Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tęsknie?,

Tęsknię za komuną i PRL-em

Polecane posty

Gość Alla:)
Oferma, nic nie rozumiesz:O Nikt tu nie chce się cofać do komuny, niczego bojkotować tylko, a może aż, chce godnie żyć. Nie harować od świtu do nocy za marne grosze, które nie starczają na przeżycie, na opłaty.... Ciągłe podwyżki wszystkiego, oprócz pensji...:(

Gość Honorataaaaa
to chyba nie w tym kraju żyleś fakt z meblami bylo cieżko, ale rodzice stali w kolejce za meblami chyba 3 noce i dni i kupili, mielismy umeblowane mieszkanie , nie pamietam, zeby ktoś u kogo bylam nie mial mebli w domu mieli i meble i dywany i telewizory i pralki oczywiście wymagalo to poświeceń / stania w kolejkach / ale za to jaka radosc w rodzinie byla jak sie coś kupilo :) co do środków czystosci, to może lepiej bo przynajmniej tyle alergii nie bylo i ludzie zdrowsi bez tej calej masy chemikaliow trujących owoce cytrusowe to fakt ciezko bylo o to ale za to byly jablka, gruszki i inne nasze owoce , przynajmniej krajowe bez chemii, nie z hiszpanii ...

Gość powiało kulturą
no a teraz to kupujemy wszystkiego ze ho ho. szynke widze a swieta, meble raz na 20 lat i to po trochu, ciuchy z lumpeksu albo od kogos, jedynie to sobie kupilam komputer i telewizor , obie rzeczy na raty, nie stac mnie na wczasy, a za komuny moglam jechac, wysiada mi lodowka więc nie wiem czy bede mogla sobie pozwolic na nową i modle sie zeby jeszcze z rok posluzyla, za komuny jak mama kupila polarke to dziala do dzisiaj u siostry, pralek nie bylo tylko za żywiec i na talony, a dzisiaj sa tylko że po 6-7 latach mozesz ją spokojnie wyrzucic, papier tez byl za makulature ale w wielu zakladach pracowicy dostawali przydzial papieru,i wystarczalo. a jaka jest cena wody??? jakby jakas zdrojowka plynęla. kiedys moglam sie myc w pelnej wannie a dzisiaj biore krótki prysznic, gary myje w wodzie po hotowaniu ziemniakow, i przyznam sie ze jak jestem sama w domu to nie spuszczam wody w WC, wiem ze to wstrętne , ale jak na reke dostaje 1300to najpierw oplacam rachunki i zostaje mi 500 zl a jedzeie dla 2 osób. za komuny tego nie bylo, zebym nawet wode w kiblu musialka oszczedzac.

Gość Honorataaaaa
a teraz na samochody i elektronike oczywiście wszystkich hahaha chyba kpisz bo chyba nie piszesz o samochodach za 500 zl i telefonach za 1zl na to może i wiekszosc stac .... ale samochód żeby jezdzil wymaga paliwa i ubezpieczenia , a telefon tez nie dziala za free sarego grata to mogleś miec i wtedy, problem byl z nowymi czy teraz sie coś zmienilo ???? nie sądze, tez malo kogo stac na nowe auto z salonu i wypasiony sprzet

Ja zaliczam się ( niby :P ) do tzw. klasy średniej..... teraz i w komunie też! To dlaczego teraz czuję się często jak żebrak?????? Pracuję, nie jestem leniem, nie siedzę na zwolnieniach lekarskich.... Dlaczego nie mogę sobie pozwolić na te wszystkie rzeczy co w komunie????!!!!!

Gość za komuny to..
"godnie" zyli prominenci i ci co potrafili kombinować,wszelkim leserom tez zyło sie ok,praca było ..bo sztuczne bylo zapotrzebowanie,glownie w hutach,zakladach,z których produkcja jechala do ZSRR,ludzie dostawali tą przyslowiową "szufladkę" w bloku,dzieciom żłobek,przedszkole się nalezało-stąd tęsknota,że człowiek pracowal i stykało,a teraz nie-bo faktycznie jest cięzko Ale kto mial auto?co można bylo kupic za zarobioną kasę?byle podpaska to byl towar luksusowy,teraz idziesz do sklepu i kupujesz to co tobie odpowiada,ile chcesz , załuje,ze jako mloda osoba zylam w komunie-teraz jest totalna wolnosc,mozna podrozowac po calym swiecie,zyc i pracowac gdzie sie chce A o godnosc teraz-powinnismy dawac naszym reprezentantom ,ktorych wybieralismy chocby do Sejmu,ze zyjemy coraz marniej,ze nie styka na nic,inne kraje Unii,narzekają,sa na skraju bankructwa,ale mają minimalne 1200 ale euro a nie naszych złotych,a to 4 x mniej do zycia a ceny w PL nawet droższe czy to nie daje nikomu do myslenia,ze wegetujemy,ze mogą chwalic sie na forum miedzynarodowym,ze nie jest tak zle,przynajmniej w papierach-jak w innych krajajch U.E ale kosztem narodu? chciałabym,zeby jeden z drugim dostał własnie najnizsza krajowa,i musial z tego przezyc mc

Gość zegar z kukułką
tak, tak, Ofermo! - nie było nic z tego co tu wyliczyłaś/eś jednym tchem... nie było jeszcze wielu innych rzeczy, ale mimo to, było czego dziś już nigdy nie doświadczysz... ech, dużo by pisać... też chyba tęsknię za tamtymi czasami za radością z każdej zakupionej rzeczy za spikerkami w telewizji i CAŁKOWITYM BRAKIEM REKLAM za wolnym czasem, którego nie zabierał internet za odręcznie pisanymi listami i wyczekiwaniem na nie za wolniejszym tempem życia po prostu...

Gość bo wtedy góra kradła ale
rzuciła cos tez tym na dole teraz kradna wiecej niz wtedy, bo bardziej pazerni i na dół juz nic nie dają dół ma siedziec cicho, zapieprzac ile sił, płacić podatki i raz na cztery lata isc do głosowania żeby złodziejom żyło sie nadal szczęśliwie

Gość za komuny to..
"powiało kulturą" ja mam tak samo:O,10 l temu zarabialam lepiej niz teraz ,i ta kaksa miala wartosc,teraz na kazdym kroku szukam oszczednosci i staje się to żenujące,że nawet przysłowiowe wyjscie na piwko czy kawkę,a nawet do kina to luksus,na który mogę sobie pozwilić ,,,,z rzadka ,ale wcale

Gość powiało kulturą
kiedys ludzi w oczy kulo ze gierek ma wille w szklarskiej porębie i syn jaroszewicza rozbija sie samochodami, bo to byla komua. a co dzisiejsi moznowladacy robią? po ile mają domó? dlaczego jezdzą po pijaku? dlaczego trzeba 5 razy w tygodiu lecies samolotem z warszawy do gdańska/ za czyje to wszystko jest pieiądze, ? czy oni tez stoją nocami zeby sie dostac do lekarza specjalisty/ czy liczą kazdy grosz tak jak my? oj ie. przeciez mają niewolnikow ktorzy na nich pracuja, w komunie nie czulam sie jak niewolnik, a teraz czuje sie nikim , moge sie jedynie porownac do niewolnika.

No i jak rządzą????? Grecy znów dostają kasę z UE a my????? no tak.....my to przecież zielona wyspa-Raj!!!!

Gość dokładnie tak ________________
było coś czego teraz juz nie ma i nie bedzie ludzie ze soba rozmawiali przyjaznili sie wyznacznikiem wartosci człowieka nie były pieniadze i stan posiadania nie rozmawialo sie o tym co kto ma, ale o muzyce, literaturze, filmie ,bawiło sie w gronie znajomych jak dobrze, ze moja młodosc przypadła na tamte czasy, bo przyjaciół mam do dzis wspominamy czesto tamte, moze i ubogie ale jakze szczęśliwe towarzysko czasy

Gość powiało kulturą
i kuźwa dlaczego ja sie ciągle musze bac ze strace prace??? no dlaczego??? zasuwam jak osiol, staram sie jak moge, a ten moj pan i wladca , ciągle straszy, a jak nie bede pracowac to juz dla mnie koniec. moge sie zwyczajnie powiesic, nie umiem krasc, nie mam znajomosci, i na dodatek jestem po 50+ czyli towar zbedny, niechodliwy, nikomu nie potrzebny. i chyba cofamy sie do czasow bardzo zamierzchlych , do czasow gdy w plemienu byl osobnik stary, chory czyli taki niepotrzebny, bezuzyteczny, kazano mu wchodzic na drzewko i plemie rzucalo w iego kamieiami,m jak spadl to sie go smazylo i zjadalo, jak sie utrzymal to mial prawo zejsc i czekal na nastepne swieto drzewka.

Żadna z partii, która jest u władzy nie zdała egzaminu, ŻADNA, nie mogą więc czuć się lepsi od polityków komuny.... nic lepszego nie zrobili dla ludzi... Haaaa a może za ludzi uważają tylko siebie:P......i o siebie dbają!!!

Nie biadolic tylko wybierac Partie komunistyczna,nie po to zeby miala wladze absolutna ,po to zeby stopowala krwiozerczosc kaptalistow.

Gość pot opt
poprostu żyje się coraz gorzej i dobrze już nie będzie

Gość powiało kulturą
wlasnie, jAKBY WIECEJ OSOB GLOSOWALO A sld TO MOE COS BY SIE ZMIENILO, TYLKO ZE CO MOZNA ZROBIC W TYM KRAJU? TYLKO REWOLUCJE

Gość pot opt
widocznie ludzie lubia życ w nędzy skoro nic z tym nie robia. może jakby wszyscy wyszli na ulice i na sejm to by cos musieli zmienic

Gość za komuny to..cd-
nie ważne kto za sterem,ważne co naród od nich wymaga,a my nie wymagamy,tylko dostosowujemy się do sytuacji jesli mają pobory ok 10razy wyższe niż szary obywatel to nie mają pojęcia jak się zyje zarabiając nic, najniższa krajowa -tzn na ręke musi byc 2,5 -3 tys,i to są pieniądze na przeżycie znam dziesiatki ludzi ok 30 bez pracy,bez ambicji,bez przyszłosci tak na prawdę,zastanawiam się co tu jeszcze robią,i po co żyją na garnuszku rodziców,albo całują stopy za umowe-zlecenie

piszę o tych samych samochodach i telefonach którymi ludzie jeżdżą na całym świecie. i nie opowiadaj mi bajek że szynkę widzisz na święta bo ja też mieszkam w tym kraju i nigdy ci w to nie uwierzę. na święta to się właśnie widziało za PRLu. nie zrozumcie mnie źle. ja nie bronie obecnego ustroju, obecnej władzy. to są złodzieje i skurwysyny. tylko że to są KOMUNISTYCZNI złodzieje i skurwysyny. to co obecnie jest, mimo że lepsze niż PRL, jest tylko taką jego "upgradowaną" wersją. większość PRLowskich prominentów żyje sobie znacznie lepiej niż normalni ludzie, taki kwaśniewski (komunistyczny minister) został w tym naszym "PRLu bis" dwa razy prezydentem, łgająca nam w oczy kanalia - urban jest telewizyjnym "autorytetem i celebrytą". z komunistycznych morderców i oprawców mało kto odpowiedział za swoje zbrodnie, większość się "poprzedawniała" i siedzą sobie teraz wygodnie, pobierają wysokie emerytury (zdecydowanie wyższe niż ci których katowali) i "robią za kapitalistów" zasiadając w zarządach czy radach nadzorczych spółek "państwowych" lub tych będących własnością "uwłaszczonej nomenklatury". i to właśnie ta nomenklatura spija śmietankę z pracy całego narodu i to dlatego nie możemy się niczego dorobić harując jak niewolnicy. to wynika nie z braku a z nadmiaru komuny w polsce, drodzy państwo. no ale niestety wy nie chcieliście się nigdy tych komunistycznych kanalii pozbyć, o kapitalizmie to macie takie pojęcie jak kamil z poprzedniej strony że: kounizm spełnia potrzeby "darmowej" służby zdrowia a kapitalizm "zachcianki typu smartfon". niestety jak będziemy mieli takich wyborców to lepiej nigdy nie będzie.

Gość powiało kulturą
ofermo ie musisz mi wierzyc, jak mi zostaje 500 zl po zrobieniu oplat, to musze sie liczyc z kazdym groszem, musze liczyc sie z tym ze mozna zachorowac a leki są drogie, musze miec pieiądze nie tylko na jedzenie ale tez na jakies drobne naprawy, niby pralka i lopdowka NIE PSUJE SIE CO MIESIĄC I BUTOW TEZ NIE KUPUJE CO MIESIĄC, ALE JEDNAK NIE PAMIETAM ZEBY BYL CHOCIAZ JEDEM MIESIĄC BAZ IEPRZEWIDZIAYCH WYDATKOW, mowiąc o szynce mam na mysli tą prawdziewą za ok 30 zl. bo kupuje to cos co nazywa sie szynka czy polędwica i9 kosztuje 12 zl, ale niestety to tylko nazwa i przystępna dla mnie cena.

Gość poza tym ile jest topów
na cafe,tematycznych-o biedzie,co ugotowac zeby bylo tanio,ile zarabiacie,jak dajcie radę z oplatami za mieszkanie,gdzie jedziecie na wakacje,,bo ja nigdzie.... _______dlaczego taką popularnoscią cieszą sie lumpeksy? bo na co jest ludzi stac?dlaczego są takie roznice w zarobkach?dlaczego biurwa w bele ministerstwie w Wwwie ma 3,6tys na ręke a ktoś harujący na zmiany przy aluminium ma 1,3tys? cieszmy się,ze jestesmy gospodarczą potęgą,tylko kosztem kogo>? bez komentarza:O

"widocznie ludzie lubia życ w nędzy skoro nic z tym nie robia. może jakby wszyscy wyszli na ulice i na sejm to by cos musieli zmienic" 123 wcale nie trzeba "wychodzić na ulice". żadne "wychodzenie na ulice" niczego nie zmieni. trzeba być tylko rozumnym, świadomym wyborcą. a jeżeli większość "wyborców" to głupie tumany które dały się poszczuć na pis i wybrały sobie gościa który im podniósł podatki, niewiarygodnie wręcz zwiększył długi, ceny a o służbie zdrowia to już w ogóle nie ma co wspominać to morda w kubeł i na bezrobocie. nie chcieliście mieć kaczyńskiego z niskim bezrobociem to cieszcie się z tuska i bezrobocia wysokiego.

Gość jeszcz rok temu,potępiałam
kolezanki,które,,,no szukały"opieki",te samotne,rozwódki,ale mając dzieci i 300zl alimentów,mnie da się zyc,z dochodem 1,4tys zł,jak z a mieszkanie mają opłat ok 1 tys(np ok 60 m kw) i sama doszłam do wniosku,ze jakby przyszło mi tak życ,tez musiałabym znalezc sobie kogos do pary,zeby razem pchac wózek,zwany życiem (potępialam-bo robiły wręcz castingi,ale jak to mowi Czubaszek,kobieta nim wyjdzie za mąż,w podtekscie dla kasy---zdązy sie zakochac no:) )

Gość wyzyskiwacze
czyli co, brakuje dawnej PRAWDZIWEJ Solidarności - bez wodza Bolka oczywiście... ruchu, który by to całe postkomunistyczne towarzystwo rozpirzył ;)

Gość nie zgadzam się z Tobą ofermo
Kaczyński,na te czasy się nie nadaje,jego podejscie do polityki jest niepoprawne,i tylko na arenie miedzynarodowej byłyby kwasy,polityka "bij zabij" w tej cywilizacji jest przeszłoscią

Gość powiało kulturą
ofermo sam widzisz ze w tym kraju cudow ciągle wszyscy narzekaja na PO ale ciagle rosnie im poparcie, zobacz ile osob glosuje za pisem i sld a lie za po. cuda, cuda cuda

brakuje bo daliście się zdrajcom urobić że rozliczanie komunistycznych kanalii to "jaskiniowy antykomunizm" pozwoliliście im stać się bezkarnymi, autorytetami, uwłaszczyć się na majątku polaków to co się dziwicie? myślicie ze kanalie nagle same z siebie staną się uczciwe i jak sprzedawały nas ZSRR to teraz nie sprzedadzą nas innym? myślcie tak dalej.

Gość wyzyskiwacze
nie odwołuj się do czubaszek, błagam !!! Nie trawię tego osobnika /na pewno nie jest kobietą ;)/

Piękne hasła solidarnościowe stały się przykrywką do galopującej pazerności i egoizmu- po nas choćby potop! Nie uważam aby PiS rządził lepiej, nie uważam też, że PO dobrze rządzi.....