Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 25zaniepokojona25

spuchnięte jajniki

Polecane posty

Gość 25zaniepokojona25

mój prawy jajnik jest taki chodzby opuchnięty, od jakiegoś czasu boli mnie brzuch tak jak w czasie okresu ale trochę słabiej, i zdażały się takie jakby kłucia jajników, co to może być ? był ktoś w takiej sytuacji ? 2 miesiace temu mialam robione badania u ginekologa i wszystko bylo ok

Gość 25zaniepokojona25
?

Gość 25zaniepokojona25
owulacji takiej nie mam, no i takie bóle tak długo przed okresem pierwszy raz mi się zdarzają, nic takiego wcześniej nie miało miejsca

Gość A jak ty to zbadałaś żejajnik
jest spuchnięty?!

Gość 25zaniepokojona25
jestem szczupla, i czuje ze jeden jest taki bardziej odstajacy, a przy naciskaniu troche boli

Gość 25zaniepokojona25
czemu ciąża?

W czasie ciąży powiększony jest ten jajnik z którego była owulacja. Gin mi to nawet na usg pokazywał- z tego jajnika jest ciążą bo jest większy. jajniki produkują hormony które podtrzymują ciążę.

No właśnie-gin!! Sama sobie nie wybadasz powiększonego jajnika.Ja jak miałam zapalenie przydatków to były spuchnięte jajniki.Na USG ginekolog widziała a pytając czy można to wyczuć powiedziała NIE!To czy są powiększona czy nie może stwierdzić lekarz.Ty tego ani nie wyczujesz ani nie zobaczysz.

Gość 25zaniepokojona25
jak mowie ze czuje ze jest bardziej odstajacy to chyba czuje, a se tego nie wymyslilam, znam swoje cialo, iw iem ze wczesniej nic mi nie odstawalo... a jak dlugo ten jajnik jest taki bardziej odstajacy ? bo drugi jest normalny, tez czasem czuje jego bol, ale nie jest taki jak ten drugi

a ja ci mówię że nie można wyczuć.Też myślałam że można ,ale tego nie da się wyczuć.

Gość buhahahahahahahahahahahaha
hmmmm skoro jajnik wystaje przez powłoki brzuszne to albo ja nie zaliczyłam anatomii na uczelni albo Tobie się jelita schowały :D

Gość 25zaniepokojona25
te mądrości zachowajcie dla siebie, moje pytanie było trochę inne

To ja ci napiszę-idź go ginekologa-dokształć się-przebadaj.Od tabletek ci pewnie brzuch spuchł a nie jajnik.Powiedz że cię boli a pewnie boli od anty i sprawdź przydatki.

Gość kassika
trochę to dziwne, bo ja miałam torbiel ponad 60 mm na prawym jajniku, a nie mogłam tego wyczuć ręką, a na usg wieeelka kula ... też jestem szczupła więc nie wiem czy u ciebie to na pewno jajnik. U mnie okazał się to torbiel czekoladowy czyli endometrioza, ale potwierdzenie tej choroby można uzyskać dopiero po laparoskopii.

Gość 25zaniepokojona25
moze wydaje sie to dziwne, nie wiem.. ja jestem bardzo szczupla, wiec moze dlatego, i wyraznie czuje taka opuchlizne na tym jednym

Gość kassika
musisz iść do gin na usg, nie ma co zwlekać. I tyle, na forum raczej nikt cię wzrokiem nie prześwietli:) Ja miałam takie objawy przy torbielu, ale każdy przypadek jest indywidualny.

Gość buhahahahahahahahahahahaha
tymi swoimi postami pokazujesz jedynie jak jestes głupia i podstaw biologii nie znasz, swoją głupotę zachowaj dla siebie !Bo jak ktoś powie coś mądrego to jesteś obrażona! Nie ma możliwości żebyś czuła jajniki napuchnięte-jajniki jak i jajowody macica, przydatki są przykryte jelitem cienkim. Jedyne co możesz czuć to jelito.

Gość 25zaniepokojona25
a co Ci do tego ? Nikt o zdanie i wypowiedz Cię nie prosi.. A skoro masz takie zdanie na mój temat, to ciekawe na co tu wchodzisz ? Zresztą nie mam ochoty zniżać się do Twojego poziomu i z Tobą dyskutować :)

Gość BardzoProszę.
mi to bardziej na ciąże wygląda, masz jeszcze jakies inne objawy ?

Gość 25zaniepokojona25
jedynie ból piersi, i czasem swędzenie.. a tak po za tym to już nic.. Jak na razie nie wymiotuje itd.. wiec nie wiem czy to ciąża

Gość 25zaniepokojona25
dostałam okres, ale taki bardzo słaby, zawsze w tych pierwszych dniach leciało ze mnie ciurkiem, a teraz tylko trochę jest podpaska brudna.. martwi mnie to troche

Gość ania lez
a moze przepuklina?

Gość 25zaniepokojona25
nie sadze, sama juz nie wiem co o tym myslec

Gość Andza 123456
Jajniki są powiększone gdy spodziewasz się okresu, przy owulacji, podczas ciąży, itd jest wiele przypadków przy których obrzmiewaja jajniki przy czym czuje się skurcze. Jeśli miałam ostatnio jakieś stresy to też mogło to spowodować. Najlepiej udać się do lekarza i zrobić usg. Ja mam PCO i cały czas mam spuchniete jajniki, dlatego warto się badać zanim zacznie się coś podejrzewać.

Gość gość
Jajniki mozna wyczuć palpacyjnie, ale nie może zrobić tego sama pacjentka, ponieważ naciskając na powłoki brzuszne automatycznie napinamy brzuch. Jajniki bez problemu moze wyczuć lekarz i nie musi być to ginekolog. Wystarczy lekarz rodzinny. Najłatwiej jajniki wybadać w pozycji stojącej. Ściągasz majtki do kolan, stajesz wyprostowana a lekarz maca cię od pepka powoli w dół. U mnie torbiele na jajnikach wybadała lekarka rodzinna własnie w pozycji stojącej co mnie na początku zdziwiło. Potem zrobiłam usg i potwierdziło sie ze mam torbiele. Do dzisiaj jej za to dziękuję.

Gość gość
Mozesz miec duza torbiel na jajniku usadwiona tak ,ze widac wypuklosc na skorze. Ja tak mialam przy trzeciej torbieli. Wczesniej mialam usuwane dwie ale widac byly inaczej umiejscwione i nie bylo ich widac obserwujac brzuch.Idz na dobre badanie. Czasem lekarze ze slabym sprzetem nie wykrywaja w pore a jesli masz torbil to uciskajac moze ci zniszczyc jajowod. Nie panikuj i przebadaj. Organizmy sa rozne. A jesli zdiagnozuja ci endomertioze to lecz metodami naturalnymi bo lekarze nie maja pojecia jak to leczyc i tylko wycinaja nastepne torbie itd. Powodzena.

Gość gość
Endometrioza i metody naturalne ...możesz dać przykład ?Ja mam endometrioze i teraz biorę tabletki antykoncepcyjne które spowodowały ból brzucha i opuchlizne z prawej strony u dołu brzucha ....staram się umówić do gina na dziś ale ciężko !