Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moja prawie 4 latka

bunt 4 latka

Polecane posty

Gość moja prawie 4 latka

jak wspominacie ??? U nas masakra - inne dziecko - nerwowa, krzyczy o byle co, o wszystko trzeba 10 razy prosic, roztargniona jak nic....minie?

Gość moja prawie 4 latka
uppppp

Gość moja prawie 4 latka
teraz drze mordę zasikana po same pachy, że nawet nie mogę popisać na kafe :(

Gość moja prawie 4 latka
ale po co te podszywy??? PytM POWAŻNIE, BO STARAM SIE JEJ WSZYSTKO TŁUMACZYĆ, BYĆ CIERPLIWA, ALE CZASEM JUZ NIE DAJE RADY BYC CIERPLIWA

Gość o matko to ile
tych buntow, bo ledwo wychodzimy z buntu dwulatka a zaraz bedzie czterolatka ??

Gość jvfjrhebbbbbvfbjwkiwjoiqjk
przjedzie dziecku, a po za tym wystarczy zerjąć w google i poczytać bo jest kopa tematów odnosnietego problemu, nooooo ale jak się nie chce

Gość mama 5 latki
Mojej zaczęło się jak miała 4,5 roku. Wcześniej bunt dwulatka był do opanowania i mało uciążliwy. Teraz panna ma 5 lat i jest okropna. Każdy powód do awantury jest dobry. To że jak ją odbieram z zerówki idę za szybko (wracamy spacerkiem) lub to, że spytam ją co robili fajnego w zerówce. Na razie ma zakaz na bajki i słodycze. Jak będzie się opanowywała w ciągu dnia w miarę dobrze to zezwalamy na dobranockę.

Gość mama 5 latki
A jeszcze jak pytam ją czemu tak robi to odpowiada "nie wiem". Podobno 6 latki są już bardziej ugodowe :D

Gość TakaSobieMama;)
Jakbym o mojej corce czytala .... tez ma 3.5 roku skonczone, do 4 lat sie zbliza i od kilku miesiecy dziecka nie poznaje : placze o byle co (czesto udaje ze placze :O ), nie slucha wogole co sie do niej mowi... po prostu nie zwraca na nas uwagi :O i w rezultacie trzeba po 10 razy powtarzac a i to czasami nie wystarczy i trzeba "ryknac" :O .... roztargniona na maksa : robi jedno, wychodzi z pokoju i zapomina co robila.... Mam nadzieje ze to minie.... bo tez coraz czesciej cierpliwocsi brakuje .....

Gość mama buntownika
Mój zbuntowany synek ma 4,5 roku i też aktualnie mamy kryzys ;) Wszystko na nie, poproś 10 razy zanim coś zrobi, podnieś głos to wpada w histerie, gryzie starszego brata jak go coś napadnie, pyskuje, trzaska drzwiami, ostatnio pogryzł mi krzesło jak się schował pod stołem w kuchni, czasami uprze się i nie chce jeść "bo nie i koniec", i wiele innych ciekawostek by tu wymieniać :) Mam nadzieję, że to kiedyś, a raczej jak najszybciej minie, a narazie ćwiczę w sobie cierpliwość i opanowanie, bo tylko spokój tu pomaga, krzyk albo klaps tylko pogarsza sprawę...

Gość asdf;
" o matko to ile tych buntow, bo ledwo wychodzimy z buntu dwulatka a zaraz bedzie czterolatka ??" Zaczyna się na buncie roczniaka, a kończy czasem dopiero po 20-stym roku życia.

Gość Najgorszy będzie bunt
16latka i 20latka w zwyż Jeśli dziecko nie chciało się uczyć to bunt ustępuje dopiero kiedy dzieci dziecka wyrosną z niemowlęctwa pod warunkiem nie pomieszkiwania u teściów lub rodziców.

Hmmmbunt 20 latka sobie najzwyczajniej mozesz wysmiac bo juz w tym wieku jak sie dziecku nie podobają twoje zasady i reguły panujące w domu,to wskazujesz na drzwi i z czystym sumieniem oznajmiasz,że w swoim domu niech sobie ustala swoje rządy a tu jesli cos mu sie nie podoba,nikt na sile go nie trzyma. Taka osoba już doskonale zdaje sobie sprawe jak cięzko zarobic na siebie i oplacic rachunki 4 latkowi nie wskażesz na drzwi,bo jeszce spakuje swoj plecaczek i bedzie chcial sobie wyjsc,i co wtedy?? bidy jeszcze narobi,a wiesz ,że dziecko nie zdaje sobie sprawy co to znaczy dorosle zycie Z buntem 13-16 latka była trudno i do zdezorientowania doprowadza w ktorą strone robic ten krok,aby nie zblądzić Bunt u wiekszosci dzieci to nieodzowny element procesu rozwojowego i emocjonalnego.Bywa wskazany do pewnego stopnia z tego względu ,ze dziecko nie tlumie w sobie negatywnych emocji, nie dusi swoich zlosli w srodku tylko je uzewnetrznia, i stara sie zabierac glos w waznych sprawach wedlug niego.Jest to krzyk"Liczcie sie z moim zdaniem" Twoją rolą jako rodzic jest dziecko nauczyc i pokazac jak powinien odreagowywac swoje zlosci nerwy, w jaki sposob ,aby trzecie osoby i otoczenie wsrod niego nie bylo terroryzowane przez jego gniew,i nie moze swoimi breweriami dzialac na nerwy pozostalym Musisz dziecko nauczyc jak nalezy uzewnętrzniac swoje ataki zlosci, nie dokuczajac czy przeszkadzac innym, tak aby uzywało argumentow dlaczego "nie" a nie "bo mam taki kaprys" wtedy to drugie nie bedzie brane pod uwage i nawet uwagi na takie tlumaczenia nie bedziesz zwracać Kiedy nauczy sie prowadzic spokojną rozmowe ,i przekaz mysli bedzie w sposob prawidlowy "wykladany",bez wrzaskow,widzimisiow,wtedy bedzie wysluchane, kiedy bedzie histerie odstawiac-bez odbioru :)

Gość nie do końca,
"Taka osoba już doskonale zdaje sobie sprawe jak cięzko zarobic na siebie i oplacic rachunki" Nie każdy 20-latek zdaje sobie z tego sprawę.

Gość nie do końca,
"Z buntem 13-16 latka była trudno i do zdezorientowania doprowadza w ktorą strone robic ten krok,aby nie zblądzić" Najtrudniej jest z buntem 16 i 17 latka, to jest apoquem.

A no niestey nie moge z tym polemizowac, bo bywają tacy delikwenci owiani wiankiem niewiedzy,zyjacy złudzeniami że forse to sie na drukarce domowej drukuje :o

Jak wejdzie w srodowisko gimnazjalne tez nie zawsze jest po masle i ,to dopiero szajba odbija na punkcie 14 letniej doroslosci. Boss gimnazjum, i pawie piórka w tyłku dostaje :o

Gość nie do końca,
Nie zgadzam się z tym, że najgorszy jest okres gimnazjalny. Najgorszy jest okres pogimnazjalny.

Nie bede sie z tym okresem wykłocac, bo masz prawo do takich osadów, i poczesci slusznie.Róznie to bywa.To wszystko zalezy od dziecka co go kopnie i w jakim wieku, lecz tez nie ejst powiedziane że musi to nastapic Z najstarszym synem nigdy zadnych problemow, z jego siostrą blizniaczką,ojj, juz tak gladko i bezproblemowo sie nie obeszlo,chociaz zawsze w pore był gaszony żar,by pozar z tego nie wybuchl :p

Gość noldf
Właśnie jak te dzieci wychowywac by zrozumiały że forse to jest w życiu najciężej zrobić. Że żeby zrobić forsę to trzeba przeszło ćwierć wieku intensywnie sie uczyć i być bardzo ambitnym? Przecież dziecko nie pojmie tego. Może od początku lepiej traktowac dziecko jak samochód który się prowadzi-czyli robić tak by jechał we właściwym kierunku? My rodzice mamy przerąbane-nie dosyć że musimy sie między sobą porozumieć to jeszcze dzieckiem zgodnie pokierować i wyjść z tego z twarzą. Ja nie wiem jak my sobie poradzimy!

Gość mama 5 latki
Ja o buncie 2 latka też czytam tylko na kafeterii, bo starsza jak już napisałam miała ten bunt znikomy a młodsza wcale. Za to teraz różki wychodzą :D :P

Gość Moja ma 3 lata
moja wlasnie ma prawie 3 lata i widze ze zaczyna sie bunt, ale jeszce nie rozumie ze wymuszac nie mozna bo nadal wymusza

Gość dzieci są rozpuszczone
dzieci sa rozpuszczone i stą dtakie zachowania