Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwonnnaa 2121

Schab pieczeniowy co się z niego robi ?

Polecane posty

Gość iwonnnaa 2121

Pytanie jak wyżej. Jak przyrządza się taki schab,do czego można go użyć ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
schab to schab, mięso leżace przy kręgosłupie co za wymysły z jakimś pieczeniowym można usmazyć, upiec i udusić, jak każde mięso 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewka jak zwykle suptelna
i kulturalna:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iwonnnaa 2121
Ewo :-) przepraszam,że pytam ale nie znam się na gotowaniu. Zaciekawił mnie rodzaj mięsa stąd pytanie o przeznaczenie akurat takiego schabu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szoque!
chyba chodzi ci o to, ze schab jest w calym, duzym kawalku, tak jak na pieczen, czy mam racje? a nie np. pokrojony na plastry/steki/kotlety. jesli tak, to z takiego duzego schabu w calosci najlepiej zrobic .... pieczen ;) schab nacierasz sola, pieprzem i ziolami (ja szczegolnie lubie majeranek), na to mozesz zasmarowac oliwe. jesli chcesz i lubisz, mozesz schab w srodku nadizac zabkami czosnku, albo inny klasych - suszonymi sliwkami. zostawiasz na noc w lodowce, albo chociaz na kilka godzin (przed pieczeniem kilka godzin moze postac nawet poza lodowka), bo powinno wstawiac sie do piekarnika mieso o temperaturze pokojowej. w celu bardziej rownomiwrnego i szoczystego upieczenia. do pieczenia nagrzewasz piekarnik na 220 stopni, wkladasz mieso w brytfance lub naczyniu zaroodpornym. po 15 minutach zmniejszasz temp. do 175 i pieczesz do momentu, gdy mieso w srodku ma ok. 75 stopni c.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość iwonnnaa 2121
Schab bez kości też był w takich długich kawałach a na drugim "długim" mięsie był napis schab pieczeniowy. Zastanawiałam się jaka jest różnica.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martulkaaaa_________
coś gdzieś kiedyś czytałam o tych mięsach "pieczeniowych", chodziło chyba o nastrzykiwanie go czymś, co powodowało, że z tego mięsa mniej wypływa sos czy coś takiego, w każdym razie świństwo jakieś wstrzykują - ale głowy nie dam, że chodzi właśnie o schab pieczeniowy zapytaj następnym razem w sklepie, co to za cudo :D a najlepiej zażądaj pokazania opakowania, bo nie wiem, czy wiesz, ale Nasza Matka Unia wprowadziła obowiązek dystrybucji mięsa w opakowaniach próżniowych, więc i tak do sklepu przywożone jest w paczce i tam z tej paczki wyjmują na ladę ;) i tam dopiero wygląda jak świeże, niepaczkowane mięso natomiast jeżeli chodzi o robienie pieczeni ze schabu, to bardzo polecam natrzeć mięso dużą ilością czosnku, majeranku, soli i pieprzu i wstawić na noc do lodówki, godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki i postawić w kuchni, żeby do piekarnika wstawić mięso w temp pokojowej i pamiętaj, żeby schabu nie przesuszyć w piekarniku, bo będzie niedobry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×