Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytającaaaaaaaaaaaaa

UP a poród

Polecane posty

Wiem ze był podobny temat ale podobno przepisy się zmieniły, ale nie mogę nigdzie tego znaleźć. Niedawno urodziłam dziecko a jestem zarejestrowana w UP. Po porodzie dostarczyłam do urzędu zwolnienie lekarskie za czas spędzony w szpitalu i zaświadczenie do udzielenia urlopu macierzyńskiego. Według mojej wiedzy powinnam mieć odroczony czas stawienia się w UP w celu podjęcia pracy na czas urlopu macierzyńskiego (czyli około 20 tygodni). W tym czasie UP nie ma prawa zaproponować mi pracy ani wzywać do stawiania się do podpisu. Jednak w UP poinformowano mnie że ten przepis został zniesiony niedawno i że czas "urlopu macierzyńskiego" dla bezrobotnych matek wynosi obecnie 30 dni!! W związku z tym wyznaczono mi termin stawienia się w celu podjęcia pracy 30 dni od dnia porodu. Czy ktoś się orientuje czy rzeczywiście te przepisy zostały zmienione bo nigdzie nie mogę tego znaleźć a szanowne panie urzędniczki nie potrafią przedstawić mi podstawy prawnej. Złośliwe komentarze pomarańczy na temat mojego życia i w ogóle spływają po mnie jak kaczka więc sobie odpuście. Jak ktoś może mi udzielić informacji na temat tych nowych przepisów to proszę o odpowiedź z góry dziękuję

dla mnie to też jest chore w szczególności że miałam ciężki poród i nie wyobrażam sobie po 4 tygodniach pójść do pracy

Gość Miliana23
W Up nie ma czegoś takiego jak macierzyńskie 20 tygodni jest aby czas po urodzeniu gdzie masz spokój i nie muisz podpisywać ja urodziłam w kwietniu a w czerwcu już miałam się stawić wiec 2 miesiace aby spokoju.

wiem że to się nie nazywa macierzyński ale niby jest takiej samej długości jak normalny macierzyński tylko te 30 dni mnie teraz rozbroiło w sumie mogę się wyrejestrować ale nie chciałabym póki co tego robić

autorko mam pytanie do Ciebie a jak w okresie ciąży wyglądało stawianie się w urzędzie pracy ? tez donosiłaś im jakieś zaświadczenia czy coś? Jestem w 10tc zarejestrowałam się póki mi brzucha nie widać to chodzę się podpisywać - terminy i tak mam co 2 m-ce ale co potem ?

Gość dziwne troche
Moja bratowa rodzila niedawno i pierwsze slysze o czyms takim. Przeciez jeszcze bedzie ci trwal polog wiec nierozumiem. Jesli chodzi o podpis to co 2 m-ce jezdzi. Ktos wprowadzil cie w blad. Zadzwon do urzedu i dowiedz sie .

Gość SaraXXX
Do urzedu powinno się dostarczyć zaświadczenie o ciąży, ja go nie miałam i skserowali sobie pierwszą stronę mojej karty ciąży.

oni wtedy nie wzywają do podjęcia pracy ?jak to wygląda?żałuję ze sie nie spytałam jak byłam ostatnio nie pomyslałam o tym

Gość SaraXXX
Wzywają ale nie będą raczej niczego Ci proponować.

Gość SaraXXX
Gdybyś nie mogła stawić się do podpisu w wyznaczony terminie bo np źle będziesz się czuła musisz dostarczyć im L4 od lekarza (moze to być lekarz rodzinny) a jeśli będziesz w szpitalu, to szpital musi wystawić Ci zaświadczenie o pobycie.

w ciąży stawiałam się co około 3 miesiące żadnych zaświadczeń nie chcieli z resztą dobrze się czułam więc jakby mi jakąś pracę zaproponowali to bym nie protestowała mąż był wczoraj w urzędzie i odesłali go z kwitkiem twierdzą ze 30 dni i tylko tyle mi przysługuje

autorko raczej nic nie zrobisz z tym bedziesz musiala sie stawiś do up a co do pracy to cie nie zmusza przecież , ja 27 stycznia br urodziłam blizniaki dostałam ze szpitala zaswiadczenie o porodzie mnogim i urlopie macierzynskim na okres 36 tyg. a zaraz w lutym niecałe 2 tyg. po porodzie i tak musiałam sie zglosic do podpisu ponieważ zaswiadczenia nie przyjeli (woził je mój mąż)

W czasie ciąży zarejestrowałam się w UP. Dostawałam zasiłek przez pół roku. W czasie ciąży dostarczyłam zaświadczenie i nie musiałam się zgłaszać na "wizyty". Mój zasiłek skończył się 20 września -powiedziano mi, że jeżeli urodzę w ciągu 30 dni od zakończenia świadczenia to dostanę zasiłek macierzyński. No i udało się - dzidzia się urodziła dzień wcześniej. Zasiłek mam do marca. Powiedziano mi także, że w tym czasie nie będą wyznaczane żadne wizyty.

Zaświadczenie i wniosek o zasiłek macierzyński zawiózł mój mąż (z moim pisemnym upoważnieniem) - nie robili żadnych problemów.