Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no bo nie wierze po prostu

eutanazja - nie wierze ze są jej przeciwnicy

Polecane posty

nie wierze bo tacy ludzie musieliby nie miec wyobrazni swiadomosc ze moge zwijac sie z bolu i czekac tygodniami czy miesiacami na smierc - czyli koniec bolu i upokorzenia - przy zalozeniu ze nie moglabym zając sie sobą - higiena itp, jest nie do zniesienia po co czlowiek ma rozum i wolna wole jesli nie moze decydowac w sprawach najwazniejszych - kiedy powiedziec koniec, dosc, gdy dalsze trwanie jest nie do wytrzymania kto widzial umierajacych na raka wie o czym mowie

Gość ja pracuję z takimi ludźmi
i nie spotkałam NIKOGO, kto chciałby, żeby mu w taki sposób skrócić cierpienia.

ja tez nie wierzę, mam nadzieje, że jesli będę długo obolesnie i nieuleczalnie chora to jednak będą miała jakąś możliwość to zakończyć czy samemu czy z pomocą

Gość ghokartowka
Nie jestem przeciwnikiem, ale dostrzegam zagrożenia. Ludzie mogą nadużywać prawa do eutanazji: w przypadku osób nieświadomych, które nie mogą już w sposób jednoznaczny wyrazić swojej woli. W przypadku świadomego, rozumnego, dorosłego człowieka bez demencji, który mówi: "chcę umrzeć w ten i ten sposób" sprawa jest prosta, ale większość osób, których eutanazja by ewentualnie dotyczyła jest albo nieprzytomnych, albo nie potrafią się wypowiedzieć. I co wówczas? Kto i na jakiej podstawie ma zdecydować? To nie jest tak, że piszemy ustawę: "eutanazja jest legalna." - trzeba ustalić konkrety i zapobiegać nadużyciom. Nikt nic mądrego w tej kwestii nie wymyślił dotąd.

a ja wlasnie widzialam mąz kolezanki umieral na szpiczaka i plakal z bolu i prosil - pomoz mi kochanie a ona na to ze moze sie tylko modlic - bo wiecej morfiny to by byla eutanazja a to akurat - czyli modlitwe w takiej sytuacji mialabym w dupie

Gość polecam kudzu root
musi ktos cierpiec za grzechy ludzi chorzy sa 2 Chrystusami chyba ze ty chcesz cierpieć a pozatym oni cierpią terz za swoje grzechy by nie iść do piekła

kto wierzy w takie pierdoły ze ludzie cierpiacy sa Chrystusami cierpienie jest zle, bol jest zly, i nie nalezy doszukiwac sie w tym sensu, bo to nie ma sensu, to po prostu pech i wybryk - błąd natury, nasza niedoskonala biologia

Gość xxxxxxxxvvvvvvvvvvvv
strasznie ciezki temat!!!!!!! kurwa, jak by chodziło np. o moje dziecko, to mi by nadzieja nie umarla nigdy, i bym sie nie zgodziła! co innego jak ktos na motorze jechal 240 i wiedział co robi, jest tyle tego, kazda sprawa jest inna, inna przyczyna, inna chproba, dla tego pewnie nie ma stanowczej decyzji, bo pewnie co drugi by chciał.

Gość do TAMIRRA
tez nie wierze, ale kolega wyżej słusznie zauważył ze legalizacja wiąże sie z powaznymi wątpliwościami bo co z osobami nieświadomymi? kto i na jakiej podstawie miałby decydować? pomyślałaś o tym autorko? ta granica jest cienka...

Gość majka 0227
Byłam zwolenniczką eutanazji do czasu kiedy przeczytałam książkę Ryszarda Fenigstena pt. " Przysięga Hipokratesa". Jakaz byłam głupia myśląc ze eutanazja to wybawienie... Najbardziej przeraża mnie to , ze 60 % młodych lekarzy jest za eutanazją! Tylko czekają żeby znaleźć powod, wymówkę by pomóc "odejść", a bo miałem zły dzień, a bo rodzina już nie wytrzymywała itd... Wiecie że w Holandii 30% eutanazji odbywa sie bez zgody chorego i jego rodziny? że ludzie w podeszłym wieku uciekają do innych krajów się leczyć z obawy przed lekarzami, że tam trafiając do szpitala trzeba na początku zaznaczyć ze nie chce się eutanazji! Paranoja! Tu nie chodzi o cierpienie :( Ludzie sami siebie zgładzą :( Każdy kto ma odrobinę wiedzy, kto poczyta publikacje będzie przeciwny eutanazji. Tego kto nie orientuje się w zagadnieniu, nie przekonam :( Ale takie jest dzisiejsze społeczeństwo :(

Gość gh
wierzacy nie chca popelniac samobojstwa

Gość do TAMIRRA
z drugiej strony każdy ma prawo popełnic samobójstwo, skoro ludzie bez rąk malują obrazy to chyba chory jest w stanie wziąć tabletki? sama nie wiem...z drugiej strony jak ktoś jest przykuty do wyra i błaga o smierć bo ból jest nie do wytrzymania to mysle sobie że nie ulżenie temu człowiekowi jest nieludzkie i okrutne...ciężki temat, naprawdę

no nie to jak ktos na motorze jechal - glupio narazal siebie i innych to to przekresla jego prawo do wyboru i odbiera mu wolna wole?? niech cierpi? w imie zemsty za glupote? a dziecko - gdyby cierpialo i nie byloby nadziei - to portafilabys na to patrzec?? ja chyba nie wkurza mnie to ze panstwo polskie traktuje mnie jak dziecko, nie moge pomoc - jesli ktos blaga o smierc, nie moge zapalic marihuany - chociaz szkodzi mniej niz fajki i alkohol ...

Gość do TAMIRRA
do gh- nie pieprz, jakbyś odczuwała 24 na dobe ból tak silny, ze człowiek wyje jak zwierzę to byś nie gadała głupot. punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia

Gość do TAMIRRA
autorko odpowiesz na moje pytanie? jak widzisz sprawe nadużyć do których z pewnością byłoby szerokie pole do popisu...tu jest problem.

Gość majka 0227
"Tysiąc uczestników wzięło udział w obradach na temat eutanazji "osób niezdolnych do wyrażania swej woli" - kalekich noworodków, osób umysłowo upośledzonych, pacjentów w śpiączce (...) Są niezdolni do wyrażania swej woli? To może należało zostawić ich w spokoju? Nie, społeczeństwo eutanazji nie może pozwolić aby żyli. I zbiera sie tysiąc osób aby uzasadnić ich uśmiercenie" -cytat z książki dr. Fenigsena

Gość za 12 min
majka, ale glupoty piszesz Nie wiem co czytalas, ale eutanazja nie odbywa sie tylkodlatego ze lekrz mial zly dzien :O do tego jest potrzebna cala komijs lekarska z tego co sie orientuje

do majka ta ksiazka - to propaganda taki pośpieszalski czy inny terlikowski jesli nawet dochodzi do nadużyc to czy przez to JA mam cierpieć. gdzie tu sens. policja nosi bron - dochodzi do naduzyc w szkolach uczą czasem oszołomki i krzywią psychike dzieci - to mam dziecka do szkoly nie posylać? bo ryzykuję? wszędzie znajdzie sie pole do naduzyć, ale nie powinno to decydować o wprowadzeniu lub nie prawa dla wszystkich

Gość do TAMIRRA
no racja, ale o tym że staruszki z Holandii uciekają się leczyć min. do Polski bo boja się eutanazji to tez słyszałam...ale moze to tez tylko propaganda. przyznaję Ci racje że możliwość nadużyć nie może blokowac prawa...no nie wiem, jak bedzie referendum to zagłosuje za:p

Gość do TAMIRRA
aha, no ale pozostaje kwestia co z osobami nieświadomymi, w śpiączce itd. kto będzie o tym decydował? hmmm

Gość majka 0227
cytat 2: "Drodzy przyjaciele, zycie to nie pułapka, w którą nas schwytano. życie jest wszystkim co macie. Druga szansa nie bedzie dana. Nie ufajcie ludziom, którzy zbyt łatwo pozwoliliby wam odejść. Nie ufajcie ich sercu, a jeszcze mniej rozumowi. Żyjcie i umierajcie wśród tych, którzy was kochają i chcieliby zatrzymać was pośród siebie jak najdłużej"

ja raczej slyszalam ze ludzie wlasnie - tacy ktorych na to stac - wyjezdzaja do Szwajcarii, Holandii, aby odejsc z godnoscia dla mnie to kwintesencja godnosci czlowieka - wybrac moment kiedy chce powiedziec koniec i robie to a co do tych nieswiadomych - czy nie mogacych się porozumiec z otoczeniem nie wiemy czy nie czują bolu - polecam piosenke ONE Metalliki.

Gość majka 0227
za 12 min Tak jak pisałam nie przekonam takich jak Ty "z tego co się orientuje" W Holandii większość przypadków eutanazji dokonywanych jest w ciągu godziny od prosby pacjenta, albo w ciągu doby. Poczytaj publikacje na ten temat Właśnie to ty zostałeś(aś) schwytany w pułapkę propagandy jako eutanazja byłaby największym dobrem..

no majka zlituj się ostatnio umarl ojciec 14 latki znajomej - stwardnienie rozsiane - wiesz co mi powiedziala - przynajmniej tata juz nie cierpi te twoje cytaty to takie siewtojebliwe pieprzenie - przepraszam za wulgarnosc, gladkie słówka w ktorych jest tylko protekcjinalizm, zero prawdy, takie gadki mniej rozgarniętych księży - puste slowa zero doświadczenia i wiedzy wyobraz sobie ze ktos kogo kochasz jest w terminalnym stadium raka, morfina nie pomaga, wyje jak zwierze - widzisz radosc z przebywania z nim?

Gość będzie ok ale najpierw
należy wyplenić katolicki taliban

największym dobrem jest wolność, nie eutanazja

Gość za 12 min
majka te dwa pargagraFY Z KSIAZKI KTORE ZACYTOWALAS TO ZADNE FAKTY TYLKO TANIA I PRYMitywna populistyka. Moze ten lekarz chial wywolac kontrowersje, zeby zarobic pieniadze, przeniosl sie do USA z Holandii i byc moze wywietrzyl, ze jezeli wyda ksiazke o eutanzji i jego doswiadczeniach z Europy to ksiazka sprzad sie jak swieze buleczki. historia dra Kevorkiana pokazala, ze ludzie uwielbiaja takie sensacyjne historyjki nie konca wglebiajac sie w sprawe. Kevorkian jest tam powszechnie postrzegany jak psychopata a wg mnie to bohater,

Gość ghokartowka
Jeśli chcesz wybrać moment swoje śmierci - jak to robili np. starożytni Rzymianie, to nie czekaj na chorobę i niemożność wyrażenia woli :) Owszem, do nadużyć dochodzi na wielu polach - dosyć mamy prawnych bubli w Polsce, by tworzyć kolejne. Jeśli więc jest przepis o tym, że policjanci noszą broń, są też bardzo szczegółowe informacje o tym w jakich okolicznościach ma jej używać i jaka jest kara za odstępstwo. Jak wyobrażasz sobie regulację kwestii eutanazji?