Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciasto o konsystencji gumy

Nie wyszło ciasto - jak je wykorzystać?

Polecane posty

W przepisie nie było masła w zamian byla kwaśna śmietana. Ciasto nie wyszło, ma ma gumową konsystencje. Przypomina troche ciasto pierogowe! Jak można wykorzystać to nieudane ciasto, czy da sie je w coś zdatnego do jedzenia przerobić?

Gość Gabi z sielskiej doliny
Ja bym pociapała ciasto, dodałabym jakieś owoce np. mrożone truskawki, maliny, całość zalałabym galaretką.

Gość ewufdcudf
Daj psu

Na razie trzymam je w pochwie by trochę zmiękło

Gość moniśkaaaaaaa
Ja zrobiłabym bajaderkę. W większości cukierni można kupić bardzo tanie la pierniki, po 5 - 6 zł/kg. I pierniki i ciasto trzeba zmielić, dodać trochę alkoholu, bakalie. Uformować kule, polać czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi. Mmmm...pycha!

nie mam psa. A gdyby je tak zmiksować dodać masła i jeszcze raz upiec! Lub przerobic je na bajaderki...tylko obawiam się, że wciąż bedzie czuć ten pierogowy posmak

inna wersja -pól kostki margaryny lub masła, szklanka cukru, 2-3 łyżki kakao, 3 łyżki wody - rozpuścić, dodać olejek rumowy lub arakowy, rodzynki.Lekko przestudzona masą zalałabym pokruszone ciasto.

A tak na poprawę nastroju. Kiedyś upiekłam ciasto, nigdy z tym problemów nie miałam, ale jakimś cudem wyszedł mi zakalec. Mąż wrócił z pracy, zjadł obiad, na deser podaję ciasto - zakalec. Nic już z tym nie zrobię, odwołania nie ma. Nakładam na talerzyk kawałek, mąż próbuje i pełen zachwytu mój sernik pochwala. Myślałam, że żartuje, nie chce mnie dołować, ale z uporem maniaka po kilku miesiącach żądał tego ciasta.Nigdy mi się już taki wypiek niestety nie udał, a mój sśubny nadal ubolewa.

Gość waleczny karzeł
wyrzuć przez okno. będzie śmiesznie wyglądało, gdy stężeje po nocnym przymrozku. będziesz miała ubaw wychodząc rano z domu. :D

Gość studeyp
Możesz zrobić kluski do zupy, tzw. lane ciasto.

hehe....Tobie przynajmniej wyszedł zakalec a nie guma!