Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klawikord

Czy bycia asertywnym i pyskatym można się nauczyć?

Polecane posty

Gość klawikord

Jestem tzw 'doopą wołową', tzn jeśli mam załatwić jakąś sprawę w urzędzie to spuszczam głowę i przytakuję. To samo u lekarza, nie umiem nawet poprosić o skierowanie (kiedyś poprosiłam i pani doktor mnie skrzyczała, powiedziałam dziękuję i wyszłam). To samo tyczy się różnych opłat, ostatnio klub do którego uczęszczam kazał mi zaplacić więcej a ja ze spuszczoną głową dałam, mimo że nie powinnam. Czy da się nauczyć bycia bardziej asertywną i wygadaną? Czy przegrałam życie?

Gość ryj2/10 , bezrobocie
kocham Cię:)

Gość odkąd zrobiłam się asertywna
i pyskata, w każdym urzędzie zapamiętuja moja facjatę,a niektórzy nawet nazwisko:D,więc nie wiem czy to zbyt dobre jest:D

Gość klawikord
Wolę tak niż być oszukiwana na każdym kroku i oskubywana z pieniędzy i nie umieć na to zareagować.

Gość klawikord
jest na to jakaś rada?

Gość klawikord
Help me! :(

Gość Ostra - siostra
owszem wytrzymałośc każdego materiału jest ograniczona cierpliwosc do ludzi też nalezy do tych materiałów

Jest jedna rada ....naucz się głośno mówić NIE. Pogadaj ze sobą , popatrz w lustro i wygarnij wszystko , co Cię boli. Jeśli masz koleżankę , bądź kolegę ...."poćwicz" z nimi...to pomaga . Musisz wiedzieć , że asertywność to charakter, nie sposób bycia :))

Gość Druga strona ksiezyca
trenuj na każdym napotkanym przypadku znalezienie odmiennego od rozmówcy punktu widzenia ( to nie musi byc twój punkt tylko trening na pokazanie rozmówcy błedów w jego rozumowaniu)