Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powie ktos jak to jest?

bedac za granica znalazlam sie w szpitalu, teraz upominaja sie o pieniadze HELP

Polecane posty

W sierpniu bylam u siostry we Wloszech. Ktoregos dnia zle sie czulam i pojechalam na izbe przyjesc z ostrym bolem zoladka. Przyjeli mnie o 22 w nocy na obserwacje i zostalam w szpitalu do nastepnego dnia do 9 rano, czyli tylko jedna noc. Przy wypisie chcieli ksiazeczke ubezpieczeniowa, dalam im im fotokopie mojego ubezpieczenia w Polsce i bylo ok. Teraz dzwonia do mojej siostry z tego szpitala mowiac, ze oni nie wiedza gdzie maja sie skierowac by pokryc koszty mojego pobytu w szpitalu ( 960 euro!). Czy moje ubezpieczenie w Zusie musi pokryc takie koszta?

Gość dddy7
nie pokryją niestety ale będziesz musiała sama zapłacić

Gość 56yytyuy
chyba nie, zagranicą nie pokrywają, jak sie ejdzie za granice to chyba trzeba wykupic jakies dodatkowe, swoją drogą tyle kasy za jedna noc?

Gość Zmartwiona baaardzo
wow nieźle sobie policzyli no ale tak jest ja na słowacji zaplacilam na polskie 500 złotych za rtg;zszycie ręki i zabandażowanie. Także mniej oczywiscie ale to bylo dawno..

Gość Zmartwiona baaardzo
no i wlasnie - musialam sama za to zaplacic. Jeśli jedziesz za granicę musisz koniecznie wykupić dodatkowe ubezpieczenie, ok 11 pln za dobę wychodzi

Gość anglistka3388**
Dlatego ja zawsze przed wyjazdem, wyrabiam sobie w NFZ-cie, bezplatnie,karte ubezpieczenia zdrowotnego. Jest przyznawana na rozny okres czasu. Wyglada jak karta bankomatowa. I dzieki temu nie przypieprza sie, gdyby cos sie stalo. Masz nauczke.

ale do polski wam przyszlo to do zaplaty?

ale do polski wam przyszlo to do zaplaty?

Gość 56yytyuy
a co dokładnie ci tam robili i co ci sie stalo?

robili mi jakies badania, usg, potem kroplowki i zostawili na jedna noc

Gość 56yytyuy
ale zatrulas sie czyms tak? to moglas wziac jakis lek na bol brzucha po prostu...

tak zatrulam sie, ale mialam takie straszne bole, ze mnie zawiezli na izbe przyjec. ale to mi do polski przyjdzie rachunek do zaplaty? oni nie maja mojego adresu.

Gość aż ciśnie sie na usta
stwierdzenie ; tak to jest jak jestes rozhisteryzowana córeczka swoich rodziców którzy tak cię wychowali że z byle bolącym brzuchem lecisz do szpitala , teraz płać i nie pytaj czy innym przyszło czy nie , napewno do ciebie przyjdzie , tego bądz pewna

Gość 56yytyuy
mnie tez keidys strasznie bolal brzuch, wezwalam pogotowie, myslalam ze zaraz umre, ale wzielam APAP i przeszlo mi po 15 minutach, niepotrzebnie przyjechali :/

Gość dsadasdsad
Muszą się chyba zwrócić z tym do NFZ.

Gość w zusie nie mają
twojego adresu ? w ksiażeczce ubezpieczeniowej też nie ? nie bądz naiwna

Gość zielona kuleczka
a kto wyjezdza zagranice nie wykupujac sobie ubezpieczenia. glupias Ty coCi po naszym Zusie. bedziesz musiala zaplacic. kiedys pojechalam do hiszpani i dwa tygodnie w szpitalu tam lezalam mialam operacje ale naszczescie mialam ubezpieczenie.zagraniczne karte jak do bankomatu.

Gość kredka bambino
masz nauczke, ze nastepnym razem wyrabia sie EHIC i po sprawie. Nie wiem jak w Polsce, ale w UK wyrabiaja na 5 lat

a jak nie zaplace to co mi zrobia? nie mam takich pieniedzy.

Gość 56yytyuy
ale czemu tak dużo?

Gość 56yytyuy
komornik Ci wejdzie...

Gość w Polsce nie taniej jest
W 2004 r przyjechała do mnie siostra zza granicy. też zachorowała podobnie jak autorka. Pogotowie, szpital, badanie, kroplówka - w szpitalu była od 17do 23 - rachunek wystawili na 1.280 PLN. Zapłaciła, za granicą, gdzie była ubezpieczona zwrócili jej całą kwotę.

Gość poszkodowany w wypadku
Ja mialem wypadek za granica i mialem operacje.I NFZ zaplacil za operacje ale za pobyt w szpitalu i przyjazd karetki juz nie.Dostalem rachunek na dom w PL i tak caly rachunek to 27 tysiecy w przeliczeniu na nasze a za karetke i pobyt w szpitalu zaplacilem 5 tys.W niektorych krajach takich jak Szwecja ubezpieczenie nie pokrywa pobuty w szpitalu czy karetki glupie ale coz zrobic.Tylko jak do wypadku nie wezwac karetki czy po operacji odrazu uciekac ze szpitala ,ale co 5 tys zaplacic to nie 27.

Dodam, że to był atak kamieni żółciowych.

czyli co ja mam zrobic? zwrocic sie do nfztu o pomoc? nie mam takich pieniedzy, nie pracuje Latwo tak mowic, ze moglam nie isc do szpitala, ale czlowiek sie zle bardzo czuje to nie mysli o konsekwencjach tylko chce sie ratowac jak moze. Ja myslalam, ze bedac w ue mozna sie leczyc za granica i zaklad ubezpieczen pokryje koszty.

"Teraz dzwonia do mojej siostry z tego szpitala mowiac, ze oni nie wiedza gdzie maja sie skierowac by pokryc koszty mojego pobytu w szpitalu ( 960 euro!). Czy moje ubezpieczenie w Zusie musi pokryc takie koszta?" Olej ich:P.Powiedz że nie znałaś kosztów i niech podadzą do sądu:P.

Gość grgrt
skonsultuj sie z nfz to nic nie kosztuje

Oj, obawiam się, że znajdą autorkę, właśnie dlatego, że jesteśmy w Unii, koszty jednak mogą być już wówczas znacznie większe.

Oni kazali przyjsc mojej siostrze, zeby im przetlumaczyla co pisze na dokumentach, nie wiedza co to nip, regon, adresu mojego nie znaja tylko imie i nazwisko. nie wiem pojde jutro sie zapytac, ale isc do zusu czy nfztu?

Gość sasiadka zza miedzy
Też się zastanawiam jak to jest teraz z ubezpieczeniem za granicą. Moja sąsiadka miała w lipcu wypadek, szczęśliwie skończyło się to tylko na poważnym urazie nogi i ogólnych, niegroźnych potłuczeniach. Noga cała, ale poraniona. W szpitalu założyli szwy, opatrunek, zastrzyki, leki i po dwóch dobach do domu wypisali. Sąsiadka samotna, żadnej rodziny tu nie ma. Po miesiącu z jeszcze nie zagojoną raną zabrała ją córka do Niemiec [tam mieszka na stałe]. Niestety, szybko ją przywiozła z powrotem, żaden lekarz, szpital nie chciał się podjąć dalszego leczenia. Europejską Kartę Ubezpieczenia miała, ale nagłe wypadki bez problemu przyjmą, kontynuacja leczenia nie wchodzi w zakres usług.