Subufer 0 Napisano Listopad 14, 2012 Mam 16 lat i nie lada problem. od dwóch dni czuje nieprzyjemne swędzenie w okolicach pochwy. Zastanawiam się czy powinnam iść do ginekologa juz teraz czy najpierw spróbować czegoś w domu, sama. czy może na to mieć wpływ nieodpowiedni sposób higieny? słyszałam że mycie tych okolic mydłem nie jest dla nich odpowiednie, wiec odkąd odczuwam pieczenie kupiłam sobie płyn do higieny intymnej "ziaja IN TI MA" zaraz po umyciu jest chwilowa ulga ale nie na długo. Moja pochwa jest jakby trochę spuchnięta i nie wydziela żadnych płynów, co przed okresem (bo niedługo się go spodziewam) jest dosyć dziwne że nie pojawia się śluz. Proszę o pomoc i nie wyśmianie, jestem w końcu tylko dzieciakiem z problemem:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość azza Napisano Listopad 14, 2012 najpewniej grzybica -idź do gina zapisze ci globulki dopochwowe i szybko będzie lepiej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tak bardzo mi z tym zle 0 Napisano Listopad 14, 2012 byc moze to grzybica.Powinnas udac sie do ginekologa.Do czasu wizyty mozesz uzywac masc clotrimazolum oraz podmywac sie woda+sok ze świeżej cytryny na zlagodzenie swedzenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jjfdsh Napisano Listopad 14, 2012 tez mysle ze moze byc grzybica. ale przy grzybicy zwykle po 2-3 dniach pojawiaja sie grudkowate uplawy. kup sobie globulki vagical bez recepty i masc clotrimazol. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość doraźnie możesz kupić Napisano Listopad 14, 2012 w aptece bez recepty globulki z nagietkiem lub z propolisem, leczą infekcje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Katarzyna Raz Dwa Trzy Napisano Listopad 14, 2012 Z nagietkiem i propolisem to chyba właśnie Vagical. Ja jeszcze polecam Lacibios Femina na florę (probiotyk choć żel też może trochę złagodzić objawy). Jak po kilku dniach nie minie - do lekarza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ZAklopotanaona Napisano Listopad 14, 2012 Nie polecam Vagikalu idz do gina i rumiankiem myj swoja Andzie miewalam dosc czesto wiec dostawalam antybiotyk i cos dopochwowego idz jak najszybciej zanim bedzie gorzej wiem cos o tym :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość misiaczek24 Napisano Listopad 18, 2012 Najlepiej zrobić sobie posiew z pochwy wtedy będziesz miała pewność z czym masz do czynienia, jeśli nie ma upławów to może też być uczulenie np. na proszek do prania. Dobrze że zakupiłaś płyn do higieny intymnej, rzeczywiście mycie miejsc intymnych mydłem nie jest wskazane, gdyż zaburza pH pochwy. Mogę Ci polecić na łagodzenie podrażnień provag żel, który zawiera metabolity produkowane przez bakterie kwasu mlekowego między innymi kwas mlekowy, nadtlenek wodoru, zakwaszają środowisko dzięki czemu chroni przed infekcjami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość lady bronka Napisano Listopad 19, 2012 na swędzenie jest sporo maści w aptece bez recepty. nie są drogie. bez recepty są tez probiotyki, najlepsze są dopochwowe, np. lactovaginal. jeśli wykluczyłaś już podrażnienie np. proszkiem do prania, radzę pójść do lekarza. szkoda się męczyć z infekcją, to nic przyjemnego przecież. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość PANImakowa Napisano Listopad 19, 2012 Nie myj okolic intymnych rumiankiem, ponieważ on często powoduje uczulenie. Płyn do higieny intymnej to dobry pomysł, najlepiej żeby był z kwasem mlekowym, możesz również zastosować tantum rosa do podmywania się. Nie odwlekaj wizyty u ginekologa, jeżeli faktycznie z wymazu wyjdzie infekcja grzybicza to musisz zastosować właściwe leki żeby całkowicie się wyleczyć. W trakcie i po leczeniu, na noc zakładaj sobie dopochwowo invag, który działa bardzo szybko i skutecznie kolonizuję pochwę, ponieważ bakterie mlekowe w jego składzie wyizolowane są od Polek. Probiotyk ginekologiczny możesz również stosować profilaktycznie, jak tylko poczujesz dyskomfort w miejscu intymnym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Betty Q Napisano Listopad 19, 2012 Nie używaj mydła do mycia stref intymnych, lepiej kup płyn do higieny intymnej, jest ich całe mnóstwo do wyboru, coś sobie dopasujesz. Skoro jestes przed okresem to moze takie osłabienie flory przed menstruacją, ja mam tak często, lekkie swędzenie przed i po okresie. Ratuje sie wtedy Lactovaginalem, jest bez recepty. Zakładam 1 kapsułkę przed i później jak mi sie skończy @ dolegliwości mijają, bo probiotyk wspomaga regeneracje flory bakteryjnej pochwy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość eRzecznik Polpharma Napisano Grudzień 21, 2012 Witam, Jeżeli stosowanie odpowiednich środków do higieny intymnej nie spowoduje poprawy, po miesiączce proszę udać się do ginekologa lub lekarza POZ-u, który na pewno udzieli pomocy. Pozdrawiam, eRzecznik Polpharma eRzecznik Polphama to Ekspert, który odpowie na Twoje pytania dotyczące problemów grzybiczych i udzieli Ci profesjonalnej porady. Jeżeli masz więcej pytań do Eksperta zapraszamy na stronę: www.leczpaznokcie.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach