Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DaniellaKO

Mobbing w pracy

Polecane posty

Gość DaniellaKO

Pracuje w przedszkolu.W tym roku doszła do nas nowa nauczycielka. Nie ma jednak łatwo. Dostała bardzo trudną grupę 2.5-3 latki. Mimo, że przedszkole jest państwowe, dzieci sikają w majtki, nie potrafią same załatwiać swoich potrzeb. Błąd pani dyrektor, ale co zrobić. Dziewczyna ta stara się, aczkolwiek nie wybija się ponad przeciętność. Jest młoda, w tym zawodzie to jej pierwsza praca. Niestety dodatkowo utrudnia jej wszystko jedna z naszych "koleżanek", która z natury jest bardzo złosliwa, nie przepadają za nią rodzice, wiem, że nawet bije dzieci. "Kolezanka" ta czesto nachodzi tą nową dziewczyn e i się śmieje z niej szyderczo, że opinia na jej temat jest już wyrobiona i że NIKT JEJ TU NIE LUBI. Gdy się o tym dowiedziałam przeszły mnie dreszcze, jak tak podle można się zachowywać. Niestety jest ona ulubienicą dyrektorki, a jednocześnie koordynatorem przedszkola. Sprawa doszła do dyrekcji, a ta kazała się nowej tym nie przejmować. Ale ja wiem, że dyra mówi jedno, a myśli drugie. Jak można pomóc tej koleżance??

Gość awwwn]]
Słuchaj ona bije dzieci i ty tak spokojnie o tym mówisz?Rodzice naiwnie ufają nauczycielkom i nie zdają sobie sprawy co się tam dzieje:/powinnyscie to gdzieś zgłosić,ostatnio było glośno o sprawie znęcania się w żłobku nad dziecmi,masakra jakaś

Gość DaniellaKO
to,że bije dzieci, wiem od samych dzieci. Ja im wierzę, ale myslicie ze inni uwierzą?

Gość awwwn]]
to zbierajcie dowody

Gość DaniellaKO
Też tak pomyslałam, że podpowiem koleżance żeby to ponagrywała. Myslę, że świadkowie też się znajdą, ale do tego jednak potrzeba duzo odwagi.

Gość nienawidzę jesieni....
jeżeli wiesz, że bije dzieci, to może w rozmowie z rodzicami... takiej całkiem luźnej, zasugeruj, że w przedszkolu powinny być kamery....tak odnośnie do ostatnich afer.....

Gość DaniellaKO
nie dajmy sie ponosić :P Rodzice wiedzą, że cos nie halo, ale nie wiedzą jak z tym walczyć. Boją się że pani sie bedzie mścić. Maja racje

więc skoro wszystko wiesz najlepiej, to po co ten temat ?????

Gość DaniellaKO
nie wiem wszystkiego i czeka na jakies podpowiedzi. Słuchaj ja nie jestem za kamerami, jest dużo przeciwskazań, ale nie będe teraz się rozpisywać na ten temat, bo bardziej interesuje mnie jak moge pomóc kolezance, a wy zwróciliscie uwagę na te bite dzieci. Chodzi o klapsy. Tak też być nie powinno fakt, ale to rozmowa na inny temat.

Gość wifigdansk
no ja się tez zbulwesowałam tym biciem dzieci,a nawet klapsy-tak nie powinno być. co to znaczy klapsy,to nie jej dziecko ze moze dawac klapsa kurde ludzie,ja bym sobie nie życzyła zeby jakas obca baba bila moje dziecko,od małego te biedne dzieci uczone są życia w strachu. a rodzicie nic nie wiedzą? przeciez takie 3-4 letnie dziecko juz powie,dziwne,ze nic z tym nie robią.

Gość DaniellaKO
to jest pedagog, wie jak ma działać żeby było dobrze i zeby się nie wydało. Niestety takie są realia. Jedynie mozna byłoby ją nagrać na ukrytą kamerkę, ale do tego potrzeba odwagi

przecież autorka napisała, że rodzice wiedzą, ale się boja.... ona też wie i też się boi.... i tak kółko się zamyka w jakiejś chorej bojaźni.... nie wiadomo o co chodzi... a tak naprawdę, to należałoby ten topik przesłać do odpowiednich instytucji, które po numerze IP odnajdą autorkę i przedszkole , o którym pisze.... Zanim dojdzie do tragedii....

pedagog wie jak działać , żeby się nie wydało ????? Kobieto, zastanów się co piszesz....

Gość DaniellaKO
psychika dzieci nie jest zbyt skomplikowana :) Tak podajcie mnie na policję, wtedy wszystko się wyjasni :)

Gość wifigdansk
dokladnie masz racje,nalezałoby gdzies zgłosić ten topik. a czego się rodzice boją? ze przedszkolanka bedzie się mścić? ja jestem przerażona ,jak dzieci traktują w przedszkolach,w żłobkach...oczywiscie nie we wszystkich ale dobrze ze są sprawy naglasniane,ze ludzie coraz wiecej wiedza.ostatnio w przedszkolu gdzie mialam pojsc moja coreczka,(jednak wycofałąm papiery),zdarzył się "wypadek",4oletnia dziewczynka podobno biegala i upadła na ławke,ma całą twarz w szwach.znam tą dziewcyznkę i wiem,ze jest bardzo ostrozna,na bustawce buja się bardzo ostroznie,to nie jest dziecko z tych "żywych",co leca i patrzą na nic. no i widzialam tą twarz-masakra. oczywiscie rany sie zagoją i blizn prawie nie bedzie widac ale jakie to dziecko juz ma złe doswiadczenie w tam młodym 4oletnim życiu to smutne strasznie,ogromnie mi żal tego dziecka,ale cóż-biegla i upadla na ławkę.to przedszkole ma wogole zła opinię,sama widzialam,jak panie stały sobie na papierosku,podczas wyjscia dzieci,wogole nie pilnowały,furtka niezabezpieczona(tylko z góry-można ręką zsunać i kazdy wejdzie) ,dzieciaki latają,nikt ich nie pilnuje.kiedyś byla jaka epidemia ,jakies dziecko przyszło z glistą ludzką i apre dzieci się pozarazało. a teraz ten wypadek. ale pomysł tej pani ktora nagrala ukrytą kamerką pobyt dziecka w złobku w Starogardzie jest rewelacyjny. wszyla mikrofonik w pluszaka.

no.... skoro psychika dzieci nie jest zbyt skomplikowana, to znaczy, że można z nimi robić to, co akurat pasuje dorosłemu ? Prymitywne rozumowanie...

Gość okjuol
Dziwi mnie twoja postawa autorko,nic nie chcesz z tym robić,nie rusza cie to,nie chcesz nigdzie zgłaszać a może jednak to ściema z tym biciem bo nie lubicie tej koleżanki co?

Gość DaniellaKO
można nimi łatwo manipulować, a tylko od dorosłego zalezy jak to wykorzysta i czy w ogóle to wykorzysta. Ale to co podejrzewasz?Że ktoś jej pomógł w tym wypadku z ławką? Róznie bywa, nie warto też zapominać, że dziecko inaczej zachowuje się w domu a inaczej w przedszkolu

do wifigdansk : to straszne co się dzieje w przedszkolach.... ale straszne jest to, jak to postrzegają osoby, które tam pracują.... Niby wydaje im się, że coś jest nie tak, ale na każdy komentarz odpowiadają arogancko... Klaps, to nie bicie.... psycholog uważa, że dzieci mają słabą psychikę....A do zamontowania kamerek trzeba dużej odwagi.... A autorka uważa, że mobbing dotyczy jakiejś tam koleżanki....A ja uważam, że przede wszystkim dzieci, które tam są....

Gość wifigdansk
a co trzeba robic,ze się "nie wydało" ze dzieci są bite?

Gość DaniellaKO
okjuol po prostu chciałam gadać na inny temat, a wyszła rozmowa o dzieciach :P

Gość DaniellaKO
co trzeba robić?no nie dam Ci gotowego przepisu .. zresztą ja ich nie biję więc trzeba by pytać zainteresowanej. Wiecie czemu rodzice nie reagują na bicie dzieci? Bo sami je biją i wiedzą jakie są niegrzeczne, taka jest prawda.

Gość oł per
nosz kurwa, bez przesady od jednego klapa czy dwóch nic dzieciakowi nie będzie a może lepiej to się jego wychowaniu przysłuży nież to bezstresowe, bo dzieciarnia już dorosłym na łby włazi tylko patrzeć jak się zacznie psychologia z tego wycofywać i zacznie zalecać lekkie kary cielesne, którymi młodego człowieka można wychować na ludzi

no..... dzieci w przedszkolu, to durny temat.... :) najważniejsze jest to, kto ma plusy u pani dyrektor..................... i kogo pogłaszcze na dzień dobry :)

Gość DaniellaKO
niestety wielu rodziców zdaje się nie zauważać, że dziecko wchodzi im na głowę... a czesto jest tak ,że to dzieci biją rodziców i to przy ludziach i innych dzieciach, a rodzice tylko się głupkowato usmiechają i mówią : o widzę, że dziś moje dziecko ma zły dzień.To jest dopiero porażka :P

Gość wifigdansk
DaniellaKO Że ktoś jej pomógł w tym wypadku z ławką? nie tyle ze ktos jej pomógl,co to,ze tam dzieci sa wogole nie pilnowane a dyrektorka jest osoba ktora jest tam całe zycie i stosuje metody,ktore były na czasie jeszcze 20 latr temu,oczywiscie nie mam nic do osób ktore sa wciaz na tym samym stanowisku,to wielki plus,bo sa znane,same juz znają to miejsce od podszewki ale przez 20 lat troszkę się w mysleniu ludzi i prawach dziecka zmieniło a ona tam nic nie zmienia,jak się wchodzi to przypomina budynek i obyczaje z czasów komuny. przyklad-raz tam weszłam z małą (pogadac z dyr.) i zapomnialam nałozyc tychj kapci plastikowych no i minełam jeden pokoj z otwartmi drzwiami gdzie siedziala jakas baba ktora zaczeła od razu wrzeszczec i to jeszcze co ciekawe-zwalac winę na moje dziecko (" OJ MY NIE CHCEMY TU TAKICH BRUDASÓW CO NIE ZAKLADAJĄ KAPCI!!!"). wiem,zae to byla ewidentnie moja wina-przeoczenie,zaraz zresztą zawrocila i załozylam kapcie ale po co ta baba wydarla sie na moje dziecko(ktore i tak na to nie zwróciło uwagi:D). nienawidzę jesieni. straszne jest to, jak to postrzegają osoby, które tam pracują.... Niby wydaje im się, że coś jest nie tak, ale na każdy komentarz odpowiadają arogancko... Klaps, to nie bicie.... psycholog uważa, że dzieci mają słabą psychikę....A do zamontowania kamerek trzeba dużej odwagi.... A autorka uważa, że mobbing dotyczy jakiejś tam koleżanki....A ja uważam, że przede wszystkim dzieci, które tam są.... masz rację. a co do kamerki to nie trzeba zadnej odwagi-montujesz ją w zabawce i nikt się nie dowie,przeciez przedszkolanki nie beda kazdej zabawki rozrywać( tamto było wszyste w misia),czego tu sie bac? jak bedzie wszystko w porzadku to odetchniesz z ulga i zapomnisz o sprawie no aloe jak cos by wyszło na jaw to od razu na policję i do tv ; p Wiecie czemu rodzice nie reagują na bicie dzieci? Bo sami je biją i wiedzą jakie są niegrzeczne, taka jest prawda. Boze i tak pedagog wczesno-przedszkolny uważa? a prawda wcale nie musi taka być.ja nie biję swojego dziecka.

Gość okjuol
teraz to aż strach posłać dziecko do przedszkola czy do szkoły,nie wiadomo czy dobrych rękach będą :/

Gość DaniellaKO
Ech to, że ty nie bijesz to nie znaczy, że inni też nie biją. Ja myslę, że jednak wiekszośc rodziców od czasu do czasu daje tego przysłowiowego klapsa. Zresztą dzieci tak mówia.

Gość oł per
>Boze i tak pedagog wczesno-przedszkolny uważa? a prawda wcale nie >musi taka być.ja nie biję swojego dziecka. no nie posraj się przypadkiem większość rozsądnych ludzi tak uważa pedagogów kształci się wg "mądrych" ksiąg, które jedni ludzi napisali dla innych ludzi, bo coś im się zdawało, bo niby naukowo się potwierdzało itd, itp, jednakże to nie spowodowało, że owi wykształcenie tym sposobem pedagodzy nagle przestali myśleć, widzieć, wnioskowac a jeśli myślą, to widzą, że życie weryfikuje te podręcznikowe mądrości i nie tędy droga, bo dzieciarnia robi się zarozumiała, krnąbrna i tylko patrzeć, że zaczną nas na ulicach zarzynać, tle agresji w tym siedzi

Gość zabbadooo
A co wam klapsy szkodzą? Zawsze tak się dzieciaki chowało i kiedyś były lepiej wychowane niż dziś