Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sarladera

czy musze mieć zgodę na ocieplenie domku z zewnątrz?

Polecane posty

Gość sarladera

kupiłam domek, żeby zapobiegać wilgoci i grzybom chciałabym go w przyszłym roku ocieplic z zewnątrz, co będzie najlepsze, styropian i na to tynk? czy jakaś wełna a le co na nią się daje no i czy muszę mieć zgodę jakiegoś urzędu , domek jest szeregowy

jezeli jestes wlascicielem domu to nie musisz miec niczyjej zgody. warto sie dowiedziec czy np nie przysluguje ci darmowe ocieplenie(jesli masz dzieci albo malo zarabiasz). my ocieplalismy 2 lata temu i mielismy za darmo wiec nie wiem czy to dalej aktualne. aha ja mieszkam w UK

Gość brava nie rob zametu
Zadzwon do urzedu (planning department) i sie zapytaj jakie maja na to przepisy. Poza tym jesli twoj dom jest w rejonie chronionym tzw. conservation area to jakiekolwiek zmiany w wygladzie zewnetrznym sa albo niemozliwe albo uzyskanie zgody jest bardzo trudne. Na forum nie uzyskasz prawdziwej informacji tylko jakies spekulacje. W kazdym razie zadzwon i sie dowiedz.

Gość brava nie rob zametu
odpowiem jeszcze na twoje pierwsze pytanie: Styropian i tynk lub welna na ruszcie + tzw. cladding sa porownywalne. Ktora metode wybierzesz zalezy od efektu koncowego, jaki chcesz uzyskac oraz kosztu. Sprawdz tez, czy wystarczajaco dach wystaje poza mur. Jezeli nie, wez pod uwage przerobke dachu. Kolejna rzecz do sprawdzenia, to grubosc ram okiennych. Sprawdz, czy masz wystarczajaco miejsca na dodatkowy styropian. Jezeli nie ocieplisz bokow otworow, beda sie tworzyc mostki termiczne i grzyb, ktory chcesz uniknac, bedzie pojawial sie wokol okien

Fachowiec sie znalazl :P Dziewczyna pytala to odpowiedzialam a mysle ze Twoja odpowiedz jest bardziej zamacona od mojej przez to twoje profesjonalne podejscie do sprawy :P

Gość floriansky
w Polsce niestety nie przysługuje darmowe ocieplenie domu :) za to od tego roku NFOŚiGW wprowadził dotacje (przy kredycie) na budownictwo energooszczędne, http://portalpolski.pl/polska/dotacja-dla-budujacych-domy-energooszczedne.-nawet-50-tys.-zlotych-bezzwrotnego-dofinansowania-9550.text.htm, aczkolwiek biorąc pod uwagę, że termomodernizacja zwraca się (w zależności od tego ile wydaliśmy na materiał, ekipę itd, ile meterów ma nasz dom) w przeciągu kilku najbliższych lat, mówię o ocieplenie styropianem, bo z wełną nie miałem do czynienia