Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do ludzi żyjących za komuny

czy znacie kogoś ktoposzedl do pierdla za komuny?

Polecane posty

Gość Malenczuk i Stasiuk
ooooo...za duzo wieksze defraudacje dzis wielu prezesow nie odpowiedzialo. Poza tym Wawrzecki byl kozlem ofiarnym. W kraju, w ktorym normalnie w sklepie nic poza octem i musztarda dostac nie mozna bylo, ludzie tworzyli nowy system. A ze poza prawem... Ile da sie zyc na marchewce? Mam ponad 4 dychy i pamietam juz ten lzejszy socjalizm, nie komunizm. I wiem, ze bez znajomej w sklepie miesnym mozna bylo liczyc, co najwyzej, na 2 i pol kg roznego rodzaju miesa na miesiac (dla dziecka, dla doroslego chyba z kg wiecej), kg cukru i jedna czekolade. A raczej tzw.wyrob czekoladopodobny. Olej, make tez trzeba bylo oszczedzac. Ludzie stali w dlugich kolejkach od polowy nocy w nadziei, ze rano "cos rzuca", np.po dwie kostki masla na osobe. Braki w sklepach nie byly wynikiem strajkow, lecz strajki byly wynikiem brakow w sklepach. A przede wszystkim - tamta gospodarka rynkowa. Niby wszystko produkowano...ale do sklepow docieraly jakies znikome ilosci. Za to w (godzinnym) dzienniku telewizyjnym pokazywano "gospodarcze wizyty pierwszego sekretarza"... Gierek sciskal dlonie kobiet pracujacyh przy tasmie produkcyjnej i chwalil za dobra robote... Ech...paranoja. Ceny narzucane z gory, podobnie podzial gdzie jaki towar pojedzie. Niezaleznie od faktycznego zapotrzebowania. Choc wtedy to akurat sprzedawalo sie wszystko... A bogactwem nikt sie nie chwalil, bo sankcje byly natychmiastowe. Od wizyty skarbowki po...sluzby bezpieczenstwa. Nawet sami pierwsi sekretarze (patrz-willa Gierka) nie byly duzo bardziej okazale od domku jednorodzinnego przecietnego Kowalskiego. Przynajmniej z zewnatrz.

moja babcia pracowała w sklepie,więc poniekąd wiem skąd to się brało. Kupowała wszystko na zaś, proszki do prania leżały na strychu skostniałe ze starości. Podobnie z wieloma innymi rzeczami. Produkty żywnosciowe trzymała dla koleżanek. Nie dziwię się, że nic nie było skoro wszystko leżało na zapleczu. Kasa nie była problemem, bo ceny były zbyt niskie w stosunku do zarobków i najzwyczajniej w świecie stać babkę było na wykupienie całego zapasu proszku :o Meble, pralki, też zawsze były "od kolegi", więc pewnie w innych sklepach było to samo :o

Gość Mój ojciec
Jak przeczytasz dobrze to zobaczysz ze to były czerwone flagi a nie polskie biało czerwone.

Gość Malenczuk i Stasiuk
wiem jak dzialal taki "poszerzony obieg" miesa ;) rolnikowi srednio oplacalo sie oddawac swinie do ubojni po "panstwowej" cenie za mieso. Ceny byly zanizane, a zadnej mozliwosci targowania sie nie bylo. Wiec oddawal do skupu tylko czesc wyhodowanych swin oficjalnie. Reszta szla - do tej samej ubojni - poza umowa rolnika z panstwem. Przyjmujacy i rolnik wiedzial ile kg miesa ponad liste "dodatkowo" idzie na przerob i ile powinno z tego wyjsc roznego rodzaju wyrobow. To co bylo nadwyzkowe mozna bylo sprzedac wsrod swoich znajomych. Panstwowa firma tracila na ...robociznie, bo mieso teoretycznie nie bylo kradzione ;) a ktos mogl kupic ten kg kielbasy, czy karkowki bez kolejki i kartek. Tak bylo w latach '80. Zapytaj mamy lub babci ;)

Mój Ojciec generalnie rozumiem,ze to nie polskie symbole, więc go wkurzały,ale symbol to symbol. Tak samo jak dostaje się kary za obrażanie symboli religijnych (masz masę przykładów w obecnych czasach na to), tak i narodowe są chronione.

moja rodzina pochodzi ze wsi,więc mięso mieliśmy swoje, kiełbasy itp. Sprzedawano to dalej,ale część zostawała dla nas. Rzadko sprzedawali świnie do panstwowego zakładu,najczęściej osobom prywatnym z tego co pamiętam. Ale pamiętam tylko lata 80 :D

Gość Malenczuk i Stasiuk
ciekawe czy bys nie kupila "na zapas" worka cukru, gdybys przez caly poprzedni rok musiala oszczedzac w miesiacu kg... Nie pieprz dziecko, bo nie masz pojecia jak bylo... Pomysl co bys zrobila w czasie miesiaczki bez podpasek? A we wszystkich sklepach w Twojej okolicy nawet sladu tegoz..? Wlasciwie to waty, bo podpaski byly rarytasem, a tampony nie istnialy... Zapewniam Cie, ze po kilku takich akcjach majac mozliwosc kupna wiekszej ilosci tego "rarytasu" wzielabys ile by sie dalo i zmagazynowala w domu...

uważasz że to normalne,że kilkanaście proszków skamienialo na strychu bo akurat tak sięmojej bace zachciało? Ja uważam to za idiotyzm i jej to powiedziałam nawet. Co innego kupic coś co się nie zepsuje, zresztą do dziś ludzie mają nieużywane części do maluchów na strychach :D Z punktu widzenia jednostki, jest to korzystne, ale z punktu widzenia systemu było to dziadostwem i uważam za chamstwo wykupywanie całego zapasu towaru. Teraz ludzi na to nie stać :)

Gość Malenczuk i Stasiuk
nie rozumiesz... Twojej Babci sie "nie zachcialo" zrogowac kg proszkow, ale sytuacja ja do tego zmuszala. Nigdy nie wiedziala kiedy znow bedzie miala okazje kupic proszek. A prac trzeba bylo regularnie. Skoro proszku do prania nie bylo, pozostawalo zetrzec na tarce szare mydlo. O ile to akurat sklep mial na stanie. Ty nie rozumiesz, ze polki sklepowe byly naprawde kompletnie puste! A panie sprzedawczynie siedzialy z mina ksiezniczek majac jedna odpowiedz na pytanie o praktycznie kazdy towar. Warczaly: "nie ma! Nie ma! Nie ma.... Nie wiem kiedy bedzie. Jest to, co widac!"

Gość Malenczuk i Stasiuk
Babcia najwidoczniej nie zauwazyla zmiany systemu, albo nie mogla uwierzyc, ze pelne sklepy to nie rozwiazanie czasowe, ze juz tak zostanie. I wciaz uzupelniala zapasy ;)

Gość kafeOla25
nie za dobrze znam tą historię szczerze mówiąc, mój dziadek to generalnie straszny gaduła i niestety nie uważa nigdy co komu mówi, a jak wypije trochę nalewki to już w ogóle opowiada takie historie do dziś, że polowy wolałabym nie znać. Często dość żenujące. Po prostu powiedział coś nieodpowiedniej osobie i dlatego miał problemy.

moja babcia po prostu jest osobą dość mało inteligentną (kocham ją,ale nie będę tego ukrywać) i po prostu z głupoty to robiła a nie z braku. Ona zawsze tak miała, a matka z tym walczyła :D Po upadku systemu nie miała już kasy na kupowanie, wysłali ją od razu na emeryturę. Proszki pamiętam z lat 80 a nie 90. Te wszystkie panie sprzedawczynie, o których mówisz, to wlasnie takie moje babcie. Pochowane po zapleczach dla koleżanek, które wykupowały cały zapas. Strasznie mnie to zawsze w babce wkurzało i jak pomagałam jej w sklepie to wynosiłam towar z zaplecza i sprzedawałam hahahahaa. Ludzie mnie chyba kochali :D Babcia do dziś wspomina jak sprzedałam cały zapas masła dla koleżanki (a było tego naprawdę sporo, ja tyle nie zużywam w kilka miesięcy, a sporo pieczemy :) )

Ola, bardzo mi przykro, nie ma chyba nic gorszego niż fałszywi przyjaciele:(