Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niekumata mama3

czy to normalny etap rozwoju???

Polecane posty

Gość niekumata mama3

Gdy moj synek mial 3 miesiace zaczal "gadac" guu gaaa giii. do tego jak mu sie mowilo guuu to odpowiadal tez guuuu. rano gdy sie budzil bardzo duzo do siebie mowil. Potem powoli dochodzily nowe spolgloski fyyy byyyy ryyy. od pewnego czasu mowi tylko samogloski i wyglada to jak pojekiwanie i narzekanie yyyy uuuu oouuu do tego fyyy i ryyy. nie ma juz guu gaaa giii i nie chce tego nawet mowic jak ja do niego tak mowie. teraz ma 5 miesiecy. zastanawia mnie czy to normalny etap rozwoju takie malnkie uwstecznienie czy nie. nie wiem czy czekac czy moze isc do logopedy. na pewno nie ma terqz skoku rozwojowego.

Gość to myslisz, ze dzieci mowia
tylko guuu, giiiiii ?

Gość niekumata mama3
Nie chodzi mi o to ze tylko to mowi ale przestal to mowic. i co najwazniejsze przestal nasladowac sylaby tak jak to robil kiedys.

Gość a jestes
a jesteś pewna, ze twoje dziecko ma dobry słuch? mial robione badanie po porodzie?

Gość to myslisz, ze dzieci mowia
gu jest jajprostsze dla dziecka do wymowienia, dlatego dzieci gugaja a Twoje dziecko rosnie, slucha, chce mowic juz cos innego wiec sie stara, stad te yyyyy, eeeee Guganie przestalo mu sie podobac. Moj uwoelbial wietrszyk "gaski gaski do domu ", a potem nie zwracal na to juz uwagi.

Gość malwina 34
To naturalny etap rozwoju, guuu i giiii dziecko mówi wcześnie ok. 6 miesiąca już zmienia się ten etap i przechodzi w samogłoski, mojego uczyłam już miał 6-7 miesięcy uczułam go jak mówić mama otwierałam usta i mówiłam ma-ma i patrzyłam mu w oczy i tak z 10 razy i on ustami mając ok. 6-7 miesięcy już ruszał, wtedy bez wydawania dźwięku ale nie minął miesiąc i zaczął mówić mama, BARDZO WCZEŚNIE. I tak ze słówkami robiłam ta-ta, męczące ale fajne. Robiłam zupkę brałam go do kuchni, pokazywałam mu warzywka, dawałam mu do rączek , mówiłam co to jest tłumaczyłam co robię teraz kilkukrotnie śpiewałam o robieniu zupki :) On zaczął bardzo wcześnie mówić, roczek już miał jak zbierał 3 wyrazy do kupy w zdanie. A półtora roku już można z nim było się dogadać:)

Gość niekumata mama3
Dzieki wielkie. uspokoilyscie mnie

Gość malwina 34
I dawaj olej lniany do zupek, poczytaj sobie o rozwoju dziecka przy dawaniu 1 łyżki do talerza zupki oleju lnianego. Olej lniany wpływa pozytywnie na rozwój układu nerwowego u dzieci, należy podawać od 6 miesiąca...I stwierdzone fakty, że dzieci się lepiej rozwijają itp. Kwasy Omega-3 zawarte także w oleju lnianym są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu i pamięci dziecka. Ich brak jest jedną z przyczyn tworzenia się dłużej połączeń nerwowych w mózgu (synapsy), które dodatkowo mogą funkcjonować nieprawidłowo. Stąd też u wielu dzieci pojawiają się problemy z nauką, pamięcią i zachowaniem. a tu stronka: http://www.vivetia.com/olej-lniany-a-zdrowie/ Tylko ważne kupować to tylko w sklepie ze zdrową żywnością, one są z 6-tygodniowym terminem przydatności, bo ten kilkukrotnie przetworzony w sklepach nie ma takich cennych właściwości. POLECAM

Gość niekumata mama3
Dzieki za rade. na pewno kupie. co do omega3 to daje malemu ryby trzy razy w tygodniu

Gość malwina 34
Bardzo fajnie ja mu daję ciągle 3 razy w tyg. ma już prawie 4 latka... Ryby uwielbia ale dlatego że go uczyłam od najmłodszych lat (raczej miesięcy):)

Gość malwina 34
na forach sobie poczytaj :)