Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bart simpson

Zyciowym celem kobiet, a zwłaszcza Polek jest narzeczony i ślub

Polecane posty

Taki jest ich cel zyciowy od wczesniej mlodosci. A raczej dwa cele : Malzenstwo i dzieci i wtedy kobieta jest spełniona i nic wiecej jest juz jej nie potrzebne.

Gość prawda...............
bo to wina spoleczenstwa polskiego, ktore narzuca taki styl zycia. zawsze tak bylo, i jest przekazywane z pokolenia na pokolenie. Cale szczescie zyje juz od 22 lat na Zachodzie i mam spokoj.

Gość prawda...............
Pamietam, ze jak majac 27 lat pojechalam w odwiedziny do Polski, krotko po tym jak rozstalam sie z dawnym facetem po 6 latach bycia razem. Rodzina (ciotka, dziadek) nie potrafili zrozumiec, czemu odwazylam sie zakonczyc ten zwiazek, twierdzili, ze najwyzszy czas wyjsc w tym wieku za maz. Niewazne, ze nie bylam szczesliwa w tym zwiazku, wazne, zebym wyszla za maz, obojetnie za kogo :O. Dzis mam 35 lat i zyje od 3 lat w "nieformalnym" zwiazku z ukochanym mezczyzna, za kilka dni lub tydzien urodzi sie nasze dziecko:).

Gość a co w tym
Zlego ze ktos pragnie miec meza i dzieci? Mozna miec wiecej niz jeden cel zyciowy. A ciebie pewnie dziewczyna meczy o slub, co? ;D

Dziwne ja nie chcę mieć dziecka, a tym bardziej narzeczonego, piszę to zupełnie świadomie i szczerze. Co ty na to?

To zlego, ze wiekszosc z was ma tylko takie dwa cele w zyciu..nawet jesli uwazacie inaczej to podswiadomie was ''zaprogramowano'' by sluzyc mezczyznie i rodzic dzieci. Bez tego bedziecie nieszczesliwe. Jedyna szansa w nowym pokoleniu obecnych dzieciaków, reszta juz nie ma szans

nie jest to celem zyciowym, ale na pewno jakims kolejnym etapem w zyciu kobiety. Sa takie , ktore nie chca i malo na to czas, nie spiesza sie. Sa cele zyciowe rozne , tak jak rozni sa ludzie. Samo posiadanie meza i dzieci to nie jest spelnienie marzen, to zalozenie rodziny, a to jest juz jakis cel. Jednak mozna miec meza i dzieci i nadal miec inne cele i ambicje.

Gość a co w tym
Cieszymy sie ze jestes socjologiem i przedstawiasz wyniki swoich badan ;)

w Arabii Saudyjskiej kobieta to gowno i nic nie moze , tylko sie głupio usmiechac i udzielac glupich wywiadow glupim dziennikarzom glupich pisemek z europy jakie to ma cudowne zycie i mąz łaskawie pozwala jej studiowac a ona i tak potem cale zycie siedzi w domu i produkuje dzieci :D

Gość diviannna
a ja mam narzeczonego, za niecaly rok bedziemy małżeństwem a pomimo tego mam tez inne cele i aspiracje, moje zycie na tym sie nie kończy:)

Gość yoshiSan
A po ślubie robi wszystko żeby zryc mu banię.

Gość Bart...dzieciaku
Włącz myślenie Pomyśl logiczniej i zauważ że ani narzeczony ani ślub nie jest celem, to są tylko środki do celu A cel jest większy i bardziej wartosciowy Cenny cel....z uczuciami i rodziną w roli głównej , jako proces rozwojowy dający spełnienie i możliwość dalszego rozwoju dla kobiety ( o ile jej partner nie okaże się hamującą tępa kotwicą..bo często tak bywa). Mieć swoją rodzinę, bliska i szczęśliwą, dostatnią i swój azyl, tę enklawę która daje miejsce we wszechświecie i pozwala czuć gwiazdy. A dzieci..to nadzyczajna wartość , jedyna w swoim rodzaju, jeśli jest sie zdolnym do przyjęcia tej wartości i przeżycia jej pełni (nie każdy jest do tego uzdolniony). Dopiero wtedy można doznać pełnego rozwoju, a wiedza jest żródłem nieograniczonym , to jak woda życia, bez rodziny swojej nikt nie jest w stanie doznać pełni poznania życia ( nie każdy jest zdolny do tego). Jaką alternatywę proponujesz kobietom wobec tego? -samotność-puste cztery ściany, brak rodziny, brak miłości , brak bliskości i codziennego wsparcia, praca i pogłębianie wiedzy? Tak , praca i wiedza to wartość, ale w ramach rodziny ta wartośc może być spełniana bardziej celowo i pełniej. -i co jeszcze? Kot jako towarzystwo? Stado kotów? Brak wyjatkowości życia intymnego tylko latanie po kolejnych okazjach i łapanie wenery (nieuniknione przy rozwiązłości)? Ewentualnie samotność i życie w celibacie ? To proponujesz? Narzeczony i ślub jest niejako pewnym etapem, ludzkość nie wymyśliła niczego lepszego od udanego małżeństwa jako podstawy rodziny , udanej rodziny z jednym partnerem, wiernym i lojalnym....tyle tylko że współcześnie staje się to nierealne. Gdyby to było realne i możliwe, to wszystkie kobiety wolałyby ten ślub i narzeczonego, a do tego dzieci i sielankę rodzinną.....ale jeśli jest to nierealne i nie do zrobienia...to co pozostaje ? Myślę że nawet te łatwe dziiwki czy inne laski zamiast się szlajać rozpaczliwie , wolałyby mieć udane życie rodzinne z kochającym i wiernym mężem u boku (są tacy mężowie?).

Gość i co na to bart?
:P

Gość O.n.a-5.5
Są takie, dla których małżeństwo i dziecko byłoby największym NIESZCZĘŚCIEM ;) nie uogólniaj!

Gość A pozniej konczy sie to
Szlachetna Paczka i "zostalam sama z 7 dzieci, ngdy nie pracowalam"