Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Listonoszka 38

Zaczynamy przygotowania do Bożego Narodzenia

Polecane posty

Gość Listonoszka 38

Witam. W tym roku zaczynamy w tym temacie, co Wy na to? Ja dziś biorę się za piernik staropolski, długo dojrzewający.... I zaczynam obmyślać prezenty...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama dwóch dziewczynek
witaj ;-) zdradź przepis na piernik jeżeli masz sprawdzony ;-) ja piekłam wiele razy małe pierniczki a piernik raz upiekłam i niespecjalny był... Co do prezentów to ja już wybrałam dzieciakom, niedługo zacznę kupować ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Listonoszka 38
a co kupiłas? piernik- wyszukany w necie Składniki: pół kg miodu 2 szklanki cukru (dałam 1,5) 25 dag masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2 - 3 torebki przyprawy do piernika Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. (Może to trwać nawet kilka godzin. Można odstawić gorący miód na noc.) Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni (moje stoi w lodówce). Piec 3 - 4 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180C (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama dwóch dziewczynek
Listonoszko, dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję, bo moja rodzina "piernikowa" ;-) wszyscy uwielbiają piernik. Co do prezentów to jeszcze nic nie kupiłam, ale wybrałam i na dniach zacznę zamawiać na allegro. Starszej córce kupię helikopter na radio i dodatek do gry sims /z listu do Mikołaja/, może jeszcze później coś dokupię od siebie - żeby była niespodzianka. Małej na ten moment obstawiam lego duplo dom rodzinny. Mała ma jeszcze urodziny wcześniej, tu jeszcze z prezentem się waham... Chrześniaczce będzie kasa /zbiera na laptopa/+ książka. Mężowi jeszcze nie wiem, ale wybrałam mu kurtkę na urodziny i planuję jakiś wyjazd z tej okazji /urodziny są w grudniu/, więc już pod choinkę coś drobnego. Jak zwykle będzie problem z prezentem dla mamy... babcia nie dość, że wszystko ma to jeszcze uwielbia kupować, a nie mieszkamy razem i nie nadążam za jej stanem posiadania ;-) Reszcie kupujemy w ostatniej chwili - tam gdzie idziemy w gości tam niosę ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×