Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamma malinkii28

Goraczka u 4 latki.Pomocy

Polecane posty

Gość mamma malinkii28

Bo juz sama niewiem o co tu chodzi. Corka w niedziele popoludniu dostala temp. ok. 38,5 stopni. Dalam jej ibum.Te.p spadla. Potem rano zmierzylam znow 38,5. Dalam ibum i tem,. spadla do 37.I przez caly wczorajszy dzien spokoj i dzis tez. Dopiero teraz zmierzylam temp. i znow 38,5. Juz niewiem co sie dzieje. a jak u was dziecko am temp. odrazu dajecie cos na zbicie?

Gość xxxxxxxxvvvvvvvvvvvv
antybiotyk juz jest potrzebny jak tyle dni nie znika! do lekarza idz, a w domu rób okłady i kompresy kompiele

Idź do lekarza, to ją zbada. Bywają gorączki 3 dniowe. Czy dziecko ma inne objawy? Ból mięśni, kaszel, ból gardła, nudności?

jeżeli gorączka nie spada przez 3 dni idź do lekarza. I podawaj ibum oraz chłodne ale nie zimne okłady na kark i czoło

Gość olalalallal
no od 37,5 juz podawac , ibum naprzemiennie z paracetamolem zeby nie doprowadzic do wzrosniecia czyli np ibum potem po 4h paracetamol potem znowu ibum po ok 6-7h od pierwszego ibumu , tylko pamietaj 3 paracetamole na dobe nie wiecej zapisz sie do lekarza na piatek jak nie przejdzie to pojdziesz :) moze cos sie rozwija w gardle moze w moczu a moze tylko wirus

xxxxxxxxvvvvvvvvvvvv antybiotyk juz jest potrzebny jak tyle dni nie znika! do lekarza idz, a w domu rób okłady i kompresy kompiele Nie pisz takich głupot. ANTYBIOTYKI PODAJE SIĘ WYŁĄCZNIE NA BAKTERIE I GRZYBY. Nie podaje się antybiotyków na wirusy, bo na nie nie działają. Antybiotyki są bardzo szkodliwe.

gorączka -czyli stan zapalny w organizmie sie zrobil. Nie panikuj spokojnie- jutro idź do lekarza.

Gość mamma malinkii28
nie ma zadnych inych objawow.Nie ma kataru i kaszlu. ale to mozliwe zebu tak temp. jej skakala.? ze rano ma temp. caly dzien spokoj, w nocy ok i dopiero na 2 dzien wieczorem znow temp.??????

Gość olalalallal
tak najlepiej antybiotykami dzieci faszerowac przestancie , tak jak ktos tu napisal oklady na czóklo w pachwinach (przy przebiegu duzych naczyn) a nawet mozna wykąpac w letniej wodzie stary sposob jeszcze naszych babc

Poza tym nie pamiętam, poszukaj w necie, ale wydaje mi się, że dla dzieci bezpieczniejszy jest paracetamol niż ibuprofen. Natomiast do 18 roku życia nie należy podawać aspiryny.

dokładnie - nie ma sensu od razu podawać antybiotyki- im tego mniej tym lepiej

Gość olalalallal
a normlane ze temp wzrasta na noc :) zawsze tak jest, ja idac na wizyte bym wziela mocz na badanie jesli macie w swoim gab poz maszyne do badania moczu

Gość olalalallal
bezpieczniejszy ale malo skuteczny niestety ... chociaz powiem wam , bo jestem plg ze apap wcake taki bezpieczny nie jest kolezanka pracujaca na watrobie opowiadala ze kiedy przywiezli dziewczyne ktora wziela 6 apapow i watroba niewydolna

teraz jest taki czas, dzieci własnie np w przedszkolu od tak dostają gorączki :( moja tez nagle dostała prawie 40stop. leczyłam tydzień neoziną i nic :( dziś przepisali antybiotyk :(

Gość to nie prowo, to życie:O
goraczkę powinno się zbijac jeśli przekracza 38,5 stopnia, do tego momentu jest pożyteczna, bo zabija bakterie i wirusy w organizmie dziecka. oczywiście, jeśli dziecko źle znosi taką gorączkę można podać juz przy 37,5-38 stopnia.

a moja pani pediatra radzi, aby syropy od goraczki zmieniać np. raz ibuprom raz apap, żeby organizm się nie przyzwyczaił do żadnego. mój tez miał niedawno gorączkę, dostał syrop na wirusy neosine i mu przeszła gorączka.

Gość mamma malinkii28
corka ma 38,5 stopni. podalam jej ibum bo mowi ze ja glowa boli.

Ollaaaa Nie podaje się dziecku niczego od 37,5 stopni, bo to jest normalna temperatura dla dziecka. Gorączkę się zrzuca od 38 stopni. Tak samo nie podaje się naprzemiennie ibuprofenu i paracetamolu. Nie ma w ten sposób żadnej kontroli. Nie mówiąc już, że tak częste dawki mogłyby nawet dorosłego zabić. Max 3 razy dziennie. A najlepiej po południu i wieczorem (2x). Wieczorem gorączka wzrasta.

Gość mamma malinkii28
wczoraj mialam 38,5.podalam ibum i przez caly dzien spokoj.W nocy ok. dzis rano mierzylam miala tem. ok37.w poludnie i popoludniu to samo. Dopiero teraz patrze a rozpalona. raz ma raz nie ma.

Gość Dziwna i bardzo
podobna sytuacja u nas. Moje dziecko tez 3 letnie dostalo od niedzieli goraczki. Zbijalam lekami i obkladami. Dzis skarzy sie na bol zabkow... ma popuchniete dziasleka, smarowac nie da niczym ;/ Ale chyba nieprawdopodobne zeby jakis zab rosl w tym wieku?? Ma niby komplet.

mamma malinkii28 nie ma zadnych inych objawow.Nie ma kataru i kaszlu. ale to mozliwe zebu tak temp. jej skakala.? ze rano ma temp. caly dzien spokoj, w nocy ok i dopiero na 2 dzien wieczorem znow temp.????? Możliwe. Tak wygląda gorączka 3 dniowa u dzieci oraz na przykład zakażenia bakteryjne.

ja mojemu daję np. jeden dzień gorączki - apap, na drugi dzień ibuprom.

Gość olalalallal
ale kochana co ty mowisz ja tak podaje dziecku zawsze i tak tez zalecaja nasi pediatrzy , a lepoej podac lek zanim temp dojdzie do 38 bo raz potem ciezko zbic a dwa dziecko zle sie czuje , zanim spadnie i lek zacznie dzialac moze wzrosnac na tyle ze dziecko dostanie drgawe a kazde dostaje przy innej temp , poza tym sa nawet leki poloczone patacetamol z nuforenem a jak napisalam paracetamol 3 raz na dole i ibum tez wyhcodzi 3 razy na dobe przy naprzemiennym podawaniu i gorączka nie wzrasta jest lux dziecko po 3 dniach zdrowiutkie :) jesli wirusówka ..

jak ma spuchniete dziąsła to obserwuj ręce i stopy, bo może to wysypka bostońska:O

olalalallal ale kochana co ty mowisz ja tak podaje dziecku zawsze i tak tez zalecaja nasi pediatrzy , a lepoej podac lek zanim temp dojdzie do 38 bo raz potem ciezko zbic Gorączka ma za zadanie hamować namnarzanie mikrobów. A po drugie maskujesz w ten sposób objawy choroby i możesz spowodować błędne rozpoznanie.

olalalallal ale kochana co ty mowisz ja tak podaje dziecku zawsze i tak tez zalecaja nasi pediatrzy , a lepoej podac lek zanim temp dojdzie do 38 bo raz potem ciezko zbic Gorączka ma za zadanie hamować namnarzanie mikrobów. A po drugie maskujesz w ten sposób objawy choroby i możesz spowodować błędne rozpoznanie.

Teraz jest niemal epidemia wirusa o takich objawach. W sumie nic poza gorączką, albo stanem podgorączkowym i trochę gorszym samopoczuciem nie ma. Do łóżka wygrzać się, woda z miodem i cytryną raz dziennie, najlepiej na noc. A jeszcze lepiej mleko z jakiem, miodem i czosnkiem. dużo witaminy c i odżywiać się zdrowo. Jeśli macie multiwitaminę z minerałami to też brać. Trzeba 2 tyg to przeczekać.

Gość mamma malinkii28
az tyle to bedzie trwalo. takj sie cieszylam ze corka zdrowa- niechoruje mi. bo chodzi do przedszkola i w koncu mam spokoj. a tu zonk.

Po tygodniu zwykle nie ma już objawów, nawet przy grypie, ale choroba jeszcze jest. Tak więc nastaw się na tydzień.