Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamka;(

Kiedy najwcześniej urodziłyście zdrowe dzieci?

Polecane posty

Gość załamka;(

Bardzo mnie to interesuje ponieważ jestem w 23t 3 dzień ciąży i grozi mi przedwczesny poród. W piątek idę na wizytę i jeśli mój stan się nie poprawi to prawdopodobnie szpital.

Gość wściekła ciężarówka
przykro to mówić, ale 24 tc dziecko nie ma wiekszych szans. Ile waży? 500gram ? tyle ważyła corka mojej znajomej, przeżyła 2 tyg. Najwczesniej uratowane dzieci to okolice 26-28tc - uratowane, ale nie ma danych co do tego czy sa zdrowe. Skrajne wcześniactwo to poród przed ukończonym 32tc - ale wtedy już naprawdę luz ( tzn jest duża szansa) - ja urodziłam sie właśnie w 32tc i mama mówi, że nawet w inkubatorze nie lezałam. A to było prawie 30 lat temu. Wiesz... zagrożenie porodem przedwczesnym jest dość częste - piszesz 'jesli stan sie nie porawi' tzn. ze nie ma tak zle. Mysle, ze chocbys i miala tam nastepne 16 tygodni przeleżeć to to zrobisz. Każdy kolejny tydzień to duzo wieksze szanse. Rozumiem twoje obawy, bo ja też bardzo sie tego boje - w zasadzie od 21 tc - bo wtedy pierwszy raz wyladowalam w szpitalu- z poronieniem zagrazajacym jeszze wtedy i tak juz ze 3 razy bylo - z tym, ze ja mialam ( i mam) bóle brzucha i twardnienie macicy - a szyjka wciąż twarda i zamknieta. Ale też bardzo, bardzo sie boje. Każda z nas, wiec uspokój sie. LEz jak najczęściej z poduszką pod pośladkami, zeby nie napierac na szyjke. Oczywiscie, zero seksu, staraj sie jak najmniej ruszać, nie denerwowac - jesli masz skurcze - to NOSPA! ja jak 1 raz bylam w szpitalu, mowilam do lekarza ze bralam nospe iles tam godzin temu, juz 2 raz w tym dniu - a on mi mowi ze moge brac i 4 razy jesli niepomaga.

Gość Ja sie urodzilam w 7 miesiącu
wazylam 700g

spotkałam jakiś czas temu dziewczynkę, która urodziła się na pocz. 25 tyg. ciązy - jej mama mówiła, że rozwija się prawie normalnie i lekarze są dobrej myśli, ale mała miała wtedy ok. 1,5 roku, więc nie wiadomo jak będzie dalej; jedyne co mogłam zaobserwować to to, że była ruchowo jakby nieśmiała, ale może i to się mieści w normie, bo po prostu tak nie szalała jak moja córka, natomiast rozumiała co się do niej mówi i nie powiedziałabym, że to taki wcześniak był bądź dobrej myśli - może uda się podtrzymać ciążę