Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onapolka

Ślub w Polsce- zmiana nazwiska - powrót do Anglii

Polecane posty

Gość onapolka

hej, może ktoś miał podobny problem... mam ślub w Polsce, chciałabym zmienić nazwisko. wiem że wydanie odpisu aktu małżeństwa trochę trwa i oczekiwanie na nowy dowód. Czy jeśli złoże wniosek na nowy dowód i do czasu odbioru, mogę podróżować na stary z panieńskim nazwiskiem? Proszę o odpowiedz osoby z podobnymi doświadczeniami. Nie sadze żebym dostała taki długo urlop. bo w najgorszym przypadku musiałabym czekać 1,5 miesiąca na dokumenty. Proszę żeby się wypowiadały osoby normalne nie złośliwe i robiące z siebie przygłupów.

Gość Ona polka
????

Gość odpowiedz_
tak, mozesz. Na wszelki wypadek miej ze soba odpis aktu malzenstwa (pownnas dostac oryginal i 2 odpisy podczas slubu w Polsce, jak dobrze pamietam)

Gość limfa12
jasne, że tak. ja pojechałam na podróż poślubną na starym dowodzie i nikt się nie czepiał :)

Gość Ona polka
Tylko czy jak wyjade do anglii czy jak pp np czterech miesiacach ppjade po dowod to bez problemu przekrocze granice

Gość odpowiedz_
Mysle, ze bez problemu, zabierz tylko ze soba odpis aktu malzenstwa (ale nie sadze, zeby ktos sie czepial)

Mialam to samo - pobralismy sie na tyle krotko przed moim wyjazdem do Niemiec, ze ledwo zdazylam zlozyc wniosek o nowy dowod nie mowiac o wydaniu tego ostatniego :) Wszelkie urzedy, banki, uczelnia itp. akceptowaly bez problemu stary dowod plus odpis aktu malzenstwa. Ale radzilabym zrobic tlumaczenie przysiegle aktu malzenstwa (odpis skrocony to wg mojej tlumaczki przysieglej poltorej strony wg ichniego taryfikatora, czyli okolo 60 zl). U mnie wygladalo to tak, ze wszedzie tam, gdzie potrzebny byl moj dowod osobisty (zalozenie konta w banku, umowa o internet, telefon itp.) po wytlumaczeniu sytuacji zawieralam umowe na stare nazwisko i zmienialam swoje dane, gdy juz odebralam nowy dowod.

A czemu rzysiegle tlumaczenie robilas? Przeciezw USC mozba poprosico wydanie jednego z 3 aktow jakie wydaja w formie wielojezycznej i ne robia z tego problemu baa nawet nie placi sie dodatkowo. Ja wyjechalam zaraz po slybie w zasadzoe to tydzien po na akt malzenstwa czeka sie maxok 2 dni, zawsze jezeli zostajesz dluzej po slubie ok 2 dnito mozesz probowac zeby wydali dowod w przyspueszony, terminie ale to juz zalezy od gminy, jedna na to pojdzie i zadzwoni do wawy i przyspieszy a w drugiej cie zbyja i powiedza ze czegos takiego nie ma bo sama przechodzilam to.

A czemu rzysiegle tlumaczenie robilas? Przeciezw USC mozba poprosico wydanie jednego z 3 aktow jakie wydaja w formie wielojezycznej i ne robia z tego problemu baa nawet nie placi sie dodatkowo. Ja wyjechalam zaraz po slybie w zasadzoe to tydzien po na akt malzenstwa czeka sie maxok 2 dni, zawsze jezeli zostajesz dluzej po slubie ok 2 dnito mozesz probowac zeby wydali dowod w przyspueszony, terminie ale to juz zalezy od gminy, jedna na to pojdzie i zadzwoni do wawy i przyspieszy a w drugiej cie zbyja i powiedza ze czegos takiego nie ma bo sama przechodzilam to.

Gość dorociczka
jeżeli stary dwód nie stracił daty ważności to możesz się nim legitymować,moja siostra kilka dni po ślubie wyjechała na pół roku do Włoch,przed wyjazdem złożyła wniosek na nowy dowód,jak wróciła po pół roku to odebrala nowy dowód

Odpis aktu ślubu na druku międzynarodowym. Zgłoście to wcześniej USC i bez problemu załatwisz sprawy w Anglii związane ze zmianą nazwiska. Co do dokumentów tożsamości do czasu aż nie odbierzesz nowych to bez problemów przekraczasz granice na starych dokumentach. Dla święte spokoju możesz mieć przy sobie odpis aktu ślubu na druku międzynarodowym. Ale to bardziej dla własnego samopoczucia.