Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gucioimaja

Pierwszy wspólny rachunek z mężem

Polecane posty

Gość gucioimaja

Założyliśmy taki. Dopiero teraz dotarło do mnie, ze wzięłam i wyszłam za mąż :)))))))))))))))))))))

Gość Agaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
:) Ja wzielam i wyszlam, ale konto ma kazdy swoje, tak mi zdecydowanie wygodniej :)

Gość gucioimaja
To nie jest jedyny rachunek, jaki mamy. Załozyliśmy wspólny rachunek na okoliczność wynagrodzeń i bieżących wydatków. Do tego mamy drugi oszczędnościowy - tam będzie szła nadwyżka z pierwszego. Ale zostawiliśmy sobie nasze rachunki oszczędnosciowe (każdy swoj) ze zgromadzonymi na nich pieniędzmi. One nie są wspólne. ;)

A, to nieglupi pomysl, grunt to myslec troche o sobie jako o parze, a troche jak o jednostce :)

Gość bo czasami tak
U mnie to mąż za wszystko płaci uznał to za sprawę honorową. Generalnie też mamy 3 jedno na które co miesiąc mąż przewala środki na nasze wydatki takie jak kredyt, rachunki związane z mieszkaniem, żywność, chemia itp - co miesiąc stała kwota - oboje mamy do niego swobodny dostęp. Drugie męża do którego ja dostępu nie mam ale z którego finansowane są większe zakupy np ostatnio lodówka - oczywiście tego typu wydatki są ustalane wspólnie. Trzecie konto należy do mnie tu z kolei mąż nie ma dostępu te pieniądze przeznaczam na siebie, na dziecko na prezenty dla męża:). Tylko ja zarabiam 2,5 tys a mąż ponad 8.

My mamy podobnie, poza kontem wspolnym - to znaczy maz wszystko oplaca ze swojego a ja mam swoje tylko na swoje wydatki, tyle, zemamy wspolna frme, wiec w sumie cala kasa jest wspolna i tak. Ale poniewaz mnie sie poieniadze nie trzymaja, tak jest lepiej ;)

my mamy 3 konta. jedno, na które wpływa wypłata męża drugie, na które wpływa moja wypłata i ktore ma otworzone dodatkowe subkonto, gdize odkładamy pieniądze dla dzieci na przyszłosc i trzecie - oszczędnosciowe, gdzie odkładamy co zostaje z miesiaca do wszystkich kont mamy wspólne upowaznienia i obydwoje mamy karty. zwykle wydawaniem kasy zajmuje sie ja ;) tzn ja opłacam rachunki, robię przelewy, robię zakupy. większe zakupy robimy wspólnie. generalnie jestesmy bardzo zgodni. a kasa jest wspólna

Gość a u nas też mąż finansuje
Ja swoją pensyjkę mam w sumied la siebie, ciuchy, paliwo do auta...itp

Gość gucioimaja
up

my mamy oddzielne konta, mąż ze swojego opłaca rachunki a ja ze swojego płacę za zakupy, prezenty, leki itp.

Gość hmmmmmmmmmmmmm*
a my placimy wszystko po polowie. Tzn. mamy wspolne konto, na ktore kazde z nas co miesiac przelewa identyczna sume. Z tego konta oplacamy zycie: czynsz, jedzenie, itp. Do tego kazdy z nas ma swoje wlasne konto, do ktorego drugie nie ma dostepu. Kazdy wydaje pieniadze pozostale na wlasnym koncie na co mu sie zywnie podoba. W sumie wspolnie mamy miesiecznie ok. 4.000 Euro.