Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agi7373

Nagła pokrzywka na brzuchu i plecach

Polecane posty

właśnie dostałam mega pokrzywkę na brzuchu i plecach...swedzi i piecze, drapię się strasznie, chyba od jedzenia , dzis jadłam świeżą zieloną paprykę, kukurydzę z puszki, chrupki serowe-kilka bo kupił sobie mój mąż -tam jest glutaminian sodu ale zjadłam ich tylko kilka, i jogurt naturalny-dawno nie piłam (pijam kefiry a generalnie po nabiale mam jakieś problemy), leki dopochwowe clotrimazol i nic więcej ...wzięłam wapno:( co sądzicie?czy to uczulenie na jedzenie?

Żadne z wymienionych produktów nie są silnymi alergenami oprócz jogurtu (ale pijasz kefiry, więc wykluczam). Skąd my mamy wiedzieć ,,czy to uczelnie na jedzenie''. Za mało konkretów. 🖐️

może te chrupki cheetosy o smaku sera...ful konserwantów, piłam troche piwa od męża...cytryna w sałatce ale niedużo to wszystko...

Kwestia tego jak często spożywałaś ww. produkty wcześniej i jaka wtedy była reakcja organizmu. Cytryna - silny alergen, ale czy spożywałaś ją wcześniej? Jeśli nic ci po niej nie jest, to w takim razie nie ona jest winowajcą. I na pewno nie w tak śladowej ilości jak sałatka... Piwo - zdarza się, że uczula, ale też w większej w ilości Może brałaś kąpiel? I przez zbyt duże stężenie ''czegoś tam'' w wodzie masz taką ''niespodziankę''. To też się zdarza. Zwłaszcza jeśli ostatnio się przeprowadziłaś a źródło wody jest inne niż wcześniej. Chrupki - prędzej wysypka wokół ust niż na plecach...

Gość Mtdjap
Trufla jak ty pierdolisz... to ze STATYSTYCZNIE dana rzecz nie jest czestym alergenem to nie znaczy ze dla niej to nie bedzie silny alergen. kazda rzecz moze byc silnym alergenem bo to jest indywidualna reakcja. a ty autorko sie nie drap i skocz do apteki po jakis amertil czy cos

Gość Mtdjap
A to ze od chrupkow by miala przy ustach to tez nieprawda. widac ze gowno wiesz o alergiach wiec sie przymknij

Akurat bardzo dużo wiem o alergii Więc w podskokach, matołku :) Oczywiście, że to indywidualna sprawa, ale wcześniejsza reakcja na te produkty nie pozostaje bez znaczenia. Np. kropla cytryny w sałatce nie powoduje takiej wysypki...

Gość Mtdjap
Alez oczywiscie ze moze spowodowac! a wczesniejsza reakcja nie ma znaczenia bo alergia to choroba bardzo dynamiczna, wiem bo od 28 lat jestem alergikiem, chyba ty sie musisz doksztalcic matolku bo twoja wiedza jest nieaktualna

po cytrynie zaobserwowałam u mnie uczulenia, podejrzewam też nabiał o pokrzywki które często dostaję na sromie..., ostatnio po dłuższym czasie znowu podjadam zółty ser może on?..

Mam alergie od 2 r. życia mądralo i wiem więcej niż przeciętnie chory, wyobraź sobie. Nieaktualna wiedza? Nie oceniaj mojej wiedzy w tym temacie na podstawie ślepego doradzania autorce, kiedy to podaje za mało szczegółów a ja nie jestem lekarzem, by przeprowadzać wnikliwy wywiad. I że tak zapytam - u kogo jesteś pod kontrolą? Bo ja u jednego z najlepszych specjalistów w Polsce, a jeśli tak zorientowany jesteś to przyznaj, że znawców w tej dziedzinie jest niewielu... Nadal niewielu... A teraz wywijaj sfrustrowany (prawiku?), bo nie chcę stracić fasonu :classic_cool: 🖐️

Gość Mtdjap
Agi podejrzane moze byc wszystko, od jedzenia, przez kosmetyki do nowego proszku czy plynu do plukania. musisz wziac cos co zbije histamine i najlepiej zacznij zapisywac co jesz. najpozniejsza reakcja moze wystapic do 7 dni po spozyciu wiec nie musialo to byc dzisiaj

Autorko a doradzanie tobie to też będzie na zasadzie zgaduj-zgadula. Podajesz produkty a my możemy przytakiwać lub nie, więc: tak, tak ser też uczula... W zasadzie to niektórych uczula wszytko :D

ja naprawdę się mrtwię, lekarz ogólny gdy wspominam o pieczeniu i swędzeniu ciał robi badania z krwi -są ok, wysyła do alergologa...alergolog robił badania na rękach wyszły negatywne a jak wspomniałam co mi się czasami dzieje to mnie wyśmiała, że pokrzywka to raczej bąble jka pokute pokrzywą, a jeśli chodzi o inne badania to nie u niej i wysłała do innego od alergii kontaktowe, już drugi raz dzwoniłam abysię zarejestrować ciągle lista zamknięta, bo co pół roku zapisy i kto pierwszy ten lepszy, ....a takie badania...plastry na plcach ale nie znam szczegółów są za ok 200zł prywatnie ale niestety obdzwoniłam wszystkie miejsca i palstrów nie mają-mieszkam w małym mieście ok 200tyś mieszkańców..

Gość Mtdjap
a co cie to obchodzi :D ja w dupie mam twoich super-zajebistych profesorow, bo tak jak napisalam cale zycie mam alergie (doslownie cale, zachorowalam jak nawet pol roku nie mialam) i z doswiadczenia wiem ze czasami zwykly alergolog zaraz po specjalizacji jest lepszym lekarzem niz niby doktor profesor czy chuj wie co, bo i u takich sie leczylam 🖐️ a teraz to ty wypad w podskoczkach, idz doczytaj co nieco o najnowszych badaniach o alergii bo tego ci pewnie twoj guru nie powie 🖐️

zapomniałam, piję od 2 dni sodę z wodą i miodem bo chcę walczyć z grzybicą itd może to soda?

Aleś sfrustrowana dupeczka :) Mój guru jest nieomylny i dzięki niemu moje ciało to jak pupcia niemowlaka... :) No, ale przyjemność jest w cenie :classic_cool: Pozdrawiam i miłej zabawy w kalambury dla alergika 🖐️

Gość Mtdjap
sam fakt ze nie wiesz o tym jak dynamiczna jest to choroba swiadczy o tym, ze jednak nie wiesz zbyt duzo 🖐️

Gość Mtdjap
krakowska trufla dawno nie widzialam glupszego czlowieka niz ty buhahahhahahah :D

Mtdjap nie ma to jak konstruktywna krytyka. Heh... tak, tak zabolało i chyba się rozpłaczę :( 😭 P.S. Leki najnowszej generacji... świecą się oczka? :) :D Kpię sobie, cipeczko... I tym akcentem żegname się 🖐️

Witam, opisane przez Panią dolegliwości wymagają diagnostyki specjalistycznej. Proszę zgłosić się do alergologa. Pozdrawiam, dr nauk med. Marzena Gajewska.

Gość kkknnn
Obstawiam,że to świerzb :O