Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jutro mam kolokwium

Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadan z analizy lekow:(

Polecane posty

Gość llllllaaaaalllll
ja właśnie też za bardzo nie, mam wrażenie, ze nie jest do końca sprecyzowane ile czego dodano, ponadto nie wiadomo w jakiej objętości tego kwasu rozpuszczono te tabletkę ;/ ale może coś wykombinuję ;p

Gość jutro mam kolokwium
dziekuje:*

Gość llllllaaaaalllll
hmm sorry za może głupie pytanie, ale nie wiesz ile powinno wyjść, wtedy łatwiej byłoby coś wykumać ;p

Gość llllllaaaaalllll
hmm jestem raczej pewna, że jest to niekompletne zadanie, powinno być podane w jakiej objętości kwasu solnego rozpuszczono tabletkę. No dobra przypuśćmy, ze rozpuszczono w 10 ml tego kwasu (chodzi o to, zebyś wiedziała mniej więcej jak robic tego typu zadania). A zatem ze wzoru A=E*c*l mozna wyliczyć C mając A, E i l. A zatem: C=0,86/480=0,00179 ponieważ do 2 kolby dodano 2 ml roztworu z pierwszej kolby to z definicji rozcieńczenia: 100ml/2 ml= 50x czyli otrzymane w poprzednim kroku steżenie należy pomnożyć przez 50. Równa się to 0,0895. I dlaej postepujemy analogicznie. Dodajemy do 100 ml kolby 10 ml r-ru kwasu, czyli 100/10=10x. a zatem 0,0895gx10=0,895g,czyli 895 mg. Nie wiem czy to dobrze ale z tych danych trudno co innego wymyslić ;/

Gość llllllaaaaalllll
co do tego 2 zadania jestem pewna, natomiast to pierwsze rzeczywiscie jest dziwne i nie radzę się w 100% sugerować tym co napisałam, chociaz wydaje mi się to całkiem logiczne rozwiązanie

Gość ddddddddddddllllll
ciekawych rzeczy uczą techników farmacji ;) absorbancja na spektrofotometrze powyżej 1. ja dziękuję....... żenada

" 1 2 | nast. 19:11 jutro mam kolokwium zadanie 1 Tableke Nikotyamidu rozkruszono w 0,02M kw solnym i przeniesiono do kolby na 100ml i uzupelniono do kreski. Pobrana pipeta miarowa 2ml roztworu i przeniesiono do kolby na 100ml i uzupelniono do kreski. Absorbancja przy dl fali 262 nm wynosi 0,860. Jaka byla zawartosc nikotyamidu? zadanie 2 Dla klonidyny o stez 5mg/250ml absorbancja wynosi 1,200 jakie jest stez rozwt klonidyny przy absorbancji 0,300. Stez obliczyc w g/dl." Dziwny ten język:P.

Gość llllllaaaaalllll
też mnie to zdziwiło ;p może to wina spekola pamiętającego jeszcze czasy ZSRR ;p

Gość jutro mam kolokwium
dziekuje Ci bardzo za pomoc:):) wlasnie nie wiem jaki powinien byc wynik chociaz jakas dziewczyna cos tam wyliczyla to wyszlo jej 7tabketek/100mg ,nie wiem...

Gość jutro mam kolokwium
jestes jeszcze?

Gość llllllaaaaalllll
jestem, w takim razie wychodzi na to, że rozpuszczono w 12,8 ml kwasu,... a skąd koleżanka wiedziała że 1 tabletka zawiera 100 mg nikotyamidu? hmm, dziwne...

Gość jutro mam kolokwium
wiesz co nie mam pojecia ;/

Gość jutro mam kolokwium
jeszcze mam pytanie do tego"I dlaej postepujemy analogicznie. Dodajemy do 100 ml kolby 10 ml r-ru kwasu, czyli 100/10=10x. a zatem 0,0895gx10=0,895g,czyli 895 mg." podalas mi to jako przyklad ze dalej tak sie postepuje czy to sie jeszcze tyczy tego zadania?

Gość llllllaaaaalllll
ech nie wiem skad taki wynik u twojej koleżanki... ja jednak dalej uwazam, że to zadanie nie jest kompletne. No nic mam nadzieję, że choc odrobinę pomogłam, życzę powodzenia! trzymam kciuki!

Gość llllllaaaaalllll
to się tyczy tego zadania, ponieważ nie wiadomo w jakiej objętości kwasu rozpuszczono te tabletki, zatem przyjęłam, ze rozpuszczono w 10 ml (tak hipotetycznie, bo w zadaniu nie było o tym ani słowa). Jak masz jeszcze jakies pytania to wal smiało, postaram się pomóc :)

Gość jutro mam kolokwium
Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje:):),bardzo mi pomoglas, mam nadzieje ze uda mi sie to jakos zaliczyc . Trzymaj sie:)