu pracy zgodnie z którym, pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. Poza wskazanym wyżej przypadkiem, rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy." Co do L4 to: "Pracowałam na umowę na zastępstwo. W trakcie umowy zaszłam w ciążę i w związku z komplikacjami zmuszona byłam pójść na zwolnienie lekarskie. Oczywiście umowa wygasła w trakcie zwolnienia. Czy po urodzeniu dziecka ZUS przyzna mi zasiłek macierzyński? Niestety nie, ponieważ zasiłek macierzyński przysługuje osobie ubezpieczonej, która urodziła dziecko w okresie ubezpieczenia chorobowego. Oczywiście nie jest to jedyna sytuacja uprawniająca do tego zasiłku. Przysługuje on również w razie urodzenia dziecka po ustaniu ubezpieczenia chorobowego pod warunkiem, że ubezpieczenie to ustało w okresie ciąży wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z naruszeniem przepisów prawa stwierdzonym prawomocnym orzeczeniem sądu. Prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia przysługuje również kobiecie zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą umowa o pracę na podstawie przepisów Kodeksu pracy dotyczących szczególnej ochrony pracownicy w ciąży została przedłużona do dnia porodu. Ponieważ przedstawiona przez Panią sytuacja nie jest jedną z wyżej wymienionych, ZUS nie ma podstawy prawnej do przyznania i wypłaty zasiłku macierzyńskiego w związku z urodzeniem przez Panią dziecka."

Gość pytająca31
szkoda... mam więc tylko listopad, żeby zajść w ciążę - trochę mało :-)

jak zajdziesz to przez pierwsze 33 dni zwolnienia lekarskiego płaci Ci pracodawca od 34 dnia dostajesz zasiłek chorobowy z ZUS-u, później w momencie wygaśnięcia umowy nie przysługuje Ci nic niestety.. więcej daje nawet umowa na okres próbny powyżej 1 miesiąca gdy w momencie jej wygaśnięcia kobieta jest po 3 miesiącu ciąży, bo przedłuża się do dnia porodu, a później jest zasiłek macierzyński.

Gość kkkakkkaj
niestety nic, dupa blada - też miałam taką umowę

Gość kkkakkkaj
a, jak pójdziesz na zwolnienie i za L4 po wygaśnięciu umowy będzie płacić Ci ZUS, nie będzie Ci przysługiwał macierzyński

Gość pytająca31
gdyby termin wypadł mi powiedzmy na grudzień, być może dyrektor szkoły mógłby mnie od września znów zatrudnić (osoba, którą zastępuje, nie wróci - wzięła urlop bezpłatny i ma już nową pracę!!!), ale czy ZUS się nie przyczepi.