Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Ankaaaaaa

Dzielenie dysku na partycje PORADA!

Polecane posty

Gość Ankaaaaaa

Mam pytanie, z góry mówię, że jestem zielona w tych sprawach i potrzebuje fachowej porady co do dzielenia dysku. Otóż chcę podzielić dysk C (na którym mam system oraz wszystkie dane) na dodatkową partycje w celu sformatowania. Wyczytałam, że dysku C (tego na którym najczęściej jest Windows - u mnie także) nie da się sformatować. A ja właśnie chciałam zmienić system na dysku C i w tym celu przenieść wszystkie dane na oddzielną partycję i kiedy już na dysku C zostanie sam system wtedy zrobić format nie tracąc tych danych. Nie wiem jak się za to zabrać, czy podzielić dysk narzędziem, który mam w Windowsie (posiadam obecnie Viste) czy jakimś innym programem? Zależy mi na tym żeby nie utracić swoich danych więc muszę je zgrać na dodatkową partycję. A i jeszcze jedno pytanie, jeśli stworzę nową partycję, jedną, dwie, ilekolwiek, a nowy system wgram na innym dysku to wtedy jaki system będzie na tych pozostałych partycjach? Może to głupie pytanie, ale podobno one są wtedy nieruszane więc zastanawia mnie to. Chcę koniecznie format na dysku C i na nim tylko mieć system, wszystkie sterowniki, rozruch. Jest tutaj ktoś kto się na tym zna i mi wytłumaczy krok po kroku co powinnam zrobić i rozwieje moje watpliwości? Z góry dziękuję za pomoc i profesjonalną, napisaną w miarę zrozumiałym dla laika językiem radę :)

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować