Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Danka@we@

Czy można wstrzymać skracanie szyjki

Polecane posty

Gość Danka@we@

Czesc jestem w 28 tyg ciąży licząc od miesiączki , wg usg 26 tydz 5 dzień Od 1,5 miesiaca szyjka powoli mi sie skracala. Obecnie mam 2,3cm i kanał szyjki rozwarty na 0,5cm. Twardnienie brzucha, spinanie. Przez te 1,5 miesiaca sie nie oszczędzalam , zakuoy, praca, dom, porządki Wiem ze sytuacja robi sie,piwazna, dlatego odpuscilam sobie pracoholizm, poszlam.na zwolnienie. stwierdzilam takze ze jak odkurze 2 raxy w tyg a nie codziennie to nic sie nie stanie. Staram sie lezec okolo 8 godzin w ciągu dnia . Biore no spe 1 dziennie, magnez 2 dziennie, żelazo i kwas foliowy czy to wszystko pozwoli mi utrzymac jeszcze ponad 12 tyg ciąże? Czy długość szyjki moze sie cofnąć tzn. wrocic do poprzednich rozmiarów? Albo rozwarcie sie zamknie? W tym tyg bede musiala isc na 3 dni do pracy czy to bardzo moze mi zaszkodzić (praca siedząca w biurze 8h) Mój lekarz nie jest zbyt wylewny w rozmowie ale podobno najlepszy w swoim fachu. Mowil ze mam prowadzic oszczędny tryb życia, ze mam brac te leki, ze wolno mi siedzieć ale nue naciskac na szyjkę

Gość Danka@we@
Poza tym mam caly czas bardzo nisko brzuch non stop maluch siedzi mi na pęcherzu, i jest naprawde nisko kopie ciągle w dno co jest bardzo bolesne w kroczu. Brzuch spina sie do ok 10 razy w ciągu dnia mimo brania leków, ale nie,hest to jakos bolesne

Gość zonaKraka
Przede wszystkim magnez na skurcze i uważaj na to co utrudnia wchłanianie się magnezu, czyli np. herbatę. No i przepisane leki. Szyjka może się wydłużyć, ale jeśli jest słaba prawdopodobnie znowu będzie problem jak wrócisz do poprzedniej aktywności. Ja drugą ciążę z taką szyjką donosiłam (w obu ten sam problem), ale z pessarem, i leżałam całymi dniami- wstawałam do toalety, zrobić sobie herbatę, przynieść jedzenie do łóżka. Jeżeli praca będzie przy biurku, to prawdopodobnie będziesz się też nachylać do komputera, a to też wywołuje nacisk na szyjkę, podobnie jak kucanie czy siedzenie po turecku- przed tym mnie ostrzegali. Jeżeli planujesz wrócić do pracy, to na pewno z szyjką w lepszym stanie, i za zgodą lekarza. Jest zagrożenie, masz króciutką szyjkę i nie powinnaś na własne ryzyko tego robić. Ale jesteś dorosła, nikt Ci nie powie że po pracy wylądujesz na porodówce... sama sobie zdajesz sprawę z możliwych konsekwencji. Nie masz mozliwości wykonać pracy w domu? Sama chodziłam ostatnie 2 tyg. z 6- centymetrowym rozwarciem, więc nie od razu przy rozwarciu się rodzi ;) Synka urodziłam dokładnie w terminie.

Gość Danka@we@
No właśnie nie mam jak wykonać tej pracy w domu niestety. Musialabym isv do pracy na 3 dni,po 6 godzin DZIENNIE lekarz nie zabronił mi siadania . Biję sie z myślami w głowie Dziecko jest najwazniejsze, ale żebym miała za co je wyżywić i utrxymac potrzebuje tej pracy. A to wiazaloby sie z ta 3 dniowa praca, aby wszystko dokończyć i mieć spokoj na najblizsze miesiace,gdyz mam kontrolę muszę dokończyć niektore sprawy aby,muec do czego wracac po macierzyńskim. Dziekuj za porade odnosnid oicia herbaty nie widzialam ze wyplukuje lub utrydnia przyswajanie magnezu a pihe herbaty duzo.

Gość Ty powinnaś
w szpitalu leżeć a nie pracować jeszcze... Jak ja byłam w szpitalu to było dużo dziewczyn którym brzuch się "napinał"

Gość Danka@we@
Byłam w szpitalu i mnie wypisali, bo mój stan jest dobry. Kazali brać tabletki rozkurczajace, a długość mojej szyjki nie wymaga założenia pessaru. W szpitalu 60 % czasu leżałam i 40% to, było siedzenie i chodzenie. Dziewczyna z 1cm szyjką i 1cm rozwarciem leżała dużo ale nie miala zabronione chodzic.