Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamil1979jgora

Facet ciepłe kluchy wg KK to grzesznik

Polecane posty

Gość kamil1979jgora

Diakonia Życia odpowiada na pytania Pytanie (zadane przez: kamil97jgora w dniu: 2012-11-23) : Witam serdecznie. Czy bycie mężczyzną tzw. ciepłymi kluchami jest grzechem? Czy jest to tylko tradycja? (Nr pytania: 436) Odpowiedź (udzielona przez: Sylwia Dudek w dniu: 2012-11-27) : To określenie zwykle odnosimy do osób mało zaradnych, niezdecydowanych, powolnych w działaniu, mało zaangażowanych, niefrasobliwych. Może to wynikać z flegmatycznego charakteru. Jednak przykazanie miłości odnosi się do wszystkich ludzi nie ma taryfy ulgowej dla usposobień z natury trochę zalęknionych, wycofanych, melancholijnych, jak również porywczych, cholerycznych. Wszyscy wezwani jesteśmy przez Chrystusa do kształtowania swojego charakteru, formowania swojej osobowości z Jego pomocą (nie można usprawiedliwiać się, że już taki jestem). Nieraz długo musimy uczyć się opanowywać nasze spontanicznie rodzące się ale, jednak złe emocje, pragnienia, przyzwyczajenia czy reakcje, aby rosnąć w miłości a nie wegetować, czy cofać się. Świadome poddawanie się takim odruchom jest jakąś zdradą (więc i grzechem) wobec kierunku jaki wyznacza miłość. To miłość każe nam podejmować walkę o dobro, wymaga więc odwagi i męstwa, zaparcia się siebie, ofiarności, cierpliwości, czystych intencji, posłuszeństwa Bogu. Określenie „ciepłe kluchy sugeruje przyzwalanie sobie na jakieś „lenistwo duchowe i trzeba je skonfrontować z ostrzeżeniem z Apokalipsy św. Jana Ap. „nie jesteś gorący, dlaczego „odstąpiłeś od pierwotnej miłości? Ks. Waldemar Olech

Proszę bardzo,niech KK zradykalizuje swoje stanowisko w wielu życiowych kwestiach,niech rygorystycznie przestrzega realizacji swoich zaleceń przez wiernych,to nagle skończymy z fikcją że 97% Polaków to katolicy; jak zostanie choć tylu co w Czechach,to będzie można powiedzieć że KK wyszedł z tego obronną ręką! Ja sobie załatwiam to,czego potrzebuję,ale cholernie mnie wk... jak mi się KK wpieprza w moej najbardziej prywatne sprawy (z wpieprzaniem pod kołdrę na czele!).