Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maja-Mafin

Zęby w ciąży

Polecane posty

Mam prawie 30 lat a plomby jeszcze z podstawówki. Niby zęby mnie nie bolą ale jestem pewna, że jak je ruszę to czeka mnie leczenie kanałowe. I stąd moje pytanie - czy próchnica zębów może spowodować poronienie zatrzymane? Proszę o poważne odpowiedzi gdyż jedno poronienie mam za sobą. Nie piszcie mi że stan zębów jest ważny i że powinnam je wyleczyć bo ich stan się pogorszy w ciąży, bo to wiem. Pytam tylko czy może spowodować poronienie?

Gość ojtam ojtam
e no bez przesady - co mają plomby do poronienia...

Gość Dokładnie to samo
chciałam napisać- bez przesady :)

ciekawy topik, ja słyszalam, ze jak jest próchnica i stan zapalny to moze to spowodować jakies komplikacje, przedwczesny poród i ogólnie szkodzić maluszkowi. Ja jestem teraz na poczatku 7 miesiąca i wyleczylam wszystkie zeby prawie - jutro ide ostatni raz do dentysty :), nie mialam kanałowego tylko kilka ubytkow, ale wolałam wyleczyc - podobno w ciazy nalezy chodzic do dentysty, ale w 2 trymestrze tylko. a znieczulenie mialam takie specjalne bez adrenaliny.

Gość Podobno w ciąży
dentyści wykonują tylko te " naprawde potrzebne" zabiegi?Ja dopiero weszłam w 2 trymestr, jeszcze nie byłam u dentysty więc nie wiem jak to naprawde jest :P

No właśnie się tak zastanawiam. Bo jednak infekcja zęba to infekcja w organizmie. Nie chciałabym stracić kolejnej ciąży, o ile w nią zajdę... Choć mam nadzieję, że nie miało to związku z poprzednim poronieniem..

Gość prawda jest taka ze przed
ciążą powinny byc zęby doprowadzone do porządku -wymienione plomby, wyrwane, oczyszczone z kamienia,zaleczone ubytki, bolące kanałowo zaleczone. Chodzi o to zeby nic nas nie zaskoczyło -zwłaszcza kanałowe leczenie

Gość gość
Ja też straciłam ciąże (obumarcie 6 tydz) i zastanawiam się czy to nie wina infekcji w zębach. Do następnej planuję wyleczyć wszystkie i dopiero starać się o kolejną.

Gość gość
Chore zęby to większe zagrożenie dla ciąży i dziecka niz ich leczenie. Stany zapalne, zakazenia itd. W 2 trymestrze spokojnie leczy się zeby. Ja leczenie kanalowe zaliczylam w 38 tyg ciąży ze znieczuleniem, zero bólu i problemów. Po tygodniu urodziłam zdrowego synka :)

Gość gość
Też sie zastanawiam czy zpsute zeby moga byc przyczxyną, tylko jak wytłumaczymy patologię która sie mnoży co roku a zazwyczaj zęby mają w tragicznym stanie?