Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fsadsa

czy tresować dlaej dziecko

Polecane posty

Gość doświadczona mamuśka
Jezuu, autorka napisała, że dziecko nie chce spać a forumowe hieny zaraz najmądrzejsze, że trzeba było wcześniej uczyć. Do hien - moja 6-letnia córka od urodzenia zasypiała sama w łóżeczku, nie lubiła spać z nami, jak miała 1,5 roku miała swój pokoik i tam zawsze zasypiała, czasami rano tylko mnie wołała albo przychodziła do nas, a teraz potrafi północy z nami przespać, bo jej smutno samej, bo coś jej się śni itp itd. Nie zamierzam tego zabierać dziecku, chcę żeby czuła się przy mnie bezpiecznie i wiedziała gdzie przyjść jak jej smutno czy źle.

Czym starsze dziecko tym bardziej będzie sprawdzało na ile może sobie pozwolić. Nie ma co tresować, ale trzeba dużej konsekwencji. Jeśli do tej pory dziecko spało z wami, a teraz ma samo, to musi w tym widzieć atrakcje . Jeśli będzie się buntowało, zamiast tresury siadaj przy dziecku, włączaj relaksacyjna muzyczkę i czytaj cichym głosem bajeczki, dość monotonnie... A rano chwal, że tak ładnie przespało noc w swoim łóżeczku.

U mnie od wczoraj malutka cały dzień marudna, trochę przypomina opisy mamusiek tu opisujących zachowanie dziecka, jak bunt. Ale też nie byłabym pewna, bo trochę ząbki ją męczą. Aczkolwiek rzeczywiscie czasem płacze sama nie wie o co ? Tulam ją wtedy i noszę ale kiedy wpada w histerie i próbuje coś wymusić po prostu odkładam na łóżko, wtedy szybko się uspokaja. jeśli chodzi o spanie, od jakiegoś czasu wypadła z rytmu i nie może się ustabilizować. Co i rusz wstaje i biegnie do zabawek.. musiałoby byc totalnie ciemno ale maz potrzebuje nieraz w nocy dluzej pracxowac, a swiatlo przebija z drugiego pokoju :(