Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podgrzybki

grzyby-jak robic

Polecane posty

Gość podgrzybki

Hej, tesc przywiozl mi grzyby, mowil ze zbieral 3 dni temu z reszta widac ze pierwszej swiezosci nie sa...niewiem czy je zrobic czy jednak wywalic, jak myślicie? I pytanie nr 2 jesli sa ok to jak je zrobic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
I jeszcze: Świeże grzyby nie nadają się do przechowywania dłuższego niż jeden dzień. Mozemy natomiast dokładnie przebrane i oczyszczone przetrzymywac w lodówce do nastepnego dnia w papierowym lub płóciennym woreczku. W żadnym razie nie wolno przetrzymywać grzybów w plastikowych torbach, bo bez dostępu powietrza błyskawicznie rozwijaja sie w nich niebezpieczne dla zdrowia drobnoustroje. Wyjątkiem są pieczarki, kurki i boczniaki, które zachowuja świeżość w lodówce do trzech dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak jesteś pewna, że są ok- umyj je namocz), pokrój w kawałki, obgotuj- pomroź w małych woreczkach, z pozostałych zrób np. grzybową albo sos.Albo zrób suszone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podgrzybki
Dzieki:) raczej wywale je...chcialam marynowac ale podzwonilam po rodzinie i mówią ze tylko swieze sie nadaja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×