Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kylex1

Pellety czy ekogroszek?

Polecane posty

Gość kylex1

Witam! Co wg was jest lepsze w kwestii ogrzewania w domu. Palenie ekogroszkiem czy lepiej postawić na piec na pellety?

Gość marr3
pellety zdecydowanie są lepsze niż ekogroszek - nie brudzą i są bardziej ekonomiczne, szczególnie polecam pellet Lava, używam go i jestem zadowolony.

Gość hanuszek32
A taki pellet to jaką może mieć kaloryczność?

Witam! Jako przedstawiciel firmy Stelmet mogę udzielić informacji dotyczącej pelletu, który znajduje się w naszej ofercie. Pellet Lava oraz Olimp mają wartość kaloryczną między 16,5 a 19,0 MJ/kg. Jeżeli ma Pan jeszcze pytania zapraszam do ich zadawania. Pozdrawiam Andrzej Wysocki eRzecznik pelletów Stelmet

Gość gość
a pellety Stelmet mają najwiekszą kalorycznośc ?

Gość prawictwo pospolite 193
ekogroszek lepszy

Gość fruderyk
W moim odczuciu pellet. Wysokiej kaloryczności, oczywiście. Od lat opalam dom pelletem i mam ciepło i czysto. Zmiana opały z ekogroszku na pellet była dobra decyzja z naszej strony.

Gość Ziellony
Świadomość ekologiczna w Polsce jest coraz większa w związku z tym uważam, że pellet jest paliwem energetycznym z wielką przyszłością odwrotnie niż większość surowców kopalnych, które mocno zatruwają przyrodę.

Gość gość
Niewątpliwie dużą zaletą pelletu jest znikoma ilość popiołu, którą można fajnie wykorzystać np jako nawóz. Między innymi zagościł u mnie w domu.

Gość gość
dobrym rozwiązaniem jest piec z zasobnikiem na pellet i ekogroszek my akurat opalamy pelletem dzieki temu mamy czysty dach i czystą kotłownię

Gość gość
no tak to dobre rozwiązanie a pellet to ekologiczne paliwo o którym coraz głośniej w Polsce zreszto mamy teraz bardzo dobry dostep do tego paliwa na tej stronie możemy zamówić pellet http://www.polishpellet.com/

Gość RyszardPom
Z ekologicznego punktu widzenie pellet zdecydowanie wygrywa z ekogroszkiem. Podczas spalania nie emituje żadnych metali ciężkich, a z 1t wychodzi ok.2-3kg popiołu

Gość Robertus22
zaletą pelletu jest też na pewno to że nie traci kaloryczności podcza przechowywania

Gość Ambrożyert
Większość pelletów posiada wilgotność na poziomie ok 6% przy czym w ekogroszku może ona dochodzić nawet do 20%

Gość Tiket
Przy tak zanieczyszczonym powietrzu porównanie zdecydowanie dla pelletu. Ma dobrą kaloryczność, a przy spalaniu nie towarzyszą temu żadne brzydkie zapachy. Jakość i cena w stosunku do wydajności też jest bardzo dobra.

Gość Gaza
Każdy pewnie patrzy na swoją stronę ja ze względu na ekologię postawiłem na pellet, który zamawiając przez sklep internetowy www.epellety.pl przywożą mi pod samą kotłownię.

Gość mizon
Jak długo czekasz na dowóz pelletu, po zamówieniu? Można zapłacić przy odbiorze czy trzeba z góry?

Mizon pellet Lava lub Olimp zakupiony przez stronę naszego sklepu internetowego dostarczany jest w terminie 5 dni roboczych od daty wpłynięcia płatności na konto naszego sklepu (po wcześniejszej wpłacie). Andrzej Wysocki eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet

Gość Weronika889
Moim zdaniem to są porównywalne sposoby ogrzewanie i pod względem kosztów (zarówno samego ogrzewania jaki i ceny instalacji) i wygody. Obecnie i kotły na pellet i na ekogroszek są bardzo nowoczesne, z automatycznymi podajnikami, sterownikami, czujnikami i wszelkimi bajerami, które ułatwiają ich obsługę. Zresztą może sobie obejrzeć różne kotły na stronie - www.sas.busko.pl

Gość Sylwek81
Ja ogrzewam dobrym jakościowo pelletem i nie mam żadnych problemów ani z piecem ani opałem. Kupuję go ze strony www.epellety.pl bo jest sprawdzony i wszystko przebiega zgodnie z zamówieniem.

Gość gość
ekogroszek to węgiel pellet to drewno.. Zasoby węgla na swiecie starczą na 200 lat drewno jest piekielnie drogie ze względu na kurczace sie zasoby lasów .. z punkti widzenia ekonomicznego .. Pellet nie ma żadnego sensu .. Dlatego ze w piecu na ekogroszek można palić nawet tanszym węglem , nie tylko ekogroszkiem

Gość gość
w pelletcie spalisz tylko pellet , a jak ceny jego podskoczą to będzie kapilca tymaczem węgiel nie powinien drożeć ze względu na to , ze na rynkach światowyhc jest najtańszy od wielu lat .. Istnieje rowniez presja na spadek ceny węgla .. rosyjski jest tanszy od polskiego

Gość gość
również polska otwiera nową fabrykę węgla Australijczycy chcą uruchomić nową kopalnię węgla w Polsce Balamara, australijska grupa kapitałowa, chce uruchomić w okolicach Nowej Rudy (Dolnośląskie) kopalnię węgla koksującego. Obecnie dobiegają końca prace zmierzające do udokumentowania znajdujących się tam złóż węgla.

Gość gość
witajcie słyszałam że pellet z firmy Stelmet jest najbardziej kalorycznym pelletem na polskim rynku czy tak ? jest pytam bo zamierzam go zakupić na tegoroczną zimę.

Witam! Certyfikowanym i sprawdzony pellet firmy Stelmet - Olimp oraz Lava ma wartość kaloryczna na poziomie 16,5-19,0 MJ/kg. Można go zakupić w sklepie internetowym https://epellety.pl/dostawa lub u naszych dystrybutorów. Andrzej Wysocki eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet

Gość amskal
No własnie mają dwa rodzaje czy tak bardzo się różnią? który lepiej wybrać?

Amskal, oba nasze pellety - Olimp i Lava są podobne do siebie. Mają one zbliżoną kaloryczność, między 16,5-19,0 MJ/kg. Produkowane są one z wyłącznie sprawdzonych materiałów, co potwierdzają certyfikaty FSC (Lava oraz Olimp) oraz ENPlus A1 i DINPlus (tylko Olimp). Wyróżniać je może np. cena zakupu. Andrzej Wysocki eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet

Gość gość
pewnie trzeba przeliczyć który bardziej się opłaca pellet Lava czy Olimp ?

Tak jak wspomniałem powyżej oba nasze pellety mają podobną wartość kaloryczną zatem można ich używać zamiennie lub zdecydować się na jeden z nich. Andrzej Wysocki eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet

Gość gość
różnią się i średnicą a przecież można spróbować i zakupić Lava i Olimp i wtedy przekonasz się który ci bardziej pasuje.