Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do ludzi żyjących za komuny

czy znacie kogoś ktoposzedl do pierdla za komuny?

Polecane posty

Chodzi mi o pójście do pierdla za pierdoły typu krytyka władzy w kolejce. Nie mówię o nawoływaniu do buntu,tylko o zwykłe psioczenie

a co konkretnie robiła? Fotografowała miejsca objete zakazem?

Gość camerun
mój wujek siedział za pokątny handel kiełbasą i baleronem spod płaszcza na targowisku :classic_cool:

camerun, teraz też by za to siedział:D

Gość to nie prowo, to życie:O
mój nieżyjący już dziadek był partyzantem w czasie II wojny światowej , za to za komuny trafił na dołek, przyszli po niego do domu, pożegnał się z babcią i moim tatą,wzięli go na przesłuchanie do jakiegoś budynku w Lublinie, zaprowadzili do piwnicy, wchodzi, na podłodze wyłożonej płytkami widzi mnóstwo krwi, na ścianach również, w pokoju stoją tylko 2 krzesła i stół. myśli sobie, no ładnie już po mnie. została sam, za chwilę wchodzi jakiś gościu, siada, spogląda na dziadka i mówi: Wacek, to ty? to był jego kolega. napili się wódki, dwa dni balowali i dziadek szczęśliwie wrócił do domu:)

Twój dziadek pewnie od razu po wojnie został w to wciągnięty, prawda? Myslę bardziej o czasach, gdy już była panstwowośc, bo pierwsze lata powojenne to była czysta anarchia, kazdy robił co jeśli miał parę granatów, pistolet i kolegów :o

ale mówcie mówcie :) Cieszę się, że dziadkowi nic się nie stało, mój dziadek niestety nie wrócił z robót w Niemczech :(

Gość EleGant
tak, za roznoszenie i rozrzucanie ulotek, za nielegalne radio Solidarność, które nadawało krótkie transmisje radiowe na częstotliwości 83 MHz, ale adrenalina była potrzebna

Gość Malenczuk i Stasiuk
za odmowe sluzby wojskowej. Ten drugi, zdaje sie, ze napisal o tym ksiazke..? "Mury Hebronu"..?

EleGant ale to jest ciężki kaliber, nawoływanie do buntów i rozruchów. Chodzi mi bardziej o pierdoły 1 Piszcie piszcie :)

w wielu krajach tez się kara za odmowę służby wojskowej, a nawet panuje ostracyzm wobec osób które odmawiają (np Turcja), to nie jest pierdoła,. takie było prawo i akurat nie ma z tym dyskusji. A Maleńczuk to żul z ulicy i nie powinien być przykłądem :)

Gość Mój ojciec
Za zdjęcie i połamanie wszystkich czerwonych flag wiszących na ulicy w dzień największego komunistycznego święta.

Gość Mój ojciec
I to jeszcze było w 83 roku.

Mój ojciec to nie jest pierdoła,szarganie symboli narodowych to kurestwo i powinno być karane. Naprawdę nikt nie zna kogoś kto psozedł do pierdla za krytykę władzy? Zwykłe użalanie się przy piwku do kolegów?

moja babcia ma brata w wielkiej brytanii i dostalo sie jej za kontakty z nim :)

Gość Szpindlerowy mlyn
moj dziadek byl w partyzantce, dostal najpierw dozywocie, potem zmienili mu na 25lat wyszedl po 17latach, jak go wsadzali mial 17 lat, mysle, ze to wiezienie bardzo mu sie na psychice odbilo

Gość Malenczuk i Stasiuk
zalezy o ktorych latach mowisz...w koncu lat 80-tych kolezanke za udzial w pochodzie Pomaranczowej Alternatywy tajniacy wsadzili do nyski i zawiedzli na komisariat. Tam przesluchali, wezwali rodzicow, wyslali zawiadomienie do szkoly i...na tym sie skonczylo. Ale za podobny protest w 60-tych latach pewnie UB by ja zamknelo. I kto wie jak by sie to dla niej skonczylo. "przesluchanie" Bugajskiego polecam

Si-xa, ale pisz pisz o co dokładnie poszło,bo mnie to nurtuje :) Faktycznie pisała coś?

Gość kafeOla25
mój dziadek poszedł siedzieć, bo mówił źle o władzy i ktoś na niego doniósł

kafeOla Wlasnie o tomi chodziło. Proszę napisz jak to się odbyło. To było zwykłe gadanie dla gadania, czy uczestniczył w jakiejś organizacji?

wytarczylo ze wsylylali sobie z wujkiem. doczytali sie czegos miedzy wierszami i ja za to przesluchiwali. szczescie w nieszczesciu ze posiedziala w celi kilka tygodni po czym ja wypuscili.

Gość Malenczuk i Stasiuk
slynna byla sprawa Wawrzeckiego (jego syn jest aktorem, na pewno go kojarzysz). Za malwersacje w zakladzie przetworstwa miesnego (dzis nazwano by to czynem o znikomej szkodliwosci spolecznej) dostal kare smierci... Jakby byl winien za to, ze w calym kraju byly w sklepach puste polki. Jego proces byl pokazowy. Mial udowodnic jak wladza dba o lud...

Poczytam o tym Wawrzeckim, bo ciekawa sprawa. Akurat za puste półki w dużej mierze odpowiadały strajki i paraliż komunikacyjny z tym zwiazany. Przynajmniej tak by było w państwie kapitalistycznym

Si-xa, dziękuję za wypowiedź :) Pomogłas mi :)

czytam o Wawrzeckim:) "Schemat ten doskonale pasuje do głównych bohaterów afer gospodarczych epoki gomułkowskiej, dla których maskowanie bogactwa było jednym z najtrudniejszych problemów. Podczas rewizji u oskarżonych w aferze mięsnej znaleziono m.in. 34 tys. dolarów w złocie i banknotach oraz ponad 2 kg złota. Główny oskarżony w tej sprawie, Stanisław Wawrzecki, żył nader skromnie, obawiając się, że posiadanie luksusowych (na owe czasy) dóbr groziłoby wpadką. Gromadzone złoto Wawrzecki zakopywał w ogródku. " 1 1 mała szkodliwość czynu to to nie była,ale kara... bezlitosna:( Pierdel by wystarczył

Gość sorry ale to głupota
Akurat za puste półki w dużej mierze odpowiadały strajki i paraliż komunikacyjny z tym zwiazany. :D:D:D

straty w aferze mięsnej to 27mln zł. Przelicznik był podobny jak teraz. Najniższa krajowa 1000zł. Ciekawe jakby Plichta zareagował jakby dostał karę śmierci :D

Afera Konsumów - wybuchła w Warszawie na początku lat 60. Kierowniczka sklepu specjalnego Konsumy (skazana na dożywocie) oraz dyrektorzy Centralnego Zarządu Konsumów i Mody Polskiej zostali oskarżeni o łapownictwo i zawłaszczenie towarów o wartości 6 mln zł. Skocz do tekstu REKLAMA Afera mięsna - od połowy lat 50. do 1963 r. skradziono w Warszawie kilkaset ton mięsa (wartego 27 mln zł), czemu towarzyszyło łapownictwo, wymuszenia i płatna protekcja. Aresztowano 403 osoby (w tym wielu dyrektorów oraz funkcjonariuszy MO i PIH). Pośrednio w aferę zamieszanych było kilku ministrów i władze stołecznego KW PZPR. Afera skórzana - od 1957 do 1963 r. w Dolnośląskich Zakładach Białoskórniczych Renifer i Spółdzielni Pracy Inwalidów im. 22 Lipca we Wrocławiu skradziono skóry wartości około 6 mln zł. Aresztowano 27 osób (w tym kierownictwa obu zakładów) oraz funkcjonariuszy MO i Inspekcji Kontrolno-Rewizyjnej, którzy ukrywali nadużycia. Afera "Zalew" - od końca lat 60. do 1971 r. grupa funkcjonariuszy MSW przemycała złoto i kosztowności "podczas wykonywania czynności służbowych". W śledztwie zarekwirowano kilkadziesiąt kilogramów złota oraz walutę o wartości około 40 mln zł. Główny oskarżony - gen. Ryszard Matejewski (wiceminister MSW) - został skazany na dwanaście lat więzienia. Afera Horteksu - polegała m.in. na płatnej protekcji przy przyznawaniu ajentom (w latach 1973-1977) lokali w Warszawie. Wartość przyjętych łapówek oceniono na 2 mln zł. Aresztowano kilka osób z kierownictwa Horteksu i dyrekcji sanepidu. Afera Radiokomitetu - na ławie oskarżonych zasiadł prezes Maciej Szczepański i kierownictwo telewizji z lat 70. Zarzucano im zagarnięcie mienia i przyjmowanie łapówek od firm zagranicznych, a przede wszystkim marnotrawstwo oszacowane na ponad 200 mln zł. Podczas procesu toczącego się w latach 1982-1984 zeznania składali przedstawiciele władz PRL, w tym Edward Gierek. Afera "Żelazo" - na przełomie lat 60. i 70. na zlecenie funkcjonariuszy wywiadu MSW bracia Janoszowie dokonywali napadów rabunkowych na Zachodzie, gromadząc m.in. 65 kg złota i tysiące kamieni szlachetnych. W 1984 r. ich działalnością zajmowała się komisja MSW kierowana przez gen. Władysława Pożogę, co doprowadziło do usunięcia z kierownictwa PZPR gen. Mirosława Milewskiego (szefa wywiadu PRL w latach 70.). Po upadku PRL sprawa nie znalazła sądowego finału z powodu przedawnienia.