Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powoli do świąt

czy robicie dużo potraw na wigilię?

Polecane posty

Gość powoli do świąt

my z mężem mamy 2 dzieci małych( 5 lat i 2 lata),i robienie dla nas dużej ilości potraw jest bez sensu gdyż połowy nie skosztujemy. moze i tradycja coś tam się zje w święta Bozego Narodzenia ..ale wiadomo wtedy je się też mięsa i inne przysmaki z mięsem no i się wyjeżdża do rodziny.. jak jest u was , ile robicie na ile osób? u mnie prawdopodobnie na stole zawitają: barszcz do picia ziemniaki śledź w śmietanie ryba po grecku ryba w galarecie pierogi z kapustą z grzybami,pierogi z samą kapustą kapusta z grzybami albo łazanki. surówka z kapusty czerwonej. kompot, wino ciasta. 2 rodz. ryba w galarecie postoi,barszczyk też, kapusta czy pierogi można jeszcze zamrozić...resztę się zje.:-)

Gość brystol techniczny
barszcz czerwony pierogi z kap. i grzyb. 2 rodzaje ryby tylko dwie osoby dlatego nie szykuje za duzo. w wigilie nie pijemy wina.

Gość powoli do świąt
no i jeszcze na deser zamówimy pizzę :)

Gość wyjątek
Piszesz, że tylko Wy i małe dzieci a jedzenia tyle jakbys miała pół wsi nakarmić. Nie lepiej wyjść z rodzinką na spacer zamiast stać przy garach, tym bardziej, że jak piszesz idziecie w gości. Po co Ci tyle jedzenia, ja rozumiem tradycję, no ale bez przesady. Czy w wigilię zjesz za 4 osoby?

Gość autorka smutnego watku :(
barszcz czerwony uszka grzybami pierogi z kapustą ryba po grecku kutia makowiec i jeszcze jakieś ciasto pieczeń z mięsa sałatka może śledź bigos pieczony chleb wino bedzie na pewno tyle na pewno, jak bede wiedziała w ile osób spedimy swieta to zrobie dokładniejszy (obszerniejszy) plan

Gość powoli do świąt
no my pijemy z mężem zawsze po lampce wina tak wyszło z mojego domu ...i tak zostało u nas.i zawsze kupuje wino różowe musujące.

Gość powoli do świąt
a jak dzieci pójda spać to uprawiamy wigilijny seks na stole :)

Gość fhghklhjl
barszcz uszka żurek z grzybami ryba (nie karp, bo nikt nie lubi :P) kapusta z grochem pierogi z kapustą i grzybami kutia ryba po grecku kompot z suszonych owoców :O śledź chyba tyle :) Oczywiście jeszcze oprócz tego pełno ciast i ciasteczek, owoców i różne takie pierdoły :P A osób będzie najprawdopodobniej 13 :)

Gość sdkdffsj
Ja robie barszcz z uszkami rybe 2 salatki pieczarki panierowane kompot i tyle. Wiecej nie zjemy i tak a ciasto zamawiam bo nie lubię piec ciast :o

Gość wyjątek
19:54 [zgłoś do usunięcia] powoli do świąt a jak dzieci pójda spać to uprawiamy wigilijny seks na stole x x :D:D:D i to byłoby najsmakowitsze danie wieczoru

Gość sdkdffsj
a i jestem tylko ja i mąż

Gość mama dwóch dziewczynek
u nas tradycyjnie 12 potraw; postnych potraw - nie ma jajka, śmietany ... kutia, łazanki, ryby, pierogi, barszcz, kisiel z owsa i żurawiny, kompot z suszu ... w zależności od ilości osób na kolacji zrobię więcej ilościowo lub mniej, ale tych samych potraw.

Gość xxxxxxxxvvvvvvvvvvvv
ja robie 12, niewszystkie sama, bo zawsze ktos z rodziny proponuje, ze cos zrobi. u nas 4osobowa rodzina, ale ogólnie na wigili to ze 20osób jest, i zawsze ale to zawsze zostaje jedzenia, które jemy np. na sniadenie w Boze Narodzenie

Powiem ci , ze ja ostaie 5 lat zaczynam jezdzic w czasie swiat wiec az tak nie gotuje. W tym okresie bylismy 2 razy sami w domu wtedy gotowalam - barszcz z uszkami - grzybowa - pierogi z kapusta i grzybami - pierogi z miesem - krokiety - kutie - sernik - pierniczki - kaczke z nadzieniem w winie czerwonym - bigos

Gość wigilijna kucharka
Barszcz z uszkami, ryba smażona z sosem chrzanowym+ziemniaki, pierogi z kapustą i grzybami, kompot z suszonych śliwek, ryba po grecku, sałatka z tuńczyka, sałatka z makreli, jakiś śledź (jeszcze nie wiem jak go zrobię), sernik, piernik, makowiec, kruche ciasteczka i małe pierniczki. Do wieczerzy zasiądzie 8 osób.

Gość autorka smutnego watku :(
uwielbiam kapuste z grochem :)może też zrobie :)

Gość zonka australijczyka
Barszcz z uszkami KARP!!! Ćwikła ziemniaki Pierogi Ruskie sernik to na wieczór wigilijny

Gość powoli do świąt
z ta pizzą niezły podszyw. a tak do tematu, lubię atmosferę w tym dniu..myślę ze jedzenia nie robię dużo. w gości ide w 2 święto. w pierwsze święto bedę miała kilku gości. ale tu chodzi o wigilię. ogólnie wydaje się duzo potraw. ale jak to opiszę to wyglada ta: po podzieleniem się opłatkiem,siadamy do stołu.. i 1. danie wygląda tak: --ziemniaki z śledziem w śmietanie bądź ryba po grecku ( na ciepło robię)z surówką i barszczem do picia. 2.dodatki : -- pierogi z kapusta czy kapustę grzybami bądź obie potrawy razem. 3. przekąska -- rybę w galarecie. --do picia wiadomo jeszcze kompot. póżniej robię kawę ciasto i wino. i koniec.

Gość powoli do świąt
młodszy syn wiadomo trochę skubnie na pewno pierogi i śledzia w śmietanie.. starszy zaś za rybami średnio ale ziemniaki kapustę czy pierogi to uwielbia.mąz zaś pierogów nie lubi ale za galaretami jest strasznie i rybą po grecku a ja uwielbiam śledzie w śmietanie i barszczyk.więc muszę robić tak by każdemu coś do gustu wpadło. z ciastem też się nie martwię bo moja mama zawsze robi duzo i 2 małe blaszki mi zrobi.

Gość Nie za wiele. Raz, że Wigilia
z uwagi na charakter mojej mamy to u mnie raczej smutne święto do odbębnienia, dwa, że od dawna nie mam kasy, a właśnie do grudnia mam pracę. Ryba (pewnie karp) + kapusta, jakaś prosta sałatka. To wszystko.

Gość powoli do świąt
pierogi i kapustę robie w większej ilości i sobie zamrażam . ale ryby ziemniaki czy surówkę robię w małych ilościach ...w zeszłym roku ryba po grecku poszła w 1 dzień świąt, galareta juz 2 dniu zniknęła a śledź w śmietanie od zużyty w wigilię. w prawdzie w zeszłe święta robiłam barszcz z uszkami i sałatkę w tym roku zamast tego są pierogi i kapusta.

Gość pxsodic
Nie obchodzę wigilii, ale życzę smacznego

Gość jakos 12 zawsze jest
2 rodzaje sledzi ryba w galarecie ryba po grecku jakas salatka barszcz z pasztecikami karp po zydowsku z migdalami kapusta z grzybami kompot z suszu mak z bakaliami kisiel zurawinowo-moigdałowy piernik lub pierniczki , makowiec To obowiazkowy zestaw co roku, robie to juz automatycznie, obojetnie, czy jestesmy we dwojke, czy tłumy , ilosc tylko sie zmienia.

Gość ghrrrrrrr
ryba po grecku dorsz z pieczarkami szuba sałatka śledziowa z porem śledź w śmietanie z rodzynkami pierogi z kapustą i grzybami zupa z suszonych grzybów kutia kompot z suszonych owoców sałatka krabowa rolmopsy śledzie w musztardzie i oleju kapusta z grzybami ryba To tak standardowo czasem coś się dodatkowo jeszcze zrobi nowego

Gość ghrrrrrrr
wina i w ogóle alkoholu się u mnie nie pija ciasta również się nie przyjęły ale kiedyś mój ojciec robił w wigilię racuchy z jabłkami

Gość powoli do świąt
u moich rodziców to zawsze duży stół był i wino swojskie specjalnie na tą okazję,oczywiście tylko będąc pełnoletnim;-) tak po lampce ..zawsze tak świątecznie dużo osob ok 12 było przy stole. dzielenie opłatkiem po jedzeniu prezenty , później pasterka po pasterce ciepłe mięso i sałatki i wino już więcej jak lampka i oglądanie wspólnie filmów i żarty i tak do 3 w nocy:-) często jeździliśmy do rodziców czy teściów,raz na wigilię teście u nas a 2 rok sami w 4 osoby..za rok planujemy u rodziców:-) a jakie macie pomysły na rozdawanie prezentów dla dzieci..u nas jest tak że mówimy dzieciom żeby spojrzeli prze okno u sibie w pokoju czy widza jak mikołaj jedzie...a my w tymczasie dzwonkiem i pukamy głośno w drzwi.. w tedy starszy kto to ja mówie to idź zobacz , otwiera drzwi od domu a za nimi stoi worek z prezentami. pyta sie skąd to mówimy pewnie mikołaj jechał i zostawił.

Gość alleluja
Żywiec Tyskie Żubr Warka Perła Ciechan Łomża Wojak Harnaś Okocim Carlsberg Lech i jest zgodnie z tradycją 12 potraw a na deser Żubrówka

Gość gh
barszcz.uszka.sledzie.ryba.bigos.ciasta.kompot

Gość gh
barszcz.uszka.sledzie.ryba.bigos.ciasta.kompot.sos grzybowy

Ja co roku robię pierogi z kapustą i grzybami oraz uszka z grzybami :) i co roku spędzam swięta u kogoś w gościach, gdzie kazdy przynosi co innego :) Ja zawsze robię to bo najlepiej mi wychodzi :p oprócz tego zawsze jeszcze dwa ciasta: sernik i jakieś inne jedno.