Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzamajkaachdzamajka

Na Jamajce to jest zycie...

Polecane posty

Gość dzamajkaachdzamajka

Nie to co szara zimna Polsza... Ech, chcialabym mieszkac na slonecznej Dzamajce

Gość NieśmiałaDziewuszka
ja też! Lubisz reggae? :)

Gość dzamajkaachdzamajka
Reagge to moze wielka fanka nie jestem ale i tak bym chciala tam mieszkac ech... Ludzie wszystko maja w dupie, usmiechaja sie do siebie na ulicach, kasy maja tyle co najedzenie ale nie narzekaja, slonce caly rok, bym se zapalila skreta, zaplotla dredy i spiewala No woman, no cry ech... A W Polsce? tylko o chorobach mozna gadac.

Gość Jamajka - NIE!!!
Jamajka to bardzo biedny kraj - PKB na głowę niższe niż w Polsce, średnia pensja też. Zamknęli niemal wszystkie koleje. W Kingston, stolicy (!!!), nie ma tramwajów! Metra też nie. Nawet autobusów niskopodłogowych w komunikacji miejskiej nie mają. Autostrad chyba nie ma tam wcale. Analfabetyzm wciąż dotyczy znacznej części społeczeństwa. Ich głową państwa jest Elka II, która bardzo rzadko na Jamajce bywa, a tak naprawdę ma Jamajkę głęboko w d***e. W stolicy i innych miastach są slumsy!!! Nie jakieś tam zapuszczone kamienice (jak u nas), ale po prostu budki sklecone z kawałków drewna, dykty, blachy falistej, starych karoserii samochodowych i rur. Prawie wszędzie brud i smród. Na wsi posiadanie spłukiwanego kibla to oznaka luksusu - normalnie wieśniacy załatwiają się w wychodkach lub nawet wychodzą na pole i tam kucają. Nawet w miastach w wielu miejscach nie ma wodociągów, kanalizacji i normalnych kibli. Przestępczość rozkwita; normą są kradzieże, rozboje, wojny gangów itp. Ogólnie - nie polecam. Wiem, bo tam byłem.

Gość dzamajkaachdzamajka
od kiedy posiadanie Metra jest wyznaniczkiem bogactwa? w Australii tez nie ma w zadnym miescie 🖐️ A o calej reszcie doskonale wiem ale i tam chcialabym tam mieszkac. Bo niby bieda ale ludzie zyja tak weselej, kolorowo a w polsce to mozna posiadac 8 samochodow i 3 wille a i tak nic nie cieszy.

Gość Jamajka - NIE!!!
Dominikana jest całkiem niedaleko - podobny klimat, też słońce cały rok i piękne plaże, a jest bogatsza i szybciej się rozwija. W Santo Domingo budują już drugą linię metra! Owszem, Dominikana też jest biedniejsza od Polski, ale perspektywy dla tego państwa są znacznie bardziej obiecujące niż dla Jamajki. Jamajka to takie nie wiadomo co - ni to Haiti, ni to Floryda. W Australii może i nigdzie nie ma metra, ale mają szybkie koleje na- i nadziemne, niskpodłogowe autobusy, nowoczesne tramwaje i porządne autostrady.

Gość rasta man
Polecam google maps... Zobaczysz że są autostrady. Ale typ nie o drogi chodzi a o życzliwość między ludźmi, trzeba się cieszyć z małych rzeczy a nie być pazernym. Polska to kraj gdzie każdy każdemu zazdrości i w głębi serca życzy złe drugiemu człowiekowi.Jamajka to piękny kraj ale wystarczy patrzeć bliżej, chociażby do Czech, tam ludzie też nie mają kokosów a są wyluzowani i uśmiechnięci. Niemcy...tu spacerując po parku nagle obcy nam ludzie mówią dzień dobry... Reasumując w polsce panuje chamstwo i wrogość względem drugiej osoby i to się raczej nie zmieni co jest przykre.