Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamillla012345678910

Urlop wychowawczy- zwolnienie- zasiłek?

Polecane posty

Witam, moje pytanie dotyczy tego, czy jeśli po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego i zaległego urlopu wypoczynkowego jeśli wrócę do pracy i dostanę wypowiedzenie umowy o pracę (z okresem wypowiedzenia 3 miesiące) to mogę wtedy złożyć wniosek o urlop wychowawczy żeby w czasie okresu wypowiedzenia nie chodzić do pracy? Czy należy mi się potem jakiś zasiłek?

A to nie jest tak, żę wniosek o wychowawczy składa się na 2 tyg przed planowanym rozpoczęciem?

po macierzyńskim musisz napisac odrazu podanie o wychowawczy(nie mogą CI odmówić) i wtedy możesz starać sie o zasiłek wychowawczy 400 zł(nie wszystkim dają)ja nie dostałam...

Jesli dostaniesz wypowiedzenie, to jesli pracodawca nie zwolni cie z obowiazku swiadczenia pracy, musisz pracowac. Jesli bys chciala isc na wychowawczy to ten jest bezplatny. Na twoim miejscu, jesli bym dostala wypowiedzenie, a nie chcialabym juz pracowac, to pokombinowalabym cos ze zwolnieniem na dziecko. Wtedy przynajmniej 80% pensji zachowujesz. A na czym ci zalezy? Na zachowaniu pracy, czy na tym, zeby nie pracowac, bedac w okresie wypowiedzenia? Bo sa jeszcze inne wyjscia prawne.

Ale L4 raczej nie da rady załatwić na 3 miesiące? :) A szkoda ;) Zależy mi na tym żeby tam nie pracować w razie zwolnienia, bo to jest mała firma i musiałabym pracować w jednym pokoju z osobą która mnie zwolniła... W czasie jak byłam w ciąży i na macierzyńskim zmienił się szef, stary odszedł a nowym został facet z którym się nie lubimy. Jak znam sytuację będzie chciał mnie zwolnić i nie mam zamiaru spędzić z nim 3 miesięcy bo chyba zwariuję!!! Zamiast tego wolę być na wychowawczym, ale nie wiem czy mogę złożyć wniosek o urlop wychowawczy w takim przypadku i na ile dni wcześniej powinnam to zrobić? Czy jeśli minie okres wypowiedzenia dostanę zasiłek dla bezrobotnych?

W takim razie jeszcze w trakcie urlopu wypoczynkowego (14 dni przed powrotem) powinnas zlozyc wniosek o urlop wychowawczy, a nastepnie, jesli spelniasz kryterium dochodowe, wystapic o zasilek wychowawczy. Jesli juz by ci wreczyli wypowiedzenie, to ze tak powiem dupa blada. Jesli natomiast chcialabys zachowac prace a nie dac sie zwolnic, to w dniu powrotu do pracy od razu idziesz z wnioskiem o zmniejszenie wymiaru etatu do 7/8. Pracodawca musi uwzglednic twoj wsniosek, a praca na niepelny etat zapewni ci ochrone przed zwolnieniem na rok. Jeslibys dodatkowo karmila, to efektywnie pracujesz 6 godzin dziennie a masz placone za 7. No i w koncu jesli by sie okazalo, ze w pracy jest do dupy, to zawsze wtedy mozesz isc na wychowawczy.

Gość mamamaaaa
a ile tam pracujesz? sa dwa wyjscia. -WYpowiedzenie umowy o prace przez pracodawce- odrazu masz zasilek ale jest okres wypowiedzenia. - ale za porozumieniem stron ale to sie nie oplaca bo przez 3 miesiace nie dostanies kuronia

Gość mamamaaaa
ale tez pracodawca musi wyrazic zgode na wychowawczy. co jesli sie nie zgodzi?

Nie zależy mi na tej pracy, a zasiłek wychowawczy mi nie przysługuje. Opcja idealna to wracam do pracy, dostaję wypowiedzenie, składam wniosek o urlop wychowawczy i do czasu aż pójdę na wychowawczy jestem na L4, a po wychowawczym i upływie okresu wypowiedzenia dostaję zasiłek dla bezrobotnych. Tylko czy taka opcja jest możliwa?

Gość mamamaaaa
musisz miec od pracodawcy. musisz sama napisac wnisoek do szefa o zgode na przejscie na urlop wychowawczy. Przeciez 1 warunkiem jest to ze musisz byc zatrudniona. Ja mam nawet pismo od szefowej- wyrazam zgode na udzielnie urlopu wychowawczwego w okresie od- do. i to nawet musisz przedstawic w mopsie.

Chcesz po prostu dostac zasilek dla bezrobotnych potem i na razie przetrzymac okres wypowiedzenia? To opcje sa 2, albo szukasz mozliwosci l4 albo idziesz na zwykly ulop bezplatny do konca okresu wypowiedzenia. A potem po zasilek dla bezrobotnych.

Dzizaz, no tak, formalnie to pracodawca wyraza zgode, ale kodeks mowi jednoznacznie, ze pracodawca ZAWSZE musi wyrazic te zgode. Polecam zapoznanie sie bezposrednio z kodeksem pracy w tym zakresie, tam jest wszystko wprost jadpsnym jezykiem opisane.

Gość mamamaaaa
jaki wnisoek o wychowawczy na wypowiedzeniu????????????? albo naljewpiej sama sie zwolnij? moze akurat pojdzie na reke i bedzie rozwiazanie umowy o prace za porozumieniem stron bez zachowania okresu wypowiedzenia. dzis skaldasz wypowiedzenie a od jutra juz nie pracujesz. a jesli masz wypracowane ponad rok to jak sama sie zwolnisz to dostaniesz zasilek dla bezrobotnych po 3 msiesiacach.

Czyli suma sumarum mogę złożyć wniosek o urlop wychowawczy będąc na okresie wypowiedzenia? Po ilu dniach od złożenia wniosku mogę odejść na urlop wychowawczy?

Gość mamamaaaa
niby musi sie zgodzic. ale zeby dostac wychowawczy to musisz byc zatrudniona? bo jesli nie pracujesz mozna isc na wychowawczy?

Po co sie samemu zwalniac? Mozna przeciez dostac odprawe z tytulu redukcji etatu. Kamila, napisz prosze jaka masz umowe, czy na czas nieokreslony, od kiedy jestes zatrudniona w tej firmie, i czy podejrzewasz jaki pracodawca chce podac powod na wypowiedzeniu. Wtedy postaram sie podac ci jak najdokladniejsza odpowiedz.

Gość mamamaaaa
bo kamila nie chce wracac.wiem ze ja samemu sie zwalnia to sie traci.

Zatrudniona jestem na czas nieokreślony od 1 marca 2010, 1 marca 2013 miną 3 lata, urlop wypoczynkowy kończy mi się coś ok. 10 marca 2013. Nie wiem jaki poda powód... Gorzej będzie jeśli on mnie nie zwolni i sama się będę musiała zwolnić... bo ja tam do pracy nie wrócę za nic!!! A wtedy nie dostanę zasiłku dla bezrobotnych :( Jak przed ciążą się chciałam zwolnić to mi nie pozwolili i kazali czekać okres wypowiedzenia a w pracy którą znalazłam nie mogli na mnie czekać prawie 2 miesięcy :/ zrobili mi na złość i dlatego nie mam zamiaru współpracować z tą firmą!!!

Gość zau
wniosek składasz 2 tyg. przed przejściem na urlop wychowawczy.

Gość mamamaaaa
a co jesli pracownik jest na macierzysnksim , potem zalegly urlop. i z dniem 1.01.2013 powinien wrocic do pracy albio wychowawczy isc. Ale umowe ma na czas okreslony do 31.01.2013. Co wtedy w takiej sytuacji>?

Gość mamamaaaa
to dlaczego u mnie w pracy dziewczyna skonczyla macierzysnki. chciala pojsc na wychowawczy ale szef nie wyrazil zgody. i dorazu dostala wypowiedzenie.

Złóż sobie wniosek o wychowawczy - pracodawca MUSI udzielić ci zgody. To nie jego dobra wola tylko kodeks pracy. Gdyby ci odmówił to do sądu pracy. Może przez te kilka lat coś się zmieni w firmie?