Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angela16

PCO i Estrofem

Polecane posty

Gość angela16

witam, zakladam watek pierwszy raz. lecze sie na Polnej w Poznaniu. po pierwszej wizycie dostalam Climen- miesiaczka regularnie co 28-29 dni. potem lezalam na oddziale w celu zrobienia badan hormonalnych. p. doktor twierdzi, ze nie jest najgorzej. mam PCO, prawy jajnik jest znacznie wiekszy. po kolejnej wizycie dostalam Estrofem (5-25dc) + jakies inne tabletki ( aktualnie nie mam w domku 16-25dc). miesiaczke powinnam dostac kilka dni temu, dzisiaj musze rozpoczac kolejne opakowanie Estrofemu, a miesiaczki brak. co robic??

Estrofem masz brać od 5. dnia cyklu. Nie dostałaś miesiączki=nadal trwa poprzedni cykl, więc jakim cudem musisz dzisiaj rozpocząć kolejne opakowanie Estrofemu?

Gość angela16
moze zaczne od poczatku. bedac na ostatniej wizycie czekalam na miesiaczke, ktora miala pojawic sie 3 dni pozniej. ale p. doktor stwierdzila, ze teoretycznie tego dnia mam 5dc i mam zaczac brac Estrofem, chociaz tak naprawde mialam 25dc. bralam 21 dni, wiec do 25 teoretycznego dnia cyklu i dzisiaj mija (z tego wychodzi) 33dc i musze wziac kolejne opakowanie. moim zdaniem latwiej byloby poczekac na tamta miesiaczke i dopiero rozpoczac kuracje Estrofemem, ale p. doktor madrzejsza. mam nadzieje, ze wytlumaczylam wystarczajaco zrozumiale. :)

Może zmień lekarza. :D Teoretycznie masz 5. dzień cyklu. :D :D :D Estradiol to hormon. Bierzesz go, żeby wspomóc Twój naturalny system hormonalny, żeby w odpowiednim momencie cyklu (w takim momencie, kiedy naturalnie wzrasta poziom danego hormonu) zwiększyć poziom estrogenów w Twoim organizmie. A ona każe Ci zacząć brać w zupełnie innym dniu cyklu. :D Nie wiadomo czy pękł Ci poprzedni pęcherzyk. Nie złuszczyła się narośnięta błona śluzowa, a ona każe Ci wziąć lek, który spowoduje rozwój pęcherzyka i rozrost błony śluzowej. Ta poprzednia miesiączka w ogóle się pojawiła?

ta, ktora mialam dostac 3 dni po wizycie- nie. i zadna inna rowniez. nie wiem juz co mysles, to byla druga, moze trzecia wizyta u tej Pani, a tu taki numer... wczesniejsza p. doktor powiedziala mi, ze hormony to nie witamina c i panikuje, mowiac, ze dostawalam krwotoki. wiec ja zmienilam. ta wydawala sie konkretna, ale teraz juz nie mam pojecia co zrobic z tym faktem. mam poczekac na miesiaczke i dopiero rozpoczac kolejne opakowanie?

Czyli w gruncie rzeczy minęły ok. dwa miesiące od ostatniej miesiączki? Według mnie absolutnie nie powinnaś zaczynać brać Estrofemu dopóki nie pojawi się miesiączka. I ja na pewno zmieniłabym lekarza. Powinien to być ginekolog-endokrynolog, a nie zwykły ginekolog.

tak, okolo 2 miesiace juz bedzie. i to wlasnie jest ginekolog-edokrynolog. no coz, wiec poczekam az dostane miesiaczke i dopiero zaczne brac Estrofem. dam p. doktor jeszcze jedna szanse i pojade na kolejna wizyte, ale jesli znowu bedzie cos nie tak- zmiana lekarza bedzie konieczna. dziekuje! ;)

Faktycznie, właśnie sprawdziłam, że na Polnej jest poradnia gin-endo. Poczekaj jeszcze kilka dni, myślę, że miesiączka może się pojawić na dniach. A generalnie nie oczekuj raczej, że będzie tak od razu regularna i że cykle będą 28-dniowe. To musi trochę potrwać zanim się wszystko ureguluje, a nawet wtedy cykle nie muszą trwać 28 dni.

nie oczekuje i w sumie jestem troche zla, bo po Climenie mialam regularnie, no ale wiadomo, ze trzeba troche "poeksperymentowac" z hormonami i dopasowac odpowiednie, moze znowu konieczne beda badania na oddziale. ale zdrowie najwazniejsze.