Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

boona

Cypr

Polecane posty

Witam, szukam osob ktore odwiedziły te kraj abysmy mogli podzielic sie wrazeniami, jakie miejsca zwiedzilismy, jaki hotel, wyzywienie , cenne porady, roznice kulturowe miedzy poludniem a polnoca itp...

Gość bhu78nic nowego
bidaz nedza,tam

Gość zima zima hu hu
czesc, ja tu mieszkam juz 10 lat. w nikozji. na stronie tureckiej byla ze dwa razy, nigdzie daleko, nie podobalo mi sie, brud, smrod, ale co kto lubi. Podobno plaze piekne. Co poza tym, jedzenie pyszne, ludzie specyficzni, ale jak wszedzie, zdarzaja sie cudowni, i naciagacze, obludni. Latem tragicznie goraco i parno, polecam pozny wrzesien. papapa

ja bylam wlasnie na stronie tureckiej, w Famaguscie... Jaka teraz jest pogoda, chodzi mi konkretnie o grudzien...bylam w sierpniu, pod koniec, bylo upalnie, wiec siedzielismy ciagle wodzie. Z chcia zwiedzilabym cos, ale w znoscnych temp....

witam, w te wakacje bylam na Cyprze, w regione Agia Napa. W tym roku podobno byla tam najwyzsza temaperatura od kilkunastu lat, po wylądowaniu w Larnace było 38 st, ale cudowna wysepka, chcętnie poelcę tam drugi raz:)

wiem...pierwszy raz blagalam o odrobine cienia.... Bedac po stronie tureckiej zszokowala mnie jedna rzecz- brud, syf kila i mogila. Pozniej zrozumialam czemu tak jest. Tn region, a zreszta caly Polnocny Cypr zostal opuszczony w latach 90 w ciagu nocy przez wszystkich Grekow... Wiecie ile pieknych willi, domow, ba, calych hoteli stoi opuszczonych i zdewastowanych? Ta, na stonie tureckiej nie ma nawet czegos takiego jak prawo wlasnosci gruntu, domu.... Oni nie dbaja o to co maja, bo nie wiedza czy sami nie beda musieli opuszczac wyspy...jednak i tak jestem pod wielkim wrazeniem, to byla moja pierwsza tak egzotyczna wyprawa, zaczelam kopiowac dania ktore tam jadlam do swojej kuchni....

co do jedzenia to muszę przyznać,ze mi cypryjska kuchnia średnio odpowiada, przede wszystkim za tłusto, ale oczywiście miałam swoje ulubione dania, ktore regularnie spożywałam:)

na Cyprze ten brud i syf to nic, prawdziwego szoku doznałam na Dominikanie, w resortach przepych nieprzeciętny, ale poza murami hoteli MASAKRA!!!

tam niebylam, jakbys miala przyrownac Cypr a Dominikane?... ja bylam w okolicach Famagusty, przy ruinach Salaminy i urzekala mnie ta cisza, zero turysow, hotel w szczerej plazy jak to okresle.... bardzo lubie cisze i spokoj, nie cierpie halasu i ludzi

Dominikana to najpiękniejsze miejsce jakie byłam i każde inne potem wypada niestety gorzej, ale coż... zupełnie inna kasa, no i krotka podróż.Tym razem postawiliśmy na błogie lenistwo, byliśmy tylko na 1 wycieczce do Izraela.W Agia Napa plaza przepełniona turystami, ale w samym miasteczku wieczorkiem fajnie się nam spacerowało...

wow...patrzylam teraz na ceny Dominikany....szok....6000 za tydzien....my placilismy 3 tys za dwojke na tydzien

patrzyłaś ceny na teraz pewnie?, w okresie świąteczno-noworocznym jest jeszcze drożej:), poza tym jest tak duzo wycieczek fakultatywnych, ze korzystaliśmy prawie z każdej, nie wiadomo czy jeszcze kiedyś tam bedziemy... Cyprem tez się zauroczyłam, ma fajny klimat, bardzo mili przyjaźni ludzie, nikomu nigdzie się nie spieszy, fajnie mieć czasami taką odskocznię od pędu dnia codziennego:)

Gość gość
Polecam moją nową stronę poświęconą wyspie Cypr: www.cypr.link

Gość evelinee
Super miejsce! Swietna stronka:) Przypomnialy mi sie zeszloroczne wakacje w Pafos. Chyba wybiore sie tym razem na turecka strone, czyli Cypr Polnocny.