Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewelincia30

poradnia neonatologiczna jest tylko dla wczesniakow ?? po co one sa ??

Polecane posty

jw prosze o ppmoc ..Czy ktoras z Was korzystala ?? czemu tam kieruja ?? kolezanka urodzila w 39 tc mimo to wyznaczyli jej wizyte ..dziwne ..bo ponoc ta poradnia jest dla wczesniakow !

Gość nfyjkukdr
Neonatologia (z łac. "neonatus" - noworodek) dziedzina medycyny zajmująca się schorzeniami, wadami wrodzonymi oraz prawidłowym rozwojem dzieci w okresie noworodkowym.

Dla wczesniakow, dla dzieci ponizej 9 pkt apgar, dla dzieci po porodach z komplikacjami, dla dzieci z zoltaczka po porodzie etc. kazdy szpital w innym celu kieruje na patologie noworodka. widocznie cos ich niepokoi i powinien obejrzec to neonatolog a nie pediatra. pediatrzy zazwyczaj borykaja sie glownie z katarem. wieksze problemy powinny isc do innych specjalistow.

Gość nfyjkukdr
Neonatologia to nie jest patologia.

Gość Kochanka Franka
Nie martw sie,dziecko może trafić na neo bo mama miała cesarke i musi odpocząć :) Moje drugie dziecko spędzili miesiąc na neo,wczesniak.Ale są wczesniaki i wczesniaki.Jedne w ciężkim stanie,rodzice siedzą nocami przy inkubatorach.Ale moze być tak jak z moim dzieckiem,był strach,jednak nie było zagrożenia życia,dokarmic,zrobić badania,monitorować serduszko,oddech dokarmic sada.Kolezanka ciążę donosila,niech zapyta dlaczego chcą widzieć dziecko na neo.Moj wczesniak był transportowany ze szpitala do szpitala,ja za nim sunelam druga karetka,a na oddziale dostałam specjalny kod,który pozwalam mi poglądach dziecko przez komputer.Kto znał kod,ten mógł widzieć co maluszek robi,co znim wyprawiaja.Moi rodzice mieli dostęp,babcia dzwoniła za każdym razem jak dzidz,płakał,oddychał za szybko,koluderka mu spadła,skarpetkach zsunela sie z nóżki.A nóżki były tak cieniutkie ze musieliśmy obowiązywać gumą żeby skarpetki nie spadały......Zobaczysz,bedzie dobrze. ;)

Gość Kochanka Franka
Niestety niew PL. :( ale moze sie nie znam i juz takie w Polsce funkcjonują?

kochanka franka - fajny ten oddzial w Pl tez tak powinno byc aczkolwiek ja mialam na mysli poradnie neonatolog a nie oddzial ;-)

bo poradnie neonatolog sa po to aby leczyc zarowno wczesniaki jak i dzieci po ciezkich porodach w zasadzie to nie leczyc tylko wziasc pod obserwacje bo sa to dzieci zagrozone problemami i autorka topiku o to pytala i ja rowniez mam na mysli poradnie neonat a nie oddzial choc taki oddzial fajna sprawa jak w pl wygladalby tak jak opisalas ale w pl sa inne realia

Gość Kochanka Franka
Ooooo Sorki dziewczyny,zle przeczytałam.Moj dzidz tez chodził co do por neo,ale jak wiecie był wczesniakiem.W takim razie musicie dziewczyny zapytać swoich lekarzy,dlaczego taka decyzja została podjęta.Powodzenia i życzę zdrowka maluszkom :)