Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozecie mi?

opuchlizna i guz kolo ucha

Polecane posty

Gość pomozecie mi?

witam ,postanowlam tu napisac bo mam powazny problem,ani jeden lekarz nie wie co to jest..moze zaczne od poczatku pierwszy raz pojawilo sie to jak mialam kilka lat,pozniej bylo prkatycznie raz na rok. w doroslym wieku pojawia sie raz na jakis czas.. wyglada to tak: kolo ucha od strony policzka raz na jakis czas wychodzi mi wielka opuchlizna. Boli przy dotyku,za kilka dni sinieje (klasyczny siniak) i znika..bylam u wielu lekarzy,jedni chcieli robic mi punkcje ale sie nie zgodzilam,bo skoro zyje z tym od 20 lat to chyba nie jest to nic na tyle powaznego. Kiedys mojej mamie lekarz powiedzial ze to oslabione ,wadliwe naczynie krwionosne ktore pęka ,robi sie krwiak i wchlania sie..ale pewnosci nie mam. Moze ktos z Was mial podobny problem?? bardzo prosze o rade..

Gość hmmmmmm....
może to GANGLION.Poczytaj o nim w necie i obejrzyj zdjęcia. Albo to może TŁUSZCZAK. Co prawda one tak łatwo nie znikają, no ale może w Twoim przypadku jest inaczej.Każdy organizm jest inny. Również odsyłam do google. Moja trzecia opcja to OBRZĘK LIMFATYCZNY - w wyniku skumulowania się chłonki w jednym miejscu. Jest jeszcze tzw.kamień śliniankowy, ale ty piszesz, że jest wyżej. Chyba że się jakimś trafem przemieszcza. Przeanalizuj w jakich okolicznościach ci się on robi - po jakich czynnościach, w jakich porach roku, w jakich sytuacjach. Może to być również reakcja alergiczna... Polecam zrobić USG tego miejsca. Wtedy radiolog powie co widzi. Oraz w czasie wystąpienia tego "czegoś" zrobić morfologię z rozmazem, OB i (!) - bardzo ważne - CRP.Ostatnie badanie pokazuje czy nie ma stanu zapalnego, wirusowego i bakteryjnego w organiźmie.

Gość pomozecie mi?
hmmm dziekuje za odpowiedz. wystepuje to zazwyczaj jesienia,nie sadze zeby yl to ganglion bo przy ucisku to miejsce jest miekkie,jak juz pisalam gdy znika obrzek -sinieje ,widac tam normalnego siniaka jak po uderzeniu. po usg lekarz kiedys stwierdzil ze to ewidentnie jest plyn ale nic poza tym. ostatnio gdy roblam morfologie jedynie mialam za malo leukocytów ,cala reszta byla w idealnych normach,lekarz stwierdzil wtedy ze to wynik silnego i dlugiego strestu ktory wtedy przechodzilam. na rtg wychodzi jedynie cien,wiec tez stwierdzono ze na pewno jest plyn. Kamien wiec jest 100% wykluczony.crp czesto amm podwyzszone bo mam chore nerki..

Gość hmmmmmm....
no to pewnie chłonka ci się zbiera w tym miejscu czyli tzw. obrzęk limfatyczny. Skoro na usg i rtg nic nie wychodzi to nie ma co się przejmować.