Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość herbataearlgrey

Jaką kawę pijece????

Polecane posty

Gość herbataearlgrey

Witam, Jaką lubicie kawę i jaką pijecie? Chodzi mi o markę i rodzaj, mielona czy rozpuszczalna?

Gość Koniowodny
ciepłą

Lavaza, Astra lub Nescave :) często dodatkiem tego jest mleko zagęszczające i kakao ;) oraz dwie łyżeczki cukru :)

Gość sgsgsgsg
mieloną

Gość herbataearlgrey
Ja lubię Jacobs Cronat Gold rozpuszczalna i Nescafe Ricore, jesli z expresu przelewowego to mielona Tchibo Mild albo Dalmayr Mild ewnetualnie Sonderklasse

Najczęsciej kupuję Lavazza, Jacobsy w ziarnkach. Kawa z ekspresu. okazjonalnie rozuszczalna ( Carte Noir). Do śniadania często zbozowa Anatol z mlekiem

Gość in flagranti
a ja w ogóle nie piję kawy. Tylko herbata :D

Gość hngjgjghj
to żałuj!! ostatnie badania dowiodły że picie kawy eliminuje jakiegos tam raka i na dodatek zmienjsza ryzyko udaru o 20%

Gość dsfdsf
za to zwiększa ryzyko zawału, jest sraczkopędna i po 20 minutach człowiek ma zjazda :classic_cool:

Gość in flagranti
herbata też jest niesamowicie zdrowa, a jaki wybór, biała, czarna, czerwona, zielona - i każda ma swoje własciwosci i fajny aromat ;)

Gość nie znasz sie to nie mów
Zawarte w kawie polifenole zwalniają procesy starzenia, zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, zmniejszając zagrożenie miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Działają również przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz opóźniają rozkład witaminy C w organizmie. Najwięcej polifenoli jest w kawie palonej, bo aż 8 proc. Wypijając filiżankę kawy, przyswajamy również 40 mg witaminy PP (10 proc. dziennej normy) i 300 mg potasu (10 proc. zapotrzebowania). Poza tym blisko 20 proc. naparu kawowego stanowi błonnik pokarmowy, który po 20 minutach od wypicia napoju zwiększa perystaltykę jelit, co ułatwia wypróżnienia, zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego.

Podobno kawa mielona jest znacznie zdrowsza i należy parzyć ją w ekspresie, by wydobyć jej pełen aromat i smak... ja niestety wolę rozpuszczalną i choć uwielbiam próbować nowych gatunków, nie jestem smakoszem i nie mam ulubionej kawy ;-) Ale ziarnistą oczywiście pijam też. Z takich ciekawszych kaw piłam kawę zieloną czyli z niepalonych ziaren, Jamaicę Blue Mountain i różnego rodzaju Arabice smakowe. Podobno smaczna jest Kopi Luwak, ale póki co nie mogę się przemóc by spróbować... Prawdziwy smakosz pija kawę czarną i mocną jak szatan. Ja - tylko z mleczkiem ;-)