Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mam na dziś pomysłu

zdjęcie płuc - ocena - pomoze ktoś zinterpretować?

Polecane posty

Musiałam zrobić zdjęcie płuc w celu wykluczenia gruźlicy. Badanie nie wykazało zmian ogniskowych, ale specjalista badał mnie tylko pod tym względem, a mnie zaciekawiło coś innego. Zdjęcie może nie jest zbyt czytelne, ale może uda się coś odczytać... Chciałam zapytać, czy ta jasna plama po środku to serce? (umiejscowienie i kształt by na to wskazywały) Po zdjęciu może tego tak nie widać, ale gdyby okazało się, że to serce, to wydaje mi się, że jest zwyczajnie... za duże. W opisie jest napisane "cień serca i dużych naczyń w GRANICACH NORMY", a mnie mniej by martwiło, gdyby było napisane po prostu, że jest "w normie". Czy faktycznie mam się czym martwić? Chciałam jeszcze zapytać, co to za ciemna plama pod jednym z płuc? Wygląda jak jego fragment :O Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Nie mam gorączki :O A moje pytanie było proste, czy ta jasna plama to serce?

Gość uytrewqwerty
czego wrzucasz we wszystkie tematy??

Nie we wszystkie, tylko w 2 - na dwóch różnych forach. A wszystkich postów na kafeterii jest znacznie większa ilość Naprawdę dziękuję za pomoc :O

Gość Czesc Agnieszko :) :p :p
ale masz duże serce :p

Gość takojakotako
wydaje mi się, że to serce i przepona to jasne... jak guzy na zdjeciu płuc wyglądają to niestety dobrze wiem

Gość A tak na serio..........
Agnieszko B. wcale nie masz dużego serca 🖐️

Gość asdfghkj
Jest napisane "w granicach normy", bo po prostu zwyczajowo tak się pisze. Bardzo często widuję taki opisy, więc tu się nie ma co czepiać. Serca nie masz dużego- w normie jest wtedy, kiedy szerokość serca na zdjęciu zajmuje do 1/2 szerokości klatki piersiowej. Przyłóż sobie palce czy miarkę, u Ciebie jest nawet mniej niż pół. A ta ciemna plama pod jednym z płuc (lewym, prawda?) to nic innego jak powietrze w żołądku. Rysunek płuc jest na tym zdjęciu prawie niewidoczny (bardzo ciemne, w oryginale na pewno widać lepiej), ale skoro tam zmiany wykluczył specjalista, to nie masz się czego czepiać.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.