Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tluste wlosy raz dwa

Szybko przetluszczajace sie wlosy w UK

Polecane posty

Po przeprowadzeniu sie do UK kilka lat temu zauwazylam, ze bardzo przetluszczaja mi sie wlosy. Jak kiedys mylam co 3 dni, tak teraz powinnam codziennie. Nie dziwiloby mnie to tak bardzo gdyby nie fakt, ze moje kolezanki tez tak twierdza. Po przeprowadzce tutaj zaczely myc wlosy rano i wtedy jakos wystarcza im na 2 dni. Jak jest z Wami?

Gość kajaaaaaaa
Zalezy to od miejsca w ktorym mieszkasz chyba.ja pochodzę z Krakowa i musiałam tam byc włosy znacznie częściej niz tutaj.mysle ,ze w mieście powietrze je bardziej zanieczyszczone.teraz mieszkam na prowincji i jest znacznie lepiej.

Gość haiiikuu
Zawsze sie dziwie ludziom, ktorzy narzekaja, ze musza myc codziennie wlosy. Ja je zawsze myje codziennie, bo lubie gdy sa czyste i ladnie pachna. Wlosy nie myte przez 2-3 dni smierdza.

Mnie sie wydaje, ze to ta wilgoc w powietrzu, w domach, ta wiecznie padajaca mrzawka

Gość kjhjkhhhhhhhhhhhhhh
kup jakies ziolowe szampny,sa najlepsze na takie spraway.

Gość a ja nie lubie
tej nowet tendencji dziwienia sie,bo wlosy nie sa myte codziennie...ja myje co drugi,co trzeci dzien-a jak jestem na luzie to i co czwarty.Mam dlugie wlosy i naprawde mycie codzienne dla mnie konieczne nie jest

Gość czikitahhh
Przyczyny: wilgoć, mżawki, zanieczyszczenie powietrza Jedyny sposób to po prostu myć. Ja miałam włosy do pasa jak tu przyjechałam. Po kilku latach wiatru, spalin i innego trybu życia mam do ramion, wypadają garściami. Niektórzy używają suchy szampon, ja bym nie torturowala skóry głowy tym czymś. Mi suchy szampon doprowadzil do ostrego lupiezu.

A ja mam na odwrot - po przeprowadzce z Polski do UK mniej mi sie tluszcza. Ale to nie od czynnikow srodowiskowych (pogody itd) ale od zmiany diety. W Polsce jadlam b. duzo bialego pieczywa, potraw macznych (pierogi, kluski) a tutaj dzuzo wazyw i owocow. Tak ze od kiedy jestem w UK mam skore czysta i wlosy nietluste.

Gość pasi-konik
a ja wam powiem ze tez tak mam, myc wlosy musialam co drugi dzien,- juz dawno wyroslam z wieku gim. - wiec zmienilam szampon, jestem w niem. i w kazdym markecie jest tu -schauma-firmy schwarzkopf, kupilam na zapas ,bo tani i musialam sie meczyc,bo gorszego g**na nie ma ,tym to mozna nawet codziennie myc wlosy,bo na drugi dzien sa juz nie swieze, wiec zmienilam szampon na inny i juz bylo lepiej, wlosy nawet ladniejsze ,puszyste sie zrobily ,i jeszcze cos swietnie pomaga , farba do rozjasniania wlosow, ja kupilam blond firmy- loreal-mowie do rozjasniania ,nie farbowania na bialo, rozjasnilam o jeden ton wlosy,mozna trzymac 15 min. a mozna godzine i beda wygladaly jak naturalne z polyskiem jasniejszych kosmykow ,tak mi wlasnie wyszlo ,bardzo jestem zadowolona i przestaly byc takie -tluste ,no bo wiadomo ze farba wysusza wlosy , teraz mam troche jasniejsze i dlugo sa swieze , pozdro.

Jak komuś włosy się nie przetłuszczają to po kiego grzyba je męczyć codziennym myciem? Większość szamponów drogeryjnych to sama chemia (silne detergenty, silikony, zapachy, konserwanty itp). To, wbrew pozorom, wcale włosom nie służy. Jeśli komuś naprawdę zależy na dbaniu o włosy to proponuję pielęgnację olejami. Ale wymaga to wdrożenia się w temat, czytania składów itp., więc trzeba naprawdę bardzo chcieć :) Ale polecam. Osobiście uważam, że warto.

Gość ogladam tv
Pewnie, szampony to sama chemia, mydla i dezodoranty tez, najlepiej w ogole sie nie myc i pilegnowac naturalna flore bakteryjna skory. Dodatkowym plusem beda zawsze puste miejsca kolo nas w komunikacji miejskiej.

Do ogladam tv: Oczywiście na świecie są tylko dwa kolory: czarny i biały. Jeśli tak rozumiesz moją wypowiedź to nie będę tracić czasu na komentowanie tego. Do donkapatke: Używa się różnych olejów, w zależności od tego, czego potrzebują włosy i jak dany specyfik tolerują. Mogą to być olejki do masażu, wiele osób chwali sobie olej kokosowy, są specjalne mieszanki (np. moja ulubiona Sesa).

Planning, szczerze mowiac to w ogole nie rozumiem o czym piszesz. Nigdy nie slyszalam o czyms takim wiec jesli moglabys mi podeslac jakies stronki produktow czy cos, nie wiem. cos co pomoze mi zrozumiec o czym piszesz

Gość katarzyna wyrwala
Oczywiscie mozna stosowac szampony naturalne itp, pewnie sa lepsze niz te tanie, ale najlepiej po prostu myc wlosy codziennie, wtedy nigdy nie sa tluste. Przeciez jak sie codziennie bierze prysznic to co to za klopot umyc przy okazji glowe? Myje glowe codziennie od przynajmniej 30 lat i jakos mi wlosy nie wypadly, a farbowanie czy suszenie sa gorsze od mycia, wiec juz nie przesadzajcie z tym nie myciem, bo chemia, bo to czy tamto.

do Planning Mam olej kokosowy w dużym słoiku, w stanie stałym.Ja jego kupowałam dla męża, bo czytałam, ze ma dużo właściwości leczniczych.

Gość andreita
dla mnie mycie codzienne dlugich wlosow wcale nie jest naturalne .Chyba,ze rzeczywiscie wygladaja tluste-no,ale wtedy trzeba tez sciac-i tak bym zrobila.Lubie szampon Neutrogena,osobiscie...

Gość bez sensu jest mycie codzinne
wlosów, chyba,ze sie pracuje w kopalni. Im czesciej myjesz, tym wiecej oracuja gruczoly lojowe i tym bardziej sie tlusci i tym bardzxije sie smierdzi. Dodatkowo chemia ( szmpony) przenika przeciez i przez skóre.

Temat jest naprawdę szeroki a to nie miejsce na jego podtrzymywanie. Dlatego odsyłam do google, informacji jest więcej niż dużo, wystarczy wpisać cokolwiek: "olej na włosy", "olejowanie włosów" itp. Na szybko w swoich Zakładkach znalazłam: http://anwena.blogspot.de/2011/02/mini-kurs-czytania-skadow-dla.html http://podwlosem.blogspot.de/2012/05/olejowanie-wosow-podstawy.html http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=593364 Ja zanim rozpoczęłam pielęgnację myłam włosy szamponem z SLS, żeby zmyć silikony (tak przez tydzień-dwa). Po takim myciu odżywka bez silikonów (najczęściej polecana to Alterra z Rossmana). Teraz po prostu przed myciem nakładam olej (aktualnie Sesa) na włosy i skórę głowy. Trzymam dwie-trzy godziny lub całą noc (jeśli następnego dnia mam wolne i mogę umyć włosy rano). Myje się włosy delikatnym szamponem (Babydream), na to odżywka bez silikonów. Generalnie chodzi o to, że silikony oblepiają włosy i olej przez to nie ma do nich dostępu. Dlatego przed kuracją należy to dobrze zmyć silnym szamponem ale nie nakładać już silikonów w odżywce. W czasie kuracji stosuje się szampon bez SLS (detergent Sodium Lauryl Sulfate) i silikonów właśnie po to, by oleje mogły ładnie na włosy działać. To tak chaotycznie i pokrótce. Jak ktoś chce to informacji w necie jest naprawdę mnóstwo. Znajdziecie listę składników, rodzaje olejów i jak wpływają na włosy i resztę przydatnych informacji :)

Dziekuje Planning :*

Gość Smierdzacy klocek
Jak ja przyjechalam do londynu, i zaczelam nagle uzywac szamponow i odzywek typu loreal ( w polsce 8 lat temu mnie na to nie bylo stac), to tez mi sie zaczely przetluszczac bardzo szybko. Teraz uzywam najtanszego szamponu typu Tea Tree, marki Superdrug ( wazne zeby byl taki przejzysty i lejacy, a nie jakas kremowa kupa), i w miare dobrej odzywki ( np. Aussie), i mam swietne wlosy, jeszcze tak dobrych nie mialam. Wiec mysle ze to glownie uzywanie tych niby swietnych produktow loreal czy tresemme itp. Z kilogramem najgorszej chemii.

Proszę bardzo :) Przypomniało mi się jeszcze, że generalnie oleje i odżywkę nakłada się TYLKO na włosy. Nie na skórę głowy. Olej Sesa należy pod tym względem do wyjątków.

Gość roszpunqqaaa
ty-- amoja kolezanka ma ma pieken pazurki albo inna jest zzuplejza ode mnie o 8 kg dziwi cie to????????? a teraz wymysl cos co zorbilas zeby nie miec te kudly tluste heheheh