Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Z Kokardą

Co robicie na obiad?

Polecane posty

Gość na dzisiaj mam zupę
kartoflankę. Bardzo syta i smaczna zupa:)

Gość onkama
no tez lubie kartoflanke..jak ja gotujesz?..tzn na czym?

makaron z soczewicą i surówka z pekinki makaron świderki ugotowany cebulka zeszklona na oleju soczewica uprzednio ugotowana makaron wkładam do cebulki dodaję soczewicę solę i pieprzę wykładam na talerz i obok suróweczka z pekinki tanio szybko i smacznie

Gość onkama
z czym moga byc jeszcze krokiety?...kapusta i grzyby odpadaja..

Gość jjjjjjjjjjjjjjjaa
schabowe i steki rybne z ziemniakiami i surówką

Gość pyszny farsz do nalesników
krokiety moga być z farszem ruskim

Gość Nic strasznego
A u mnie dziś danie dla ubogich ,wyczytane z internetu grube parówki w sosie chrzanowo-musztardowym,zasmażane buraki,ziemniaki .Pyszne ale nikt z domowników nie podziela mojej opini.

Dziewczyny podsuńcie pomysł na surówkę do obiadu..:) Mam sos i chyba ziemniaki..

Gość na dzisiaj mam zupę
kartoflankę gotuję na kartoflach :classic_cool: Obieram ziemniaki, kroję w kostkę (jak na zupę;) dodaję włoszczyznę krojoną w paski, zalewam wodą. Przyprawiam: sól, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek. Gotuję (dłużej niż każdą inną zupę) bo ziemniaki mają być prawie rozgotowane. Na patelni podsmażam boczek z cebulką, dodaję mąkę (czuli robię coś podobnego do zasmażki). Wrzucam do gara, zabielam śmietaną. Dodaję jeszcze majeranek (sporo) i przeprz czarny mielony.

Gość onkama
na kartoflach?!! ;)..na to bym nie wpadla heheheh chodzilo mi o raczej o mieso!..

Gość onkama
no wlasnie wyczytalam, ze na boczku ja robisz, moj maz jest muzulmaninem i nie je wieprzowiny...wiec masz jakis pomysl co dodac zamiast boczku...

Gość możesz zrobić na samej cebulce
albo jak chcesz smaku wędzonki to na wędzonym kurczaku

Gość na dzisiaj mam zupę
zrobiał bym zupę bez boczku. Resztę tak jak napisałam, pewnie troszke inny smak będzie, jednak myslę, że tez będzie smaczna. Będzie mniej kaloryczna;)

ja dzisiaj robię wątróbkę drobiową z cebulką, papryką i pieczarkami :D

Gość ja wybredna się zrobiłam ;-)
kiedyś jako dziecko lubiłam podobno wszystko a teraz mało co mi smakuje... nie jem kurczaków, śledzi, wątróbki, kiełbas ani wędlin mielonych, zup z kaszą, zup owocowych, potrawek, "mieszanek" typu risotoo, konserw ... Najlepiej smakuje mi to, co sama gotuję, bo przynajmniej się tego nie brzydzę, reszta napawa mnie wstrętem... gotuję najczęściej obiady mięsne, co jakiś czas rybkę, w weekendy zawsze jakieś placki, naleśniki, pierogi, babka ziemniaczana... zupy lubię konkretne ;-) dziękuję za przepis na kartoflankę ;-) wypróbuję na pewno. Zwykle gotowałam kartoflankę na żeberku, a ta wydaje się smaczna i szybka ;-)

Gość onkama
dobry pomysl z tym wedzonym kurczakiem... bez niczego, to bedzie malo smaczna i malo kaloryczna;)

Gość Anula007
Dziś tylko drugie. Pulpeciki z mięsa mielonego wołowego w sosie własnym, ziemniaczki i buraczki z marchewką, jabłkiem,cebulką -cud miód :]