Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Domama_

Kiedy przychodzi Mikołaj, gwiazdka?Jak tłumaczycie dzieciom?

Polecane posty

Gość gość
Nie wiem jak u nas się to rozegra, bo w zeszle święta córka miała tylko 7 miesięcy, ale powiem jak u mnie było. W Mikołajki przychodziła Mikołajka, albo elf, a 24 przed wigilia wychodzilam z tata szukać pierwszej gwiazdki na niebie, a kiedy wrocilismy okazało się, że Mikołaj juz był i zostawił prezent.

Gość gość
U mnie 6 grudnia oczywiście Mikołaj,a w Wigilię -aniołek. :) Jestem z małopolski. Szczerze mówiąc,do niedawna byłam przekonana,że u wszystkich jest aniołek,ale okazało się,że jest i gwiazdor,i dzieciątko...Ciekawe,nie wiedziałam o tym :) A mam sporo znajomych z różnych części Polski.

Gość gość
W moim domu rodzinnym Mikołaj przychodził zawsze 24 grudnia i taką tradycję postanowiłam kontynuować. Na mikołajki były jakieś tam słodycze tylko. Z tym, że moje dzieci chodzą już do przedszkola i wszyscy pozostali rówieśnicy 6 grudnia opowiadali o Mikołaju... Więc wymyśliłam tak: 5 grudnia dziec***iszą list do Mikołaja i wkładają go pod poduszkę. On w nocy przychodzi i zabiera ten list, zostawiając pod poduszką jakiś drobiazg - np. książeczkę, kredki, małą maskotkę, itp. 24 grudnia Mikołaj przynosi duże prezenty (te z listu) i wtedy już ktoś się za niego przebiera. Dodatkowo 6 przychodzi Mikołaj do przedszkola :D więc to chyba cud jakiś, że dzieci się w tym wszystkim nie gubią...

Gość gość
a ten gwiazdor to co to takiego? gwiazda płci żenskiej czy moze jakas odmiana dziadka mroza?:D

Gość gość
U mnie przychodzi Dzieciątko - jestem z Wrocławia. O Aniołku słyszałam bo mam babcię w Krakowie, natomiast o Gwiazdorze pierwsze słyszę:) też jestem ciekawa jak wygląda gwiazdor:) gwiazdor mi się kojarzy z jakimś wokalistą na estradzie, ze świętami w ogóle

Gość gość
Gwiazdor wygląda podobnie do Mikołaja, jest siwobrodym dziadkiem i przynosi prezenty albo rózgi. Jest inaczej ubrany, nie na czerwono, tylko bardziej swojsko, po naszemu, brązowo. Przynajmniej taki Gwiazdor przychodził do mnie ;)mieszkałam na pograniczu Wielkopolski i Lubuskiego

Gość gość
Gwiazdor to dawne określenie dzisiejszego celebryty;) I tyle w temacie gwiazdora. Za to Mikołaj przychodzi 2 x bo na gwiadkę i na mikołaja, a zaczyna już we wrześniu chodzić i może nawet na helowen się przyplątać, wtedy będzie 3 raz. A co to komu przeszkadza. Ważne żeby się sprzedawało i żeby co 2 minuty lecieć kupić prezent, najlepiej rower, komputer, albo samochód;) A na walentynki wszyscy się wa...lentynkują, nie tylko zakochani, rodzice z dziećmi też. I założę się, że będzie więcej. Może 4 Mikołaj po zającu, bo do zimy wtedy jeszcze tak daleko...