Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Piotr Lęczborski

38 lat pracy, 780zł emerytury oto mój kraj

Polecane posty

Gość Piotr Lęczborski

Witam forumowiczów Mam na imię Piotr i mam 69 lat. Od czterech lat jestem na emeryturze. Przepracowałem 38 lat w Kolejach Państwowych. Przetrwałem komunizm i PRL, było bardzo ciężko i modliłem się o lepsze czasy. Dzisiaj mamy wszystko a internet w tamtych czasach pewnie brzmiał by jak komiks science fiction. Piszę tutaj ponieważ mam ogromny żal do Państwa Polskiego za to jaką zafundował mi przyszłość. Pracując na kolei 38 lat zarabiałem 1700zł/ netto, dzisiaj od czterech lat pobieram emeryturę w wysokości 780zł. 200zł co drugi miesiąc przeznaczam na lekarstwa, robię opłaty za prąd, wodę, internet i zostaje mi 200zł jedzenie i życie. Serce mnie ściska kiedy widzę jak politycy obnoszą się w swoim bogactwie które jest splamione krwią ciężko pracującego narodu. Dlaczego oni mogą żyć i pobierać ogromne pensje każdego miesiąca, dlaczego mogą korzystać z wszystkich przywilejów, czyżby zasługiwali na to a ja cała Polska nie ?

Gość mysleniczanka lalalala...
wspolczuję panu:-( chory kraj...

Gość hm,,,,,,
osoba w mojej rodzinie po ponad 40latach pracy zarabia 1700, o czym my mowimy ...

Gość A to ciekawe
coś jest nie tak. To bardzo mało. Może miałeś jakieś przerwy w pracy i okresy nieskładkowe.

Gość xineohp
Moja mam ma 60 lat i przez 35 lat opłacała KRUS niestety nie chcą jej dać emerytury.

Gość ansnsnsnsna
powiedzmy, że 800 zł przeznaczał Pan na swój ZUS. Zus jest instytucją, w której powinni się znadować specjaliści od pomnażania majątku- wsad powinien być ubezpieczony itp. Powiedzmy, że wywiązują się z zadań i nie ima się inflacja tych przeciętnie 800 zł. W ciągu 38 lat - 12 miesięcy odprowadził Pan składkę 456 razy. Daje to kwotę 364800 Jeśli zamiast do zusu płaciłby pan ratę za mieszkanie- mógłby pan teraz sprzedać to mieszkanie i za to co zostanie godnie żyć. Powiedzmy, ze pana składki to 364800. podzielone na 20 lat ( bo wg GUS powiedzmy z całym szacunkiem tyle Panu zostało teoretycznie) otrzymywałby Pan 1520 zł.

Gość moj prxzykladz
moja matka jest pielegniarka, dzwigala w pracy, ma rente w wysokosci 700zl . Ja obecnie mieszkam za granica, nie mam zamiaru biedowac bo to okropne co sie dzieje

Gość ansnsnsnsna
zatem danina oprócz wielu (vat, inne podatki, potrójnie i więcej opodatkowanie towarów) wynosi minimum 50 %. Kiedyś pańszczyźniani chłop, którzy mieli najgorzej- musieli odprowadzać dziesięcinę. Jakby policzyć ZUS i wielokrotnie naliczany VAT 9producent, punkt skupu, przetwórnia, hurtownia I, hurtownia II, sklep, kupujący..)to oddajemy państwu może i z 90% tego co zarabiamy.

Gość To jest skandal Panie Piotrze
Współczuję Panu z całego serca. Niestety nie zanosi sie aby było lepiej, bo aby coś zmienic na lepsze musi chyba wybuchnąc rewolucja. A naród jest skłocony, podzielony. Kiedyś były wielkie zakłady pracy, ludzie potrafili się zorganizowac jak w 1980 roku, teraz nie ma już solidarnosci. takiej prawdziwej. I ci na górze robią z nami co chcą. Naród ciężko pracuje za grosze aby garstka cwaniaków miała luksusy. Polski przemysł albo zniszczono albo wyprzedano obcemu kapitałowi. Czarno widzę przyszlość. Jak ktoś jest młody to ma szansę wyemigorac na Zachód i żyć jak czlowiek. Pozostałym tylko pozostaje wegetacja :(

Gość jamerra
ojciec mojego narzeczonego pracował wraz ze szkołą prawie 40 lat, później dorabiał na emeryturze w zakładzie , był chory ale pracował , dostał zapalenia płuc i nie chciał pójść na zwolnienie i umarł.

Gość uhi
także serdecznie współczuje jak będę miała tyle lat co Pan to będzie mi musiało współczuć młodsze pokolenie bowiem moja emerytura będzie dużo niższa od Pańskiej ... na to się zapowiada ale jak to 780 zł? to "starsze pokolenie" więcej dostaje kasy, sąsiedzi maja 1500 i 1800 na rękę a mieli fizyczną pracę wiec nie rozumie czemu ma Pan tak mało?? proszę o wyjaśnienie, bo sie nie znam

Gość votra
a co mają powiedzieć ludzie w wieku 33 lat , którzy pracują na umowę śmieciową i nie maja nic składek ? oni nawet 780 zł nie dostaną , jeśli juz dożyją do emerytury :(

Gość seneccca
jest huujiowo -ale obecn epokolenie o umowie o prace mzoe tylko pomarzyc a starsi ja mieli zwykle

Gość gość
ja bym chciala btrac 780 zlotych za nic niestety mam 29 lat i musze chodzic do pracy, a ty emerycie masz za nic tyle kasy Zreszta masz pewnie z 1200-1500 ja nie mam nic wstyd jest jeszcze brac sama wlaoryzacja niedawno wynosila 39 zlotych, wiec klamiesz jak nic.......

Gość gość
Panie Piotrze bo to wlasnie jest ten system.Jesli sie go nie obali i odciagnie od koryta takie partie jak PO i PIS bedzie to samo. dlatego polecam wejsc na strone kukiz.org i przylaczyc sie do wspolnej sprawy.

Gość gość
qrwa przestancie odswierzac stare tematy

Gość Mileeeeeeeeeeeeeena
przestancie paść leniwych emerytów za panstwowe!!!! za 780 zl mozna zyc widocznie nierobem byleś!!!! wstyd!! ja sama z dzieckiem na glowe mam 550!!!!

Gość Kasiaaaasdsa
Piotr Lęczborski wstyd mi dziadzie za ciebie!!!!! Kłamiesz w zywe oczy i takim i tobie ciagle mało Lapy precz od ludzi mlodych na dorobku do robty cwaniaku, a nie siedzic na panstwowym za 2 tysiaki z wlaoryzacją i piperzysz ze masz 600 zl. Hanba starym dziasdom!

Gość gość
nie ma szans by mial pan 780 zl i to jeszcze po pracy na kolei. tak sie sklada ze mam w rodzinie emeryta kolejarza i on cale zycie zarabial ok 3-4 tys a teraz emerytury tez ma niezle bo sam sie tym chwali

Gość gość
co wy tu piszecie idioci. do roboty? zebyscie wy tyle przepracowali co ten Pan to by bylo dobrze. Aczkolwiek w 780 zł nie wierze i to po pracy na kolei a ty z dzieckiem powyzej sie nie osmieszaj, do roboty a nie czekasz az ci ktos da za co? Za urodzenie dziecka?

Gość gość
No nie ,facet troche przesadził z tym 780 emerytury.Tez pracuje na kolei 33 lata i znam realia kolejowych emerytur,fakt nie sa wysokie ale tez nie az tak niskie.Kolezanka w wczoraj dostała decyzje bo przeszła na emeryture i ma 1700 zł po 40 latach pracy na kolei.Inna ma 1480 ale niestety połowe okresu zatrudnienia przesiedziała na chorobowym i tak sie slizgała 40 lat.

Gość karolina00002
Nie chcę mieć podobnego problemu. Trudno w Polsce utrzymać mieszkanie i kupić leki z emerytury. Dlatego myślę, że świetnym pomysłem jest oferta banku PKO - dodatkowa emerytura. Dzięki temu wiem, że będę miała zabezpieczenie na emeryturze.