Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Flawlesss

Cytomegalia u niemowlęcia.

Polecane posty

Gość a może jednak żart?
9 Listopada 16.12 dostałam actoferol. Tak napisałaś jako zaniedbana mama.

Gość FlawLessS
To nie moj wpis. Ktos wie jakie powinno wyjsc igm zeby bylo ok?

Gość FlawLessS
Ale za duzo limfoctow swiadczy o wirusie. Przedluzajaca sie zoltaczka i anemia to tez moze byc cmv. Ma 11tyg.

Gość rany laska rozmaz twojego
Limfocyty sa ok. Takie beda do 7 rz. CMV igM ma byc ujemna.

Gość Flawlesss
Dzieki wielkie. Czyli wystarczy ze ujemne, czy powinno miec wartosc zero? Wiem, ze czesto panikuje, ale dziecko mi wymiotuje juz 3 tydzien... :/

Ujemna. W diagnostyce nie ma takiego pojecia jak zero. Jest tez cos takiego jak granica bledu pomiarowego,duza czulosc aparatu kttory wychwytuje niespecyficzne przeciwciala. Jest zakres pomiarowy i w nim "trzeba"sie zmiescic.

Gość współczuje temu dziecku
takiej matki następnym razem pewnie kichnie a mamusia założy temat ze ma raka nosa bo kicha :(

Dodam tez,ze bardzo wiele wynikow na granicy normy jest ujemnych. Sa to tzw.wyniki falszywie dodatnie,czesto spowodowane indywidualnymi uwarunkowaniami, nawet np.spowodowane stosowanie niektorych lekow. Kazdy wynik watpliwy a na pewno wynik dodatni powinien zostac potwierdzony inna referencyjna metoda.i dopiero mozna mowic o infekcji,chorobie.

Gość Flawlesss
Dzieki wielkie, nie bede dzieki temu sie tak stresowac jak nie wyjdzie 0 :)

Gość ojojku
a jestes pewna ze to wymioty, moze to tylko obfite ulewania bo np. refluks. Jeśli kolki są o nietypowych godzinach - np rano, jesli słabo przybiera, wydaje czasem charczące dzwieki i ulewa spore ilosci pokarmu - to ja bym robiła badania na refluks własnie.

Gość cmv
Musisz zrobić dziecku badanie ilościowe hCMV DNA z moczu,tylko wtedy będziesz miała pewność dziecko jest chore,igg i igm z krwi nic nie powie,

Gość Flawlesss
Dlaczego nic nie powie? Tak, to wymioty, bo ma odruch wymiotny wlasnie , az nia trzesie. Ulewac tez jej sie zdarza... u nas nie robia takich badan, czytalam o nich.

Gość cmv
Może mieć twoje przeciwciała. Takie badania robią w dużych miastach,trzeba wziąć mocz i jechać do lab.koszt to ok 400 zł. Jesli nie to moze pójdź do specjalisty chorób zakaznych

Gość no i mamy kolejną chorobę
Teraz będzie refluks...

Gość mama2dziecig
Rok temu o tej porze umieralam ze starchu, ze moje dziecko ma cytomegalie. Przewertowalam caly internet (zupelnie niepotrzebnie bo tylko sie nakrecala), odwiedzialam troche specjalistow, prosze tu masz moj temat: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5056542 Dziecko cytomegalii zadnej nie mialo, lekarz mnie tylko nastarszyl.Podobno gdyby mialo wrodzona cytomegalie widzialabym to golym okiem (tym bardziej w 3 miesiacu zycia-to sa bardzo duze wady). Najbardziej pomogla mi (telefonicznie) pani z CZD, ktora zajmuje sie tylko cytomegalia. Nie podam Ci do nie numeru ani nazwiska bo nie pamietam. Ale proponuje zadzwonic na oddzial lub do poradni i poprosic lekarza zajmujacego sie cytomegalia(jak tak chyba robilam).

Gość mama2dziecig
i nie radzilabym Ci robic wszytskich badan ktore "zleca" Ci internauci. Ja bylam przerazona tym, ze nikt mi nie chce dac skierowania na badania o ktorych mowily mi mamy z netu(prywtanie takich badan w moim miescie nikt nie robi) a okazalo sie, ze specjalisci maja racje. Radze Ci zadzownic do CZD i pogadac.