Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama_

zakup auta w trakcie rozwodu pomóżcie proszę

Polecane posty

Cześć, szukam kogoś , kto mi podpowie co zrobić aby było dobrze. Chce kupić samochód a w zasadzie nie chcę tylko muszę (spodziewam się bliźniąt) bo do mojego małego autka wózek się nie zmieści.. Mąż od 2 lat nie mieszka w domu, nie mamy wspólnego gospodarstwa domowego a od ponad roku trwa rozwód. Maleństwa nie sa jego. Gość od 13 miesięcy siedzi w ZK. Tym samym od 2 lat nie dokłada pieniędzy do niczego, ja otworzyłam firmę i tak sobie działałam. Układam sobie życie od nowa i jest w końcu normalnie.. Chce kupić samochód na siebie ale nie chcę żeby później mąż wystąpił o połowę wartości auta.. Bo niby dlaczego mam się dzielić czymś do czego doszłam sama. Czy auto zakupione w tym momencie z zasiłku chorobowego wejdzie w skład majątku wspólnego? Czy sąd może w przyszłości mi nakazać oddanie połowy wartości ? Zasiłek chorobowy biorę z powodu ciąży, dzieci nie sa jego przecież.. Co zrobić? Darowizna od rodziców nie wchodzi w. Rachubę- brak rodziców. Czy ktoś się zna na tych wszystkich przepisach na tyle, żeby mi pomóc? Z góry dziękuję.

Gość ILE PŁACICIE ZA LECZENIE KANAŁ
auto wejdzie we wspólnotę, jedyne co możesz zrobić to intercyza "wtrakciemałżeńska"

niech ktos z rodziny weźnie auto na siebie,a niby, ze Tobie je użycza, tylko musisz miec pewna osobe, żeby potem Ciebie nie "wydymała"

Po konsultacji z prawnikiem auto zostanie kupione na mojego partnera a po prawomocnym wyroku sądu odkupie je i tyle. Innego sposobu nie ma. Rozdzielności nie da rady już zrobić. Nie zdążę do rozwodu. A dogadać się nie da..

Gość wredniucha05
no, tylko żeby ten cię nie zrobił na mikado

Po wcześniejszym spisaniu umowy pożyczki , zarejestrowaniu jej w us i opłaceniu podatku. ;-)