Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ToSwit

Kilka pytan o karmienie, nie wiem już co zrobić...

Polecane posty

Gość ToSwit

Dostaliśmy receptę na bebilon pepti z racji tego, że dziecko słabo przybierało na wadze i jest podejrzenie skazy białkowej. Dziecko dotychczas było na piersi, wiadomo, słodkie mleko... Tego mm nie chce tknąć, mimo, że nie jadła już 4 h... Nie wiem co robić. :( Nie mogę karmić piersią, gdyż nie przybiera. Albo albo... a jak pokażę, że można sobie wybrać - cycek czy flaszka to oczywiste, że wybierze pierś... I drugie pytanie. Dziecko skończyło 12 tygodni - teraz przejdę na mm. Kiedy i jakie pokarmy później mogę wprowadzać?

Gość proponuje na poczatek
przyzwyczaić dziecko do jedzenia z butli. Odciagnij swoj pokarm i daj przez flaszke. Jak już będzie jadło do powoli mieszaj z mm. Na poczatek jedna marka i tak stopniowo. Ją swojego tak odstawilam w tydzień. Powodzenia:)

Gość fjxcjedxj
Zmien lekarza

Gość racja powyżej
zmień lekarza; nie wierze, że lekarz kazał ci odstawić pierś na rzecz mm, że dokarmiać owszem, ale że zamiast piersi??? i tak 4h gapisz się na głodne dziecko zamiast cycka dać....

Gość fjxcjedxj
Dokladnie, przeciez mm mozesz podawac np na noc. Mozesz podawac inne pokarmy od 4 miesiaca i nadal karmic. Moze to chwilowy kryzys laktacyjny.

Gość ToSwit
Nie no, dalam piers jak zaczela plakac, ocyzwiscie, ze sie nie gapie... Chyba tak zrobie, ze bede tylko dokarmiac. Ale czy dziecko nie odrzuci calkowicie mm gdy obczai ze moze dostac piers...

Gość fjxcjedxj
Jak odrzuci bedzie po problemie :) sprobuj tylko na noc dac mm. A w dzien moze jakies deserki, zupki...

Gość mamakarmiącapiersią
Nie mam pojęcia co za pediatra mógł tak zalecić. Właśnie w nocy warto karmić piersią ponieważ mleko jest najbardziej kaloryczne. Żeby dziecko jadło więcej zaradzają aby spać z dzieckiem, żeby miało łatwiejszy dostęp do piersi kiedy zechce ssać. Jeśli używa smoczka to w pierwszej kolejności przy małym przybieraniu powinno się odstawić. Wiadomo coć za coś.

sciagnij troche swojego mleka i oszukuj, wymieszaj z mm. Karm dalej swoim (nie bede komentowac tego ze mm kazal ci odstawic) owszem w wypadku gdy podejrzewacie skaze rozwaz diete eliminacyjna ze swojej strony, dokarmiaj mm tak jak pisalam wyzej. To ze dziecko przybiera SLABO nie znaczy od razu ze zle,. jakby wogole nie przybieralo to co innego. kazde dziecko jest inne nei ma sie tutaj co bawic w normy i kurczowo ich trzymac. No chyba ze tak jak mowie, spadek czy sytuacja jest drastyczna wtedy co innego. P.S W PL od dluzszego czasu taka 'moda' widze na skaze bialkowa, moze skonsultuj to z jeszcze jednym lekarzem?

Gość ToSwit
Nie no, widac po policzkach, ze ma... w czwartek ja lekko wysypalo, ale do dzisiaj juz nie ma znaku. Corka przybrala zaledwie 320 gr w miesiac, wczesniej przybierala po 300 tygodniowo...

Gość sobotnia letnia zimowa
Nie słuchaj tych idiotek nakłaniających za wszelką cenę podawać pierś one radziłby to nawet gdyby dziecku groziła śmierć głodowa. Dla nich cyc to świętość a to, że dziecko głodne nie ma znaczenia. Rób co radzi lekarz nie ryzykuj zdrowia dziecka. Nie powinnaś dawać dziecku wyboru tylko stanowczo podać butlę w końcu zacznie jeść.

Gość ToSwit
Wlasnie boje sie ze jak corka bedzie miala wybor to bedzie plakac o piers jak bede dawac butle. A tak sie w koncu moze przyzwyczai...

Gość fjxcjedxj
Sobotnia noc ...ciebie ktos tu obraza? Przeciez mala przybrala wiec o co hallo...moze przejsciowy kryzys. Mama poczyta, a i tak zrobi tak jak bedzie uwazac za sluszne.

Gość mamakarmiącapiersią
Je w nocy? Nie była chora/przeziębiona przypadkiem? Na Twoim miejscu zrobiłabym posiew moczu.

Gość ToSwit
Robilam, nic nie wykazal. Je w nocy, jada noca co 3 h, w dzien co godzine. Moze do dupy mam mleko, albo za malo...

Gość ojtam ojtam
moja rada - to popieram wpis żebyś karmiła mieszanym mlekiem - odcignij i dorzuć mm - będziesz wiedziała ile dziecko zjadło - i na noc możesz dawać więcej mm a w dzień więcej swojego - i waż co tydzień

Gość mama M i E
Niech ja karmi tata a nie ty- od ciebie butli nie wezmie- sprobuj... jesli nie zaskoczy to sprobuj smoczkow difrax z tej szerokiej butli i moze najpierw zwyklego bebilonu on jest badziej slodki. Jesli zaskoczy to dodawaj najpierw po lyzeczce pepti a potem kazdego dnia wiecej... az sie przyzwyczai do smaku. Na moja mala to podzialalo. Malutkie nie chce od ciebie butli bo cycka czuje...powodzenia!!!

Gość ToSwit
To ja jestem na czarnej linii - 3, wiec o co chodzi... Mala wazy 5700, przy porodzie miala 3200. No tylko ze ostatni miesiac tak malo przybrala...

Gość ToSwit
3. A nie -3.

Gość mamakarmiącapiersią
czyli waży bardzo dobrze :) jeśli zależy Ci na karmieniu piersią to nie rezygnuj i nie poddawaj się.

Gość Ja też polecam
Autorko ja miałam identyczny problem i lekarz potępił że sama zabrałam się za dokarmianie modyfikowanym. Moje dziecko mając 3 miesiące nagle zaczęło słabiutko przybierać na wadze i lekarz zaproponował bym karmiła ją piersią co 2,5 godziny a ja porządziłam się i zaczęłam podawać mm przez co oczywiście ładnie zaczęła nabierać fałdek tylko co z tego skoro wystarczyło częściej przystawiać . Ostatecznie lekarz ugiął się przed moim pojękiwaniem że po piersi jest nadal głodna i zasugerował bym karmiła cały czas piersią (po 20 minut ka każdą pierś) i dopiero po tym czasie (czasem maluchy ssą od niechcenia i napiją się jedynie laktozy zamiast drugiej fazy mleka) jak będzie nerwowa i będzie płakać podać łyżeczką rozcieńczone mm.

Gość ToSwit
Mam tylko wrazenie, ze pozniej juz nic nie leci, ona ssie i ssie, ale nie slysze aby lykala... A je czesto co godzine.

Gość ToSwit
Dziewczyny, a ile razy dziennie dokarmiac? Bo jak dam to po cycku - gdy juz mam wrazenie, ze nie leci, to nie wezmie, bo bardziej gorzkie... A na noc chyba lepiej moje. Rano z kolei tez mam dosc duzo swojego. problemy sa w ciagu dnia, gdy chce jesc co godzine. Moze jakos po poludniu podac flaszke, ze 150 i tyle?

Gość ToSwit
Jednoczesnie nie chce przez to dokarmianie miec jeszcze mniej mleka... chcialabym karmic do roku czasu.

Gość gfgfdgfdg
przystawiaj do piersi jak najczęściej, możesz wspomóc laktacje laktatorem, a w między czasie ktoś inny niech spróbuje dać mm :)

Gość moje tez mialo skaze
i slabo przybieralo,ale to wynik raczej tego,ze jemu starczylo picie z jednej piersi,a lekarce nie zgadzalo sie w tabelce.tez kazala dokarmiac.jednak ja dawalam ba malutko mm a swojej piersi jak najwiecej,zeby rozbujac laktacje.czasem stawalam na rzesach bo mlody zasypial przy piersi szybko.jednak udalo sie i mm dostal moze z 4 razy?nie dawalam mu nigdy 120 tak jak chciala pediatra tylko 40 i to po tym jak zjadl z moich piersi.czasem trzeba powalczyc o karmienie naturalne.chyba ,ze ci nie zalezy to inna sprawa.ja ba chcialam karmic i dla mnie nie bylo mozliwosci,zeby sie nie udało

Gość rtyer
Hej, i jak karmienie?