Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PrzyszłaMammmma

podwyższony wynik PLT (płytki krwi) w ciąży

Polecane posty

Gość PrzyszłaMammmma

Mój wynik w 6 t.c. wynosi 417 przy normie do 350. Trochę mnie to zmartwiło, a wizytę mam dopiero za 2 tyg. Jaki może być powód takiego wyniku ponad normę i czy mam powód do niepokoju?

a jakie miałas kiedyś te płytki? i powiem Ci, ze masz normę podaną,ale zazwyczaj ta norma jest do 440, bądź 450 tys.

Gość PrzyszłaMammmma
Zawsze miałam w normie ale nie wiem dokładnie jakie były wartości. Norma jest właśnie do 350 i jest podkreślony wynik na czerwono. Nie panikuję tylko chciałabym wiedzieć czy może jest to jednak normalne w ciąży.

moje odebrane wyniki mnie przeraziły, zanim poszłam do lekarza przeczesałam internet i prawie przy każdym nieprawidłowym wyniku jako przyczyna była podana ciążą lekarz mnie uspokoił i powiedział, że wszystko jest tak, jak być powinno

proszę bardzo: "PLT, Płytki krwi inaczej trombocyty Biorą udział w regulacji krzepnięcia krwi. Przyczyniają się również do magazynowania i transportu m.in. adrenaliny czy serotoniny. Normy PLT wynoszą 140-440 tys./mm3 dla kobiet i mężczyzn Wysoki poziom trombocytów nazywany nadpłytkowością czy też trombocytozą jest powodem: różnych przewlekłych stanów zapalnych wysiłku fizycznego usunięcia śledziony w ciąży w niedoborze żelaza"

Gość PrzyszłaMammmma
Bardzo dziękuję za wszelkie informacje i opinie. Uspokoiły mnie :) To moja pierwsza ciąża i dlatego jestem troszkę zagubiona w tym wszystkim :) Pozdrawiam przyszłe i aktualne mamusie :)

spokojnie, będzie dobrze ale możesz się nastawić, że wraz ze wzrostem ciąży Twoje wyniki będą się zmieniały, a w III trymestrze te normy podane w laboratorium niemal całkiem rozminą się z ciążowymi

Gość gość
mam 29,8 monocytów,sory