Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bbezznaczenia

Zwierzęta w literaturze

Polecane posty

Gość bbezznaczenia

Szukam książek na prezentację maturalną. Temat "Zwierzęta w literaturze. Odwołując się do wybranych utworów literackich przedstaw funkcjonowanie wybranego motywu." Mam już kilka pomysłów ale może jeszcze coś podpowiecie. Chciałabym stworzyć oryginalną, interesującą pracę.

Gość łubudubu
Hmm koń w Zbrodni i Karze, ponownie koń w Ludziach Bezdomnych, a jak ambitnie to łania w Szczelinie.

Gość bbezznaczenia
Nie wiem czy ambitnie czy nie ale wybranie np samych lektur to chyba nie jest najlepszy pomysł. Lektury będę czytać przygotowując się do matury (pisemnej) więc prawdopodobnie którąś wykorzystam i do ustnej ale nie chciałabym by moja to były same lektury-czyli coś co nauczyciele znają (na pamięć?:)) i mogliby sie wynudzić:)

Gość florianka___
Anielka Prusa, Marley i ja - J. Grogan.

Gość sprawdz sobie
Folwark Zwierzęcy!!!!

Gość podpowiadacz
Księga dżungli, Wodnikowe wzgórze, Włóczędzy północy, Biały kieł, Jennie, Życie Pie, Sprawiedliwość owiec,

Gość ladydeprim
vardzo fajny temat :)

Gość To ja napisze tez cos od siebi
Kot- 'Mistrz i małgorzata'

Pingwin - 'kryptonim Pingwin' Kurkowa (lit ukraińska)

W 'Chłopach' było chyba też dużo o zwierzętach :P

Gość peron3
Łysek z pokładu Idy Gustawa Morcinka

Gość Fyghghhhgh
Nadza szkapa

Lampo- 'O psie który jeździł koleją' :D

Gość fefefefefef
O PSIE KTÓRY JEŹDZIŁ KOLEJĄ no i obowiazkowo - nasz szkapa :D

Gość bbezznaczenia
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź. Mistrza I Małgorzatę sobie daruję - pamiętam jak ciężko czytało mi się ją w szkole i cieszę się, że nie ma jej w lekturach obowiązkowych. Jakby się komuś przypomniała jeszcze jakaś interesująca książka to czekam na propozycje;) Nie mam pojęcia jak się zabrać za pisanie takiej pracy więc pewnie jeszcze przez jakiś czas nie podejmę ostatecznej decyzji co do wyboru literatury.

Gość dedera
Trzech panow w lodce (nie liczac psa) Jerome K. Jerome No i cala seria Herriotow,np. James Herriot Wszystkie stworzenia duze i male A z dziecinstwa Doktor Dolittle i cos tam. Szkoda, ze Behemot Ci nie podszedl ;) Moze cos mi sie jeszcze przypomni

Gość bbezznaczenia
Dzięki:)

Gość bajubajubaju
Milczenie owiec symbol baranka w biblii

Gość Nieznosna lekkość bytu
(pies Karenin),Bia ly kieł, Wloczegi pólnocy,

Gość wifigdansk
dobrze,ze ja mature mam za sobą,co za wysiłek intelektualny! do głowy przychodzi mi tez Misrz i Małgorzata-przepiekne dzieło,czemu ci nie podeszło? kurcze,mało tych zwierząt w literaturze,ja mialam romantyzm a tam juz wogole mało zwierząt,inne epoki jakoś tak mniej mi bliskie.

Gość dedera
Sluchaj a moze zbierz w calosc 3 dzialy: 1 bajki dla dzieci, tam zwierzeta mowia, zachowuja sie jak ludzie - maja ludzkie otoczenie - domy, miasteczka, ciuchy itd; maja calkiem ludzkie zachowania (Kubus Puchatek; Alicja w Krainie Czarow; Brzechwa dzieciom; wiersze Tuwima; Bajki Pana Perrault itp 2 basnie i legendy - tu zwierzeta pozostaja zwierzetami, pozostaje im ludzka mowa i magiczne zdolnosci. Z zasady pomagaja ludziom, odzwieczaja sie za dobre traktowanie, za pomoc, jednak nadal sa im przypisywane ludzkie cechy - Bajki i basnie Porazinskiej; Konik Garbusek; Basnie 1001 nocy; no tu mozesz poszukac basni i legend z calego swiata - jest tego sporo. No i literatura dla doroslych - tu zwierzeta sa zwierzetami i ich obecnosc podkresla z reguly osobowosc czlowieka; to raczej ludzie "przejmuja" cechy zwierzat (sprzezenie zwrotne z basniami) - chytry jak lis; podstepna zmija; pracowity jak mrowka, pszczola; powolny zolw itd. - te epitety wywodza sie z silnych relacji czlowieka ze zwierzetami. Mam nadzieje, ze chociaz ciut Ci to pomoze ;) Powodzenia - temat naprawde ciekawy i rownoczesnie stanowiacy wyzwanie :)

Gość matustne25
Jeśli szukasz pomocy w doborze lektur, pisaniu bibliografii lub całej pracy, zapraszam: www.facebook.pl/matustne

Gość gość
A może zwierzęta z bajek Krasickiego?

Gość kanguskan
dorzucam Dewajtis Marii Rodziewiczówny, tam jeden z drugoplanowych bohaterów opiekował się chorymi, zaniedbanymi zwierzątkami, m.in. jeżami. padły w tej powieści następujące słowa, które być może warto wykorzystać w prezentacji: „Zwierzęta jak ludzie, tylko tym lepsze, ze gadać nie mogą i pieniędzy nie znają! A zresztą to samo! Bywa dobry i zły, łagodny i gniewliwy, skrzętny i próżniak, uczciwy i złodziej, ładny i brzydki. Tylko się przypatrzyć!”